„Връзка“ от Рейнбоу Роуъл

tumblr_o1h5uby9O81tctbswo1_1280.jpgДжорджи Маккул знае, че бракът й е застрашен – и то отдавна. Тя все още обича съпруга си Нийл, както и той все още я обича силно, но сега това изглежда почти между другото. Може би винаги е било между другото. Когато съпругът й и децата й тръгват за летището, за да изкарат Коледа със семейството на Нийл в Омаха, Джорджи се замисля дали най-накрая не е успяла да провали всичко. Тази нощ тя разкрива начин да общува с Нийл в миналото. Не е пътуване във времето. Не точно. Но се чувства сякаш й е дадена възможност да поправи брака си, още преди той да е започнал…

„Връзка“ е първият преведен на български роман от Рейнбоу Роуъл, който всъщност не е Young Adult, а се води просто Adult. Може би точно поради този факт, когато започнах книгата бях лееко скептично настроена и не бях особено убедена, че ще успее да ми хареса достатъчно, не и след първите преведени книги на авторката – „Елинор и Парк“ и „Фенка“. Точно затова ще се опитам да не сравнявам „Връзка“ с тийнейджърските романи на Рейнбоу и ще кажа, че „Връзка“ сама по себе си е една лека и приятна книжа, с която можеш да забравиш за действителността за няколко часа. В началото самото действие ми се стори малко бавно, но впоследствие нещата се подобриха и към края вече едва оставях книгата, вглъбена в това какво ще се случи в живота на Джорджи Маккул и как тя ще успее да оправи нещата.

Рейнбоу Роуъл винаги успява да изгради tumblr_nqb3jfYOZu1uxea8lo1_r1_540.jpgедни от най-интересните и разнообразни образи и героите й тук не са изключение. Джорджи Маккул пише сценарии за комедийни сериали с най-добрият си приятел Сет, а мъжът й Нийл рисува карикатури, но пък е учил океанография, въпреки че на практика не харесва океана. Двете им малки момиченца, от друга страна, са най-сладката част от романа. Може би те са и една от причините „Връзка“ да ми хареса повече, отколкото очаквах.
Желанието на Джорджи да остане да работи по Коледа, вместо да замине с Нийл и децата при семейството му е и главната причина за проблема във „Връзка“. Лично аз не разбрах напълно решението на Джорджи, но пък последствията от него доведоха до голяма промяна в характера й, и я накараха да осъзнае кои са най-важните неща в живота, било то чрезtumblr_nbjf1q2rck1qmuqd3o1_500.jpg намесата на не-толкова-обикновения телефон в къщата на майка й, или просто защото Джорджи имаше време да помисли какъв би бил живота й, ако Нийл не беше в него. Точно тези моменти в романа ни карат да се замислим колко често и как показваме на хората, които обичаме, колко много всъщност означават за нас. Лично мен „Връзка“ ме накара да искам да бъда още по-добра и по-мила, и да ценя всеки момент с хората, които обичам.

Рейнбоу Роуъл и тук бе вмъкнала множество забавни моменти, които успяваха да разчупят атмосферата на романа и така да му придадат онова характерно за книгите на Рейнбоу леко звучене. Малките детайли, включени от авторката отново доказаха колко добра тя е всъщност, правейки цялостната картина още по-пълна и въздействаща. Начинът, по който бе описан снега в книгата и реакцията на Джорджи, когато го видя за пръв път, бяха равностойни на магия. В този аспект Рейнбоу Роуъл отново не успя да ме разочарова – всичко бе изпипано до последно, за да може читателя да се наслади изцяло на преживяването, четейки книгата. „Връзка“ определено си заслужава да й дадете шанс, било то просто, за да се отървете от сивото ежедневие. Рейнбоу Роуъл за пореден път ще ви подари няколко часа магия, правейки живота ви една идея по-цветен.
Източници на снимките: 12, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s