„Тези плитки гробове“ от Дженифър Донъли

Capture.JPGЖивотът на Джо изглежда идеален – тя е красива, богата, а скоро ще бъде омъжена и за заможен кандидат. И точно това е нещото, което тя не желае. Джо тайно мечтае да стане разследващ журналист като небезизвестната Нели Блай. Но един ден я спохожда трагедия – баща й е открит мъртъв след мистериозен инцидент. Колкото повече тайни се разкриват покрай нелепата му смърт, толкова повече подозрения се надигат в Джо. Животът е много по-мръсен, отколкото Джоузефин Монтфорт някога си е представяла, а най-мръсната част от всичко е истината.

„Тези плитки гробове“ е вторият ми прочетен роман от Дженифър Донъли. Вече бях запозната до някъде с творчеството на авторката, така че имах някакви очаквания за книгата. Докато не я започнах и не забравих за всяко едно от тях… „Тези плитки гробове“ със сигурност успя да ме завладее още от самото си начало. Обстановката, която Дженифър Донъли е създала, сама по себе си е достатъчно интересна – действието в книгата се развива през 1890 година, в Ню Йорк, а главната ни героиня е повече от изумителна.

tumblr_nzhgol1OCM1tw9j7to1_500tumblr_nzhgol1OCM1tw9j7to2_500

 

 

 

 

Няма как да наречем Джо Монтфорт обикновена. Не защото е красива и богата, а семейството й притежава една от най-важните фирми в Ню Йорк, не. Джо Монтфорт е всичко друго, освен обикновена, заради невъобразимо силният си характер и борбената си същност. От момента, в който научи, че баща й е мъртъв, Джо нито за секунда не се остави тъгата да я погълне, а започна постепенно да се замисля какво всъщност може да се е случило и каква точно е ситуацията, в която е поставена. През цялото време Джоузефин не чакаше някой друг да свърши това, което се очакваше от нея, а бе готова да се бори и да рови в миналото толкова дълбоко, колкото се налага. Разбира се, Джо не действаше сама – имаше до себе си забележителния Еди, който въпреки трудното си детство и положение до край помагаше на Джо в каквото и да се забърка, и не я изостави нито веднъж. Както вече казах, госпожица Монтфорт определено е един наистина силен персонаж, който няма как да не харесаш, и който носи след себе си куп трудности, но пък те си заслужават до една. Изпъкващия Еди Галахър също не е за пренебрегване – водещ от мечтата си да напише перфектната история, която ще му донесе бъдеще в журналистиката, Еди е перфектният помощник за Джо. Двамата със сигурност успяха да работят заедно много по-добре, отколкото биха се справили поотделно. Макар на пръв поглед различни, Джо и Еди всъщност имаха много общи неща, въпреки двата свята, от които идват, и към края на книгата вече бяха един общ работещ механизъм, без който нищо не би било същото. Няма как и двамата да не се превърнат в мои любимци, и бих искала още книги, разказващи тяхната история, дори това да си остане просто мечта.

tumblr_o0xhmiA2v61unsvaco1_1280.jpg

Не мога да не спомена колко интересни бяха и останалите персонажи. Веднага харесах странния и гениален Оскар, Фей ме спечели с цялата си същност, а пък Маминка, със своите кучета и необикновения си характер, разнообразяваше атмосферата и внасяше допълнителен хумор и оригиналност. Въпреки зловещото заглавие на книгата, Дженифър Донъли прави „Тези плитки гробове“  ненатоварваща и лесна за четене, което позволява на читателя да потъне изцяло в света на нашите герои. Мистериозната атмосфера и постоянните обрати няма да ви позволят да оставите книгата, а когато все пак спрете да четете, ще мислите само за нея. „Тези плитки гробове“ ще ви държи в напрежение, ще ви изненадва и радва, а когато най-сетне достигнете самия край – няма да искате да свършва.

Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2.

 

2 мнения за “„Тези плитки гробове“ от Дженифър Донъли

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s