„Синдер“ от Мариса Мейър

tumblr_nyuei0kwuv1u4bb64o1_500Синдер е киборг с тайнствено минало. Когато доведената й сестра се разболява от смъртоносна болест, мащехата й обвинява нея. А нещата стават още по-сложни, защото красивия принц Каи кани именно нея на императорския бал. Принудена да избира между дълга и свободата, лоялността и предателството, Синдер се оказва в епицентъра на интергалактическа битка, в която, за да защити хората, на които държи, ще трябва да се изправи очи в очи с миналото си.

Първият път, в който прочетох тази книжка, тя не ми хареса. Тогава втората и третата книга още не бяха излезли на български, и постепенно, чакаща продължението, аз изгубих интерес и повече дори не помислих за нея. Но последните месеци всички говорят за тази поредица и казват как книгите ставали все по-добри и по-добри с всяка следваща, така че си казах – защо да не препрочета „Синдер“ и да не продължа с останалите книги от „Лунните хроники“? И точно това направих.

Вторият път „Синдер“ ми хареса много повече. Може би защото този път имах мотивацията да прочета книгата, а и я прочетох доста по-бързо. Разбира се, книжката не е перфектна, на места действието ми се струваше твърде бавно, но пък е разтоварваща и се чете лесно. Мариса Мейър е успяла tumblr_o02do2ArcI1ups9geo1_1280.jpgда пресъздаде по свой собствен начин приказката за Пепеляшка, вмъквайки по-различни и оригинални елементи. Хареса ми цялостният замисъл на поредицата – това, че има цяла отделна раса на Луната, различните способности на хората и фрагментите от историята на тази нова вселена. Със сигурност авторката започва обещаващо поредицата си. Надявам се в следващите книги да успеем да видим още повече от техният свят, защото звучи доста интересен.

Героите също са много оригинални. Синдер например е толкова много неща в едно – киборг, механик… Харесва ми това, че си държи на думата и цени хората, които обича. Да чета за Принц Каи също беше интересно – той е мил, на първо място винаги е страната му и не се оставя да бъде контролиран. Кралица Левана от друга страна бе ужасна, но точно в това ѝ е чарът. Мариса Мейър е успяла да създаде един ужасяващ злодей, въпреки че в тази книга не успяваме да видим много от действията на Левана, но съм сигурна, че в следващите тя отново ще докаже злобата си.

tumblr_nyu8duDtY31txa0lmo1_1280Като цяло книжката е много приятна. Някои моменти ме изненадаха, други – очаквах, но и в двата случая ми беше интересно какво би могло да се случи след това (въпреки, че я чета за втори път, не помнех почти нищо). Самият край е въздействащ, дори да си разбрал какво ще последва.
Ако харесвате приказки – в нови или стари варианти, или просто имате нужда от нещо разтоварващо за четене, то тази книжка ще ви допадне. Аз лично нямам търпение да започна втората, за да разбера какво ще се случи по-нататък.
Източници на снимките: 1, 2, 3.

3 мнения за “„Синдер“ от Мариса Мейър

  1. Pingback: „Скарлет“ от Мариса Мейър | Books are magic.

  2. Pingback: „Крес“ от Мариса Мейър | Books are magic.

  3. Pingback: January Wrap up & February TBR! | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s