„Освен този живот“ от Патрик Нес

! Предупреждавам, в краят на ревюто има специално обозначен спойлер. !

Едно момче се дави, отчаяно и само в последните си мигове от живота. То умира. После се събужда голо, цялото в синини, но живо. Как е възможно това? И къде се намира? Докато се мъчи да разбере какво се случва, момчето започва да се надява, че може би това не е краят… може би има нещо друго освен този живот или пък, това е животът след смъртта?

Сет Уеъринг се буди гол, на изоставено и непознато място, минути (или часове, дни…) след като умира. Той не знае какво става, опитва се да разбере и да си спомни нещо за предишния си живот, за това защо е тук… След многобройни опити успява, но все още нищо няма смисъл. Сет разбира, че е в старият си английски квартал, този в който е израснал, на хиляди километри от сегашната му къща. Семейството и приятелите му също са далеч от него, а наоколо няма жива душа. Докато един ден, Сет не излиза да потича, и не вижда черен бус… който няма как да се управлява сам.

Още от първите си страници, „Освен този живот“ ме завладя напълно. Стилът на писане на Патрик Нес е магичен и изпълва страниците така леко и приятно, че четенето на самата книга става изключително бързо. Обратите в историята и моментите, които биха те накарали да останеш без думи, дебнат зад всяка страница, а мрачното напрежение и тайнствената атмосфера правят книгата перфектна за есенните и студени дни.

untitledЗапочвайки книгата имах доста големи очаквания. Чела съм само едно произведение от Патрик Нес – „Часът на чудовището“, но то бе достатъчно да ме накара да се влюбя в книгите му. Мога съвсем честно, и щастливо, да заявя, че книгата оправда всичките ми очаквания и се нареди при любимите ми. Също така, искам да спомена колко красиво е българското издание на книгата.

„Освен този живот“ със сигурност има своите мистериозни и неочаквани моменти, но Патрик Нес успя да стопли сърцето ми с истинските си и чувствителни герои и техните истории. Ентусиазмът и храбростта на Томаш играеха важна роля в действието, а без силният дух на Рейджийн, и огромната й всеотдайност, нашите герои нямаше как да се справят с всички препятствия, пред които бяха изправени.

!!! СПОЙЛЕР !!! (Сцената в началото, когато Сет намира ковчега в стаята си, буквално ме накара да затворя книгата и да се чудя какво се случи току що. Но евентуално свикнах със зловещите ковчези, и по-късно дори не ми правеха впечатление. Друго разтърсващо нещо бе новината, че всъщност Оуен не е жив… А дори няма да коментирам за колко ужасна приятелка смятам Моника, и как заради Х промених изцяло мнението си за Гудмунд. Патрик Нес, моля те, не си играй така с емоциите ми.) !!! СПОЙЛЕР !!!

За финал мога да кажа, че ако търсите книга, която да ви разтърси до основи, „Освен този живот“ е за вас. Патрик Нес още веднъж ни доказва какъв майстор на писането е, правейки оставянето на книгата невъзможно. Гарантирам, че няма да останете разочаровани.

Едно мнение за “„Освен този живот“ от Патрик Нес

  1. Pingback: November Wrap Up & December TBR! | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s