Причини да прочетете „Мъглороден“ от Брандън Сандерсън

mistborntrilogy.jpg

Мина почти месец, откакто започнах да чета книга първа от трилогията „Мъглороден“, както и седмица, откакто завърших книга трета и бях оставена в мисли как да продължа живота си след това. Вече имам ревю на първата книга – „Последната империя“, но Брандън Сандерсън успя да ми въздейства по такъв начин, че да не искам да спирам да говоря за тези книги, за този свят, за тези герои… И понеже мисля, че всеки трябва да се докосне поне малко до магията, която носят книгите на Сандерсън, реших да споделя с вас няколко причини защо всъщност си заслужава да се даде шанс на тази трилогия, въпреки плашещият й за някои читатели размер.

Стилът на писане на автора.
Едно от първите неща, които човек забелязва, започвайки дадена книга, е по какъв начин автора успява да опише и подреди елементите на сюжета си, както и дали този подход натоварва читателя, или не. Едно от може би почти неизбежните неща при големите фентъзи книги, за каквато се счита „Мъглороден“, са дългите описания на съответния свят. За разлика от другите писатели обаче, Брандън Сандерсън успява да въведе читателите в своята история доста лесно, като въпреки че тук отново има така неизбежните дълги описания, те са написани по такъв начин, че да не затормозяват и най-претенциозния читател. Тази черта на автора определено подпомага да навлезем възможно най-дълбоко в историята и да потънем в нея.

Изграденият свят. 
Друго много важно нещо за фентъзи поредиците е светът, в който героите се намират. Тук този свят е изграден по един наистина възхитителен начин. За да разбереш пълния потенциал на историята трябва да прочетеш и трите книги, защото във всяка една от тях се разкриват все повече и повече особености, характерни за света и за магията в него. А повярвайте ми, те сами по себе си са достатъчно интересни и необичайни, и със сигурност ще задържат интереса ви.

Магическата система.
Магическата аломантична система в „Мъглороден“ сама по себе си е простичка – поглъщаш някой метал, например стомана, и тя ти дава силата да тласкаш близки до теб метални предмети, чрез които пък ще можеш да се придвижваш. Звучи толкова просто и същевременно – толкова гениално. Но това не е всичко – във всяка следваща книга ние имаме възможността да разгледаме и други видове магия, която се среща по земите на Скадриал, и до която читателите със сигурност ще си мечтаят да имат достъп.

Главните герои. 
Това може би е една от малкото поредици, чиито разнообразни герои до един обичам и харесвам. Вин е една от най-силните главни героини, които съм срещала – винаги се бори срещу нечестностите по света и за това, в което вярва. Останалите герои, които са също толкова важни, колкото Вин – Келсиър, Елънд, Сейзед, Хам, Дух, Бриз – олицетворяват всички възможни различия по света, но същевременно успяват да работят заедно и да бъдат на една и съща страна, борейки се със злото. Всеки един от тези герои безспорно ще стане любимец на читателите.

Присъствието на злото.
Всяка една от трите книги представлява нещо като мини завършена история, а злото е неизменна част от нея, като във всяка от книгите се разглежда негов по-различен облик. Това зло е представено чрез различни разновидности, но между него има и по нещо общо – злодеят представлява сложно изграден образ със свои ясно изразени мотиви и комплексно, интересно минало. Това няма как да не впечатли читателите и да не ги накара освен да мразят и да се страхуват от злодея, донякъде да го харесват и да искат да научат повече за това, което е.

Множеството непредвидими обрати. 
Мисля, че всички сме на едно мнение – за да бъде дадена история интересна и въздействаща, тя трябва да съдържа изненадващи моменти и обрати. А тук те са повече, отколкото очаквате. Брандън Сандерсън успяваше да ме изненада дори по време на най-спокойните сцени. Сюжетът на книгите е изграден брилянтно, което прави познаването му просто невъзможно и до последните страници на трета книга ще стоите, и ще се чудите какво ли може да се случи сега. Ако ли пък по някакъв начин успеете да предвидите какво подготвя автора – поздравления, аз не можах. Но пък и това е една от причините тези книги да ми харесат толкова много, през цялото време очаквах неочакваното.

4 мнения за “Причини да прочетете „Мъглороден“ от Брандън Сандерсън

 1. От много време се каня да прочета тази поредица и даже бях зачела първата книга но нещо друго (вече не помня какво) привлече вниманието ми и така си и остана. Сега обаче си обещавам, че следващата поредица, която почна, ще е тази. Поста ти е страхотно зарибяващ и няма как просто да не те послушам и да не прочета тези книги 🙂

  Харесвам

  • Книгите са страшно добри, първоначално действието може да ти се струва малко бавно, но впоследствие става все по-интересно и по-интересно, а всяка следваща книга е още по-добра. Веднага се наредиха при любимите ми книги. :3

   Харесвам

 2. Поредицата е в списъка ми от много време, но все не стигам до нея. С всеки изминал пост се убеждавам, че трябва да я прочета по-скоро, но тогава със сигурност не трябва и да спя. :дд Чудесен пост и доста интересен. 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s