„Ясновидците“ от Либа Брей

tumblr_nfyy2xS44E1tezf1qo1_1280Ийви О’Нийл се замесва в поредния скандал в родният си град и родителите й я изпращат за наказание в Ню Йорк. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове и бляскавите кинозвезди. Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо й Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна – дарба, която досега й е носила единствено беди. Не след дълго в града се извършва убийство. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите й са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото…

Историята, която Либа Брей създава, се отличава от повечето неща, които съм чела. Действието в книгата се развива през 1926г, а заради невероятните описания на авторката няма как да не си представим, че сме в разгара на събитията. Стилът на писане на Либа Брей е увлекателен и ненатрапчив. Сюжетът е много по-различен от нормалните тийнейджърски романи, съчетаващ в себе си магия, мистерия, трилър и на места дори хорър, който успя да ме накара да потреперя от страх. Оригиналността, която сякаш се лееше от страниците, не ти позволява дори за момент да предположиш какво би се случило, и прави тази на пръв поглед дълга книга четиво, което човек да завърши в рамките на няколко дни, изгарящ от нетърпение да разбере какво би могло да се случи по-нататък.

Всеки от героите, с които се запознаваме в „Ясновидците“, е различен по своему. Било то заради някаква отличителна черта, дарба, или просто собствен характер, няма два дори подобни на пръв поглед героя. Много харесах факта, че Ийви се държи точно като момиче на нейната възраст – търси винаги забавлението, не влага много мислене в действията си и прави това, което й е на сърцето, но все пак внимава да предпази близките си и изпъква със своята борбеност и tumblr_nrahx7DJht1slco5to2_500смелост. Уил и Джерико също са много интересни персонажи – с всички мистерии около тях е просто невъзможно да не ни допаднат и да не искаме поне мъничко да разнищим и тяхната история. Слава Богу, към края на книгата най-сетне успяваме да се докоснем до магията и да разясним тайните около поне единият от двамата, но лично за мен това не бе достатъчно, и нямам търпение за втората книга, която, надявам се, ще успее да задоволи желанията ми напълно.

Друга положителна черта на романа е това, че успяхме да видим множество гледни точки, запознавайки се с още повече уникални герои и техните съдби. Харесах това, че имаше чернокож персонаж и че станахме свидетели на какво е подложен заради своето положение. Тайните, които всеки пазеше, също бяха разработени брилянтно и успяха да привлекат вниманието ми, и да ме привържат още повече към героите. А фактите, съпътстващи историята, бяха представени толкова достоверно, че на моменти забравях, че това, което чета, всъщност никога не се е случвало.

tumblr_ndncy0jHtq1tezf1qo1_1280Разбира се, сюжетът нямаше как да мине без любов, но тя не бе на преден план. Въпреки това мога да заявя, че точно в „Ясновидците“ видях една от най-истински създадените връзки – всичко се случи точно така, както трябва, нямаше нищо прибързано и моментално, и дори имаше малки подсказки с кого всъщност ще се събере главната героиня (всеки от тези моменти бе много сладък и направо стопляше сърцето ми).

За финал искам да кажа, че в тази книга има по нещо за всеки. Либа Брей се е справила отлично със задачата си, правейки „Ясновидците“ наистина специална и опияняваща. Героите и сюжетът няма как да не оставят следа у вас, и дори ще имате желанието да се връщате към книгата и да препрочитате любимите си моменти.
П.п. Българската корица е просто брилянтна!

Едно мнение за “„Ясновидците“ от Либа Брей

  1. Pingback: January Wrap up & February TBR! | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s