„Кралица на сенките“ от Сара Дж. Маас

12717908_913258592123111_7258651620205034964_nВсички, които Селена Сардотиен обича, са й отнети. Но тя най-накрая се завръща в империята – за да получи своето отмъщение, за да спаси някога славното си кралство и за да се изправи лице в лице със сенките на миналото си… Тя е приела да бъде Елин Галантиус, кралица на Терасен. Но, за да си върне трона, трябва да се бори. За братовчед си – воин, готов да умре за нея. За приятеля си – млад мъж, заточен в чудовищен затвор. И за своя народ – поробен от жесток крал и въпреки това очакващ триумфалното завръщане на изгубената си кралица.

 Предупреждавам – ревюто може да съдържа спойлери от първите три книги!

Ах, да се завърнеш в света на „Стъкленият трон“ е като да се завърнеш у дома. „Кралица на сенките“ със сигурност е най-добрата книга на Сара Дж. Маас до този момент – тук всичко е някак по-сложно, по-комплексно… Големината на книгата позволява на авторката да разгърне повече от една сюжетна линия, като по този начин дава на читателите това, от което се нуждаят – отговори на всички въпроси, които са възникнали от първа книга насам. Не бих могла да съм по-доволна от начина, по който се развиха нещата в четвъртата книга от поредицата. Въпреки че ни чакат още две книги, „Кралица на сенките“ сама по себе си е един завършен и пълноценен фрагмент от историята, който със своето начало, среда и край ще удовлетвори всички желания на феновете, и дори ще остави възможност за още по-голямо развитие на историята в следващите книги.

tumblr_o4aygwT4LP1s33fepo2_500В книга трета, „Огнената наследница“, станахме свидетели на доста голям прогрес от страна на героите, който продължава и в „Кралица на сенките“. Тук Селена Сардотиен вече изцяло се е превърнала от асасин-убиец в кралицата, която е родена да бъде. Тя изцяло отхвърля образа на Селена, като тази промяна потвърждава и факта, че вече всички се обръщат към нея с истинското й име – Елин Галантиус. Разбира се, това не означава, че Елин вече е съвсем нов човек – тя продължава да бъде машина за убиване, която е готова да се бори със зъби и нокти за своето кралство, и за хората, които обича. За тази промяна в нашата изгубена кралица подпомага и Роуан – нейният елфически принц каранам, който сякаш събужда нещо в Елин. Силната връзка между двамата се усеща още в началото на книгата, дори когато Роуан е далеч от Елин, а когато те най-накрая се събират отново, тази връзка става още по-силна. Определено харесвам нещото, което се зароди помежду им и начинът, по който Роуан влияе на Елин. Тя също оказва голямо влияние върху елфическия воин, като благодарение на нея Роуан отново започва да показва чувства.

tumblr_ntltigBgk81rwx4llo6_1280.jpgДругият много важен за Елин герой е Едион. Обожавам частта, в която те отново се събраха след толкова много години, както и братско-сестринските им взаимоотношения. Едион през цялото време се тревожеше за Елин, както и тя за него. Всеки можеше да усети колко важни са те един за друг, макар и през повечето време да се караха за нещо, но това е разбираемо, след като и двамата поотделно са големи инати. Определено моментите между двамата братовчеди направиха тази книга още по-хубава.
От една страна обаче, „Кралица на сенките“ ще е много трудна за четене за феновете на Каол и Дориан. Каол тук е представен в по-различна светлина – през почти цялото време се държеше студено, като дори си позволяваше да напада Елин за решенията, които й се е наложило да вземе в миналото си. Той също така се обвиняваше за това, че изостави Дориан сам в двореца, след като убиха Сорша, и тази вина не влияеше добре на здравия му разум. Точно поради това негово държание в началото малко ме дразнеше, но към края изпитах огромен респект към него заради решенията, които взе и нещата, които трябваше да издържи. Надявам се в петата книга да успеем да проследим пътя на героя му, защото определено заслужава щастие след всичко, което преживя.
От другата страна имаме Дориан, с който започва и самата книга. Неговите глави са най-къси, което подпомага за напрежението и мистерията какво би могло да се случи с нашия принц, защото неговата съдба с този нашийник на врата му е най-тежка. Гледната точка на Дориан бе повече от болезнена, но донякъде разбирам защо се е наложило на авторката да използва точно него като мъченик.

Манон и нейните Тринадесет заемат другата голямаtumblr_ntltigBgk81rwx4llo7_1280 роля в „Кралица на сенките“. Макар техните глави в „Огнената наследница“ да ми се струваха едни от най-скучните, тук дори чаках с нетърпение да разбера какво ще се случи с вещиците от клана на Черноклюните. Манон тук е представена като доста по-човечна личност, която започва да се интересува не само от себе си, но и от другите. Харесах как бяха представени взаимоотношенията между нея и Астерин в по-късния етап на книгата, както и че добавиха още един нов персонаж – младата Елида, която по някакъв начин успя да стане един вид близка на Манон. Моментално харесах Елида, която въпреки че изглежда като обикновена слугиня, крие много повече. Нетърпелива съм да разбера каква ще бъде ролята й в следващите книги, както и дали ще успее да се справи с възложената й задача.

tumblr_nultr9sM381rcpkplo1_1280.pngВ „Кралица на сенките“ отново имаме представени няколко нови персонажа, сред които е и прочутият Аробин. Напълно искрено си казвам, че намразих Аробин още в началото. За мен той е един извратен и отвратителен човек, и много се радвам, че нашата Елин вече не трябва да отговаря пред него. Друг нов персонаж е великолепната Лизандра, която пък обикнах от самото начало. Героинята й е изградена перфектно, като в самата осанка на Лизандра се усеща нещо магическо и необикновено. Много харесах приятелството, което се зароди между нея и Елин, която пък имаше нужда от приятелка след загубата на Нехемия. Лизандра бе и тази, която помогна на Елин отново да започне да се доверява на хората, въпреки миналото им. Последният нов герой, който ще спомена, е младата бунтовничка Несрин, която също харесах. Макар първоначално да се държеше студено и да изглеждаше безчувствена в очите на другите, Несрин всъщност я бе грижа за хората около нея и й харесваше да бъде част от групичката на Елин. Надявам се в продължението да получим повече информация за същността и миналото й, защото ми изглежда като интересен нов персонаж, който ще пасне добре във вече известния ни отбор.

За финал ще кажа само, че въпреки големината на тази книга, не исках тя да свършва. „Кралица на сенките“ е един омагьосващ роман, който ще стопли дори най-тъмните и студени кътчета в душата ви. Сара Дж. Маас ни отвежда още веднъж на приключение в света на „Стъкленият трон“, като всяка следваща страница от така чаканото продължение е още по-интересна и въздействаща от предходната.

Искрени благодарности на издателство „Егмонт“ за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3-4, 5

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s