„Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн

tumblr_npnjw2Drvh1uotw61o1_1280Годината е 2044, а реалният свят е неприветливо място. Както всички, Уейд Уотс търси бягство от тягостното ежедневие, прекарвайки времето си в ОАЗИС – виртуална утопия, където можеш да си всичко и всеки,
място, в което да живееш, да играеш, да се влюбваш – и това на всяка една от десет хиляди планети. И както повечето, Уейд мечтае да е този, който ще намери най-големия лотариен билет, скрит във виртуалния свят. Защото някъде в тази огромна виртуална вселена създателят на ОАЗИС – Джеймс Холидей е заложил няколко пъзела, чието разгадаване осигурява огромно богатство и мощ на онзи, който ги разгадае. 

Чакам тази книга от доста време, но всяка секунда си заслужаваше. Ще започна с това, че Ърнест Клайн определено е изградил една наистина интересна и необичайна вселена. Стилът му на писане е завладяващ, а самата история те поглъща и не иска да те пусне, докато не завършиш и последната страница на книгата.

„Играч първи, приготви се“ няма нищо общо с книгите, които съм чела до сега. На всяка страница ще намерите по някоя игра, песен или филм от 80-те години на XXв., като следите от тях не престават дори до самият край на книгата. Чувала съм неща за някои от игрите, гледала съм някои филми, а малка част от песните дори съм слушала. Но начинът по който те са ни поднесени, любовта с която се говори за тях и новата информация, която научаваме не могат да се сравнят с нищо. Ърнест Клайн си го бива.tumblr_no57bl8LbG1tqkdw4o1_500

Напрежението, което те засмуква изцяло, прави четенето още по-хубаво. През цялото време се чудех какво ли може да се случи сега с нашите герои, а обратите и някои моменти ме оставиха без думи. Също така, въпреки огромната информация за видовете видео игри и операционни системи, четенето на книгата бе леко и приятно.

Всеки от героите, които Клайн създава, има своя отличителна черта и интересна история, което разбира се, е още един голям плюс. В книгата не липсват хумористични моменти и дори има щипка романтика. Каквото и да добави Ърнест Клайн към вече необикновената си история, тя става все по-добра и по-добра.

За заключение ще кажа само, че ако харесвате видео игри (или музика… филми… общо взето всичко) то тази книга е за вас. А ако ли не.. тази книга отново е за вас. Мисля, че тази книга е за всички. Наистина е една удивителна история, която си заслужава отделеното време.

2 мнения за “„Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн

  1. Pingback: November Wrap Up & December TBR! | Books are magic.

  2. Pingback: Най-добрите книги за 2015 | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s