„Перфектна химия“ от Симон Елкелес

11215717_1261618247198515_6917733361812947694_nВ гимназията Феърфийлд, учениците са разделени на два типа – тези от северната част на града, и тези от южната. Красивата и богата Бритни Елис, която на пръв поглед има перфектен живот, живее в северната. Алехандро Фуентес живее в южната – бедняшката част на града. Той е корав и груб, и членува в бандата „Кървавите латиноси“. Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А Алекс си устройва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага какво ще се случи по-нататък…

„Перфектна химия“ е една от онези книги, в които макар да знаеш какво ще се случи, ти все пак обикваш. Така де, ние всички сме чували историите за забранената любов и знаем как завършват те. Но това не ни пречи да им се наслаждаваме, нали? Е, в тази книга обаче имаме възможността да четем за много повече от просто забранена любов – макар лека и приятна за четене, „Перфектна химия“ всъщност засяга доста по-сериозни и важни теми, които не се срещат често в такъв тип романи. И точно това я отличава от подобните на нея книги – чрез разнообразните си герои и доста по-задълбочената, отколкото изглежда на пръв поглед, история, „Перфектна химия“ веднага ще се превърне в един от новите ви любими съвременни романи.

dadada.jpgПървото нещо, което забелязват читателите, е колко различни са двамата ни главни герои. За да успеем да научим повече за живота на Бритни и Алекс, книгата се разказва от гледните точки и на двамата, като съответните глави се редуват. Този подход много ми хареса, защото точно така разбираме всъщност колко по-различни са нашите герои от това, за което се представят. Бритни далеч не е разглезеното богаташко момиче, за което я мислят останалите ученици, а Алекс е много повече от лошото момче, на което не му пука за нищо. Харесвам колко реално са представени и двамата – с истински проблеми и действителна характеристика. Нямах чувството, че чета за тях, а по-скоро, че ги познавам и преминавам през всичко, през което преминаха и те. Симон Елкелес е свършила страхотна работа в изграждането на персонажите си.

Харесах колко мила и внимателна бе Бритни към сестра си, която се нуждаеше от специални грижи. Бритни винаги гледаше Шели да се чувства добре, да не се чувства изоставена и отхвърлена, а да получава достатъчно любов и внимание. Бритни би направила всичко за своята сестра, като по този начин неведнъж доказа колко важна е Шели за нея и колко много я обича. Алекс, от друга страна, би дал живота си, за да може семейството му да е добре и осигурено, като неведнъж постави щастието на братята и майка си пред своето собствено. Макар на моменти семейството му дори да го обиждаше, Алекс не ги остави нито за миг и се грижеше за тях до последно, без да се оплаква. Точно тези черти в характерите на двамата герои показват колко много си приличат те, въпреки че на пръв поглед са толкова различни. Но макар и да идват от два далечни свята, Бритни и Алекс постепенно забравиха различията си, и се оставиха на любовта им да ги води.

tumblr_lt5eqwDsmX1qgstalo1_500През цялото време много се радвах на връзката на Бритни и Алекс. Имаха толкова много сладки моменти заедно, чак се разтапях. Естествено, и те си имаха своите проблеми, но важното е, че накрая ги оправяха. Много харесах образа на учителката по химия, която подпомогна на нашите герои да се опознаят, въпреки първоначалните им протести. Макар само учител, тя защитаваше своите ученици и се грижеше за тях, като неведнъж помогна на Алехандро да излезе от някоя ситуация и най-важното – вярваше в него, и в мечтите му. Точно тя е и човекът, който допринесе за развитието на финала. Харесах как накрая Алекс не се отказа от мечтите си, а Бритни – от своята доброта. А пък епилогът на книгата е повече от прекрасен.

„Перфектна химия“ е едно очарователно, леко четиво, което ще ви достави няколко часа наслада и радост. Много подходяща за слънчевите дни, „Перфектна химия“ ще събуди у вас най-различни топли чувства и емоции. Препоръчвам я на всички, които обичат романтичните истории или просто търсят нещо ново и приятно за четене – тази книга би се харесала на всеки.

Много благодаря на издателство Ибис за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

6 мнения за “„Перфектна химия“ от Симон Елкелес

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s