„Тъмна дарба“ от Александра Бракен

tumblr_nxdfddAwOz1qkkf5to1_1280Когато Руби се буди на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо достатъчно притеснително, че да подтикне родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. В действителност Руби успява да преживее мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка. Но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо много плашещо – умения, които не могат да контролират… Вече на шестнайсет, Руби е една от опасните.

Когато започнах книгата, не бях сигурна дали ще ми хареса. Всъщност в началото „Тъмна дарба“ прилича мъничко на „Разбий ме“, но освен това, че и в двете книги има главна героиня със свръхестествени способности, приликите свършват до тук. Мога да заявя, че „Тъмна дарба“ ме изненада. Александра Бракен наистина е създала едно обещаващо начало на една още по-обещаваща трилогия.

tumblr_nv0lvbQ3cz1ug8scpo1_1280.jpg

Още в самото начало на книгата проследяваме как Руби, главната ни героиня, успява да избяга от „рехабилитационния лагер“ Търмънд. Преди това обаче все пак ставаме свидетели на малка част от това какво точно означава да си на такова място. Руби, и всички деца като нея, са подложени на тормоз от всякакъв вид, бил той психически или физически. Точно по тази причина в началото на книгата, когато погледнем към Руби, ние виждаме едно свито и уплашено момиче, което го е страх дори да проговори, за да се защити. Много се радвам, че с всяка изминала глава, нашата уплашена и слаба Руби започваше да става все по-силна и по-борбена, докато накрая вече нямаше и следа от онова стреснато и плахо малко момиченце. Всъщност всеки един от героите в тази книга израства и се променя, а и всеки един от тях се различава от другия. Имаме гениалния Дунди, малката, на пръв поглед страхлива Зу, която всъщност е просто брилянтна, и милия и грижовен Лиъм, който би направил всичко за своите приятели. Всички връзки между героите, тяхното приятелство, всеки жест и дума, които си разменяха, бяха точно на място и звучаха толкова истински, че на всеки би му се приискало да бъде част от тяхната групичка.

tumblr_nvnf74Xpex1rug9yko1_500.jpgОсновите върху които е изграден светът на „Тъмна дарба“ не са нещо чак толкова специално, защото напоследък навсякъде има неща за хора със свръхестествени способности. В същото време обаче, авторката успява да ни отнесе в света, който е измислила, като ни поднася интересни случки и завладяващи детайли, някои от които с голям потенциал за развитие в следващите книги. Признавам, някои от нещата бяха леко предвидими, за разлика от други, но това че сте разбрали какво следва не попречва по никакъв начин на самото преживяване. Книгата се чете лесно и бързо, като на места има включени доста забавни моменти, въпреки по-мрачната атмосфера. Краят, от друга страна, ме остави безмълвна. Сега единственото, което ми остана, е да чакам нетърпеливо, а и малко разтревожено, продължението. Препоръчвам на всеки!
Източници на снимките: 1, 2, 3.

3 мнения за “„Тъмна дарба“ от Александра Бракен

  1. Pingback: January Wrap up & February TBR! | Books are magic.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s