„Крес“ от Мариса Мейър

tumblr_nvapo03WyS1tgn9aso1_500В третата част на бестселър поредицата „Лунните хроники“, Синдер, Скарлет, Вълка и Трън имат брилянтен план – да свалят кралица Левана. Но, както всеки добър план, и този се проваля. И единствената надежда за бегълците е Крес – затворена от години от чародейците на кралицата, сега момичето е на път да спечели свободата си. Но на каква цена?

Ревюто може да съдържа спойлери от книга първа и втора. Ревю на „Синдер“ – тук. Ревю на „Скарлет“ – тук.

В „Крес“, книга трета от „Лунните хроники“, нашите герои са изправени пред още повече изпитания и трудности. Тук се запознаваме и с още един нов герой – младата Крес, която е била затворена в сателит повече от седем години, заради факта, че е щит. Всъщност ние успяваме да видим по малко от Крес и в предните две книги, но ето, че моментът да я срещнем официално най-сетне настъпи.

tumblr_static_a

Всъщност много харесах Крес. Тя е забавна, невинна, непринудена и изключително умна. Хареса ми, че беше себе си през цялото време и колко смела бе, въпреки всички причини да побегне от страх (като факта, че за първи път е на земята, а и за първи път влиза в някакъв контакт с хора, освен Сибил). Крес определено успя да направи тази книга дори още по-страхотна, а четенето – много забавно. А и няма как да отречем страхотният им тандем с Трън. Дано само в книга четвърта – „Зима“, да има повече техни моменти, че ми стоплят душата. Със сигурност след тази книжка харесвам Трън много повече.

tumblr_nqjp6oxL9W1rzvcdpo2_r1_500Колкото и да мисля не мога да се оплача от нищо в тази книга. Всеки детайл беше изпипан до край, всяка сцена – точно на мястото си. Действието беше още по-забързано, всяка глава ме държеше в огромно напрежение, а мисълта какво ли се случва сега с любимите ми герои не ми позволяваше да престана да чета. Исках още, и още, и още… И продължавам да искам още, нямам търпение за „Зима“, особено след този взривяващ край. А като заговорихме за Зима… в „Крес“ успяваме да видим малка част от принцесата към края на книгата, но, уви, това не е достатъчно (или поне за мен) да си изградим представа за нея. За сега не съм сигурна какво мисля за нея, но определено изглежда като интересен и потаен персонаж и нямам търпение да я опознаем по-добре.

Мисля, че в „Крес“ виждаме най-голяма промяна у героите. Всеки израстна и се промени, било то към добро или лошо. Харесах много това, че успяхме да видим човечната страна на Синдер, тази която признава, че я е страх и, че не може да се справи сама, макар и чак накрая. Харесах и как към средата съдбите на всички се преплетоха, и сякаш най-накрая успяхме да видим ясно картината, или поне част от нея. Всеки, по един или друг начин, е свързан с другия и няма нещо по-хубаво от това. Мариса Мейър отново задейства магията си. Дано и краят на поредицата да е също толкова магичен.

Едно мнение за “„Крес“ от Мариса Мейър

  1. Pingback: January Wrap up & February TBR! | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s