„Лейди Полунощ“ от Касандра Клеър

10391045_1334865349873804_6875788458102913537_nЕма е ловец на сенки, една от поколенията нефилими, чийто дълг е да бранят света от демони. Заедно със своя парабатай Джулиън Блекторн тя патрулира из улиците на един таен Лос Анджелис. Когато започват да се появяват трупове на хора и долноземци, убити по същия начин, по който преди години загиват и нейните родители, вниманието на Ема е привлечено – това е нейният шанс да се впусне в разследване. Докато разкрива истината за настоящето, тя започва да научава и тайни от миналото: какво е крил Джулиън от нея през всички тези години, защо законът на ловците на сенки не разрешава на парабатаите да се влюбват един в друг… В същото време Ема е на път да се влюби в единствения човек на света, в когото е категорично забранено.

Еха, това определено е една от най-добрите книги, които съм чела. Касандра Клеър още веднъж доказа защо е любима авторка на толкова много читатели по света. „Лейди Полунощ“ е едно вълнуващо и обещаващо начало на трилогия, може би дори най-доброто, което някога съм чела. Тази книга бе на едно наистина високо ниво и с огромен потенциал за развиване на историята. Тук искам да кажа, че според мен е най-добре да прочетете всички книги на Касандра по реда им на излизане, защото в противен случай можете да се спойлнете за много важни неща, а и всяка нейна книга си заслужава четенето.

tumblr_o4lonlNuoJ1vp83c4o1_1280В „Лейди Полунощ“ ние попадаме в света на Ема Карстерс и Джулиън Блекторн. Този път действието на книгата се развива в Лос Анджелис, което също играе важна роля. Хареса ми как различни части и особености на града бяха неизменна част от приключението на нашите герои, като например океанът, от който Ема толкова много се страхува. Едно от различните неща в тази книга е цялото наличие на технология. За разлика от предишните две поредици, тук имаме много по-пряка връзка със света на нормалните хора, мунданите, като в това се включват телефоните, които всеки от нашите герои познава и използва, както и компютърът в Института, макар той официално да е скрит. Друго важно нещо е времевият период на книгата. Действието на историята се развива през 2012 година, пет години след събитията в „Реликвите на смъртните“, но чрез кратки ретроспекции в края на някои глави ние успяваме да научим важни неща, които са се случили през тези пет години. А да научиш по нещо ново за любимите си герои винаги е голям плюс, който всички фенове оценяват.

tumblr_o4pr15rmFu1vp83c4o1_1280.jpgНа раменете на Джулиън лежи голяма отговорност – поради загубата на баща си той е длъжен да се грижи за по-малките си братя и сестри – Тай, Ливи, Дру и Тави. През последните пет години Джулиън е бил опора за своите роднини, като в един момент той дори се превръща в техен родител. Това оказва голямо влияние върху неговия характер и го превръща в един отговорен, и мъдър за годините си млад човек. Джулиън може би е най-сериозният от всички главни мъжки персонажи, които Клеър е изграждала, но това го прави още по-специален и невероятен. Ема от друга страна, неговият парабатай, е импулсивна и саркастична, но това не й пречи да бъде също толкова сериозна, когато се налага. Макар на пръв поглед различни, Ема и Джулиън са двете половини на едно цяло, които се нуждаят един от друг за да живеят. Химията между тях, начинът, по който работят заедно, не може да се сравни с нищо друго – те са създадени един за друг. И двамата поставят на първо място нуждата на другите, и биха направили всичко за хората, които обичат. А в „Лейди Полунощ“ един от най-важните мотиви е този за силата на семейството, приятелството и любовта.

tumblr_o4tmdgJLtc1vp83c4o2_1280.jpgОсвен Ема и Джулиън имаме и един куп странични герои, които няма как също да не заобичаме. Гениалните близнаци Тай и Ливи, срамежливата, но прекрасна Друзила и малкият, сладък Тави бяха неизменна част от историята, а всеки път, когато можех да видя повече от същността на тези герои, те ми ставаха дори по-близки. Марк Блекторн се появява малко по-късно, и макар да се връща като наранено и объркано момче, той успя да се промени пред очите на всички и да осъзнае, че сред семейството си може да бъде себе си без да се страхува. Марк бе длъжен да вземе много трудни решения, но накрая направи това, което ще е най-добре за него и семейството му, като така показа колко силен е неговият характер. Кристина Росалес, най-добрата приятелка на Ема, е нефилим, който идва от Института в Мексико само преди два месеца. На Кристина й се наложи да отиде в град, в който не познава никого, и да отседне при семейство Блекторн. Всичко това е много трудно и изисква много смелост, но Кристина успя да се довери на хората около себе си и да им помогне с трудностите, които ги бяха обградили. А след като разберем колко сложно е миналото й няма как да не я заобичаме.

tumblr_o4j0rdbwAK1scbc5io1_1280Покрай Кристина се запознаваме с още един образ – Перфектният Диего, който е центурион в Сколоманса. Много харесах факта, че Касандра Клеър продължава да добавя все повече и повече неща към вече сложно изграденият си свят, като така прави представата ни за него още по-цялостна. Лично аз се надявам да получим повече информация за това училище и неговите възпитаници. И разбира се, отново имаме образа на злодея. Не искам да изпадам в големи подробности за него, защото е по-добре да разберете сами, но ще кажа само, че още веднъж имаме брилянтно изграден образ, със своето тъмно минало и зловещи мотиви. „Лейди Полунощ“ успя да ме изненада толкова много пъти, че след тази книга ще подлагам на съмнение всичко и всеки.

В „Лейди Полунощ“ се преплитат магия, тайни, любов, приятелство и невероятни обрати. Ще се смеете, ще плачете, а накрая ще искате да започнете отначало. Не само с разнообразните си мотиви и герои, но и с комплексната си история, „Лейди Полунощ“ ще се превърне в една от любимите ви книги за годината. Ще чакате продължението й жадно, а дотогава ще препрочитате отново любимите моменти. Прочетете „Лейди Полунощ“, заслужава си.

Огромни благодарности на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-4, 5.

 

Advertisements

6 thoughts on “„Лейди Полунощ“ от Касандра Клеър

  1. Поредното ти прекрасно ревю! ❤ Наблегнала си именно на нещата, които обичам най – много в книгата! 🙂

    Like

  2. Чудесно ревю. За пореден път ме накара да искам да прочета някоя книга. Сега нямам търпение да се докосна до това прелестно нещо. :дд Очевидно е, че четеш прекалено бързо!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s