„Лейди Полунощ“ от Касандра Клеър

10391045_1334865349873804_6875788458102913537_nЕма е ловец на сенки, една от поколенията нефилими, чийто дълг е да бранят света от демони. Заедно със своя парабатай Джулиън Блекторн тя патрулира из улиците на един таен Лос Анджелис. Когато започват да се появяват трупове на хора и долноземци, убити по същия начин, по който преди години загиват и нейните родители, вниманието на Ема е привлечено – това е нейният шанс да се впусне в разследване. Докато разкрива истината за настоящето, тя започва да научава и тайни от миналото: какво е крил Джулиън от нея през всички тези години, защо законът на ловците на сенки не разрешава на парабатаите да се влюбват един в друг… В същото време Ема е на път да се влюби в единствения човек на света, в когото е категорично забранено.

Еха, това определено е една от най-добрите книги, които съм чела. Касандра Клеър още веднъж доказа защо е любима авторка на толкова много читатели по света. „Лейди Полунощ“ е едно вълнуващо и обещаващо начало на трилогия, може би дори най-доброто, което някога съм чела. Тази книга бе на едно наистина високо ниво и с огромен потенциал за развиване на историята. Тук искам да кажа, че според мен е най-добре да прочетете всички книги на Касандра по реда им на излизане, защото в противен случай можете да се спойлнете за много важни неща, а и всяка нейна книга си заслужава четенето.

tumblr_o4lonlNuoJ1vp83c4o1_1280В „Лейди Полунощ“ ние попадаме в света на Ема Карстерс и Джулиън Блекторн. Този път действието на книгата се развива в Лос Анджелис, което също играе важна роля. Хареса ми как различни части и особености на града бяха неизменна част от приключението на нашите герои, като например океанът, от който Ема толкова много се страхува. Едно от различните неща в тази книга е цялото наличие на технология. За разлика от предишните две поредици, тук имаме много по-пряка връзка със света на нормалните хора, мунданите, като в това се включват телефоните, които всеки от нашите герои познава и използва, както и компютърът в Института, макар той официално да е скрит. Друго важно нещо е времевият период на книгата. Действието на историята се развива през 2012 година, пет години след събитията в „Реликвите на смъртните“, но чрез кратки ретроспекции в края на някои глави ние успяваме да научим важни неща, които са се случили през тези пет години. А да научиш по нещо ново за любимите си герои винаги е голям плюс, който всички фенове оценяват.

tumblr_o4pr15rmFu1vp83c4o1_1280.jpgНа раменете на Джулиън лежи голяма отговорност – поради загубата на баща си той е длъжен да се грижи за по-малките си братя и сестри – Тай, Ливи, Дру и Тави. През последните пет години Джулиън е бил опора за своите роднини, като в един момент той дори се превръща в техен родител. Това оказва голямо влияние върху неговия характер и го превръща в един отговорен, и мъдър за годините си млад човек. Джулиън може би е най-сериозният от всички главни мъжки персонажи, които Клеър е изграждала, но това го прави още по-специален и невероятен. Ема от друга страна, неговият парабатай, е импулсивна и саркастична, но това не й пречи да бъде също толкова сериозна, когато се налага. Макар на пръв поглед различни, Ема и Джулиън са двете половини на едно цяло, които се нуждаят един от друг за да живеят. Химията между тях, начинът, по който работят заедно, не може да се сравни с нищо друго – те са създадени един за друг. И двамата поставят на първо място нуждата на другите, и биха направили всичко за хората, които обичат. А в „Лейди Полунощ“ един от най-важните мотиви е този за силата на семейството, приятелството и любовта.

tumblr_o4tmdgJLtc1vp83c4o2_1280.jpgОсвен Ема и Джулиън имаме и един куп странични герои, които няма как също да не заобичаме. Гениалните близнаци Тай и Ливи, срамежливата, но прекрасна Друзила и малкият, сладък Тави бяха неизменна част от историята, а всеки път, когато можех да видя повече от същността на тези герои, те ми ставаха дори по-близки. Марк Блекторн се появява малко по-късно, и макар да се връща като наранено и объркано момче, той успя да се промени пред очите на всички и да осъзнае, че сред семейството си може да бъде себе си без да се страхува. Марк бе длъжен да вземе много трудни решения, но накрая направи това, което ще е най-добре за него и семейството му, като така показа колко силен е неговият характер. Кристина Росалес, най-добрата приятелка на Ема, е нефилим, който идва от Института в Мексико само преди два месеца. На Кристина й се наложи да отиде в град, в който не познава никого, и да отседне при семейство Блекторн. Всичко това е много трудно и изисква много смелост, но Кристина успя да се довери на хората около себе си и да им помогне с трудностите, които ги бяха обградили. А след като разберем колко сложно е миналото й няма как да не я заобичаме.

tumblr_o4j0rdbwAK1scbc5io1_1280Покрай Кристина се запознаваме с още един образ – Перфектният Диего, който е центурион в Сколоманса. Много харесах факта, че Касандра Клеър продължава да добавя все повече и повече неща към вече сложно изграденият си свят, като така прави представата ни за него още по-цялостна. Лично аз се надявам да получим повече информация за това училище и неговите възпитаници. И разбира се, отново имаме образа на злодея. Не искам да изпадам в големи подробности за него, защото е по-добре да разберете сами, но ще кажа само, че още веднъж имаме брилянтно изграден образ, със своето тъмно минало и зловещи мотиви. „Лейди Полунощ“ успя да ме изненада толкова много пъти, че след тази книга ще подлагам на съмнение всичко и всеки.

В „Лейди Полунощ“ се преплитат магия, тайни, любов, приятелство и невероятни обрати. Ще се смеете, ще плачете, а накрая ще искате да започнете отначало. Не само с разнообразните си мотиви и герои, но и с комплексната си история, „Лейди Полунощ“ ще се превърне в една от любимите ви книги за годината. Ще чакате продължението й жадно, а дотогава ще препрочитате отново любимите моменти. Прочетете „Лейди Полунощ“, заслужава си.

Огромни благодарности на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-4, 5.

 

6 мнения за “„Лейди Полунощ“ от Касандра Клеър

  1. Чудесно ревю. За пореден път ме накара да искам да прочета някоя книга. Сега нямам търпение да се докосна до това прелестно нещо. :дд Очевидно е, че четеш прекалено бързо!

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s