„Гневът и зората“ от Рене Ахдие

cee81888d249e4fc2eafb9746d2f9955.jpgВ далечна земя, управлявана от жестоко момче убиец, всяка зора носи тъга на различно семейство. Халид, осемнайсетгодишният халиф на Хорасан, несъмнено е чудовище. Всяка нощ той взима за съпруга различно момиче, а на сутринта палачът му увива копринено въженце около врата ѝ. Когато най-добрата ѝ приятелка се превръща в жертва на Халид, Шахризад се заклева да отмъсти за смъртта ѝ и доброволно пожелава да стане следващата жена на халифа. Шахризад планира не само да оцелее, но и да сложи край на пороя от смърт, отприщен от бъдещия ѝ съпруг.

Още когато тази книга излезе на американския пазар, цялото книжно общество започна да говори за нея. Естествено, това нямаше как да не предизвика у мен желание да прочета книгата, още преди дори да знам, че тя ще бъде преведена. За наше голямо щастие, издателство Сиела се заеха с важната задача да пренесат „Гневът и зората“ и на българския книжен пазар, за което съм им изключително благодарна. Без тях нямаше да знаем каква страхотна книга изпускаме.

tumblr_nto0gk9GFg1upfe9wo1_540„Гневът и зората“ е нещо като модерната интерпретация на „Хиляда и една нощ“. Тук отново имаме красиво и омайващо с думи момиче – Шахризад, както и безмилостен владетел – Халид. И двамата герои са представени като силни характери, въпреки своите слабости, които в този случай не им носят поражение, а по-скоро ги правят още по-непобедими. Харесах персонажа на Шахризад, през по-голямата част от времето тя се придържаше към целта си и правеше всичко възможно да я постигне, докато, разбира се, не успя да научи потайната истина. Но разбирам решенията и чувствата й, и не бих могла да я съдя за това. От друга страна, очаквах да видим по-голяма част от чудовищната страна на Халид в началото на книгата. Усещах го някак разколебан, сякаш не знаеше какво точно прави и как точно трябва да се държи, но предполагам това също може да се обясни с постепенното развитие на сюжета. Допадна ми факта, че беше обърнато внимание и на второстепенните герои – не стояха просто за фон, а играеха важна част от развитието на действието. Всеки от тях също имаше конкретна цел и мотив,tumblr_nto0gk9GFg1upfe9wo2_540 който да следва, и по този начин допринасяха още повече за това читателя да ги хареса. Като цяло, постепенното разкриване на тайните една по една със сигурност даваше обяснение на по-ранните действия на героите. Надявам се обаче във втората книга да получим отговори на всички въпроси, които тук останаха неразкрити.

Самата история, в съчетание с лекия и приятен стил на Рене Ахдие, те омагьосва до основи и те прави част от необикновения свят, в който се намират нашите герои. Цялата атмосфера, която авторката е създала, и която съдържа арабски мотиви, няма как да не ни пренесе в Близкия Изток, и да не ни накара да помечтаем за много по-различния тамошен живот, който макар опасен, е също толкова запленяващ и потаен. „Гневът и зората“ би допаднала на всеки читател, а продължението й очаквам с нетърпение.
Източници на снимките: 1, 2-3.

4 мнения за “„Гневът и зората“ от Рене Ахдие

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s