„Звезден полет“ от Мелиса Ландърс

1936544_609371899239308_3486924072524474766_n.jpgЖивотът в далечните райони на галактиката е мъчна битка, изпълнена с опасности и беззаконие, и Солара Брукс – сирак, механик и бивш затворник – няма търпение да го започне. В отчаянието си да се добере до далечните райони, Солара се съгласява да стане прислужник на борда на интергалактически кораб. За нещастие се оказва, че трябва да отговаря на прищевките на Доран Сполдинг, наследник на междугалактическа петролна компания и познайник на Солара от миналото. А сега, както и преди, единствената му мисия, изглежда, е да ѝ вгорчи живота. Но по стечение на обстоятелствата двамата се оказват вързани един за друг на борда на „Банши“ – кораб със съмнителна репутация, където Доран научава, че е замесен в интерпланетарна конспирация, започнала на Земята. А той също крие свои тайни. Тайни и координати към мистериозна планета…

„Звезден полет“ е едно вълнуващо приключение, което би запленило всеки читател, независимо от възрастта му. За пръв път чета книга, чието действие изцяло да се развива в космоса и мога да твърдя, че бе много забавно. Мелиса Ландърс е създала един необикновен, фантастичен свят, а историята на Солара и Доран ни бе поднесена леко и приятно. Действието започва да се развива още с първата глава, а след още няколко страници вече не можех да оставя книгата. Искрено заявявам, че „Звезден полет“ бързо се превърна в една от любимите ми книги. Също така, не мога да не спомена колко красиво е българското й издание – поздравления на Живко Петров за него!

tumblr_o1xwrrayxO1usuugio1_500.jpgМного харесах главната ни героиня Солара, която е олицетворение на всичко различно. Мелиса Ландърс  е успяла да изгради един интересен персонаж, който ми стана любим още в началото на книгата. Харесвам силните героини и Солара определено е една от тях. Макар на моменти тя да се страхуваше и да не знаеше как да постъпи, Солара продължаваше напред и помагаше на близките за нея хора. Животът й преди е бил ужасен, но тя нито веднъж не се отказа от нещата, в които вярва, и въпреки че имаше моменти на слабост, точно те я правеха толкова истинска и я превърнаха в една от новите ми любими героини. Защото никой не може постоянно да е герой и да спасява света, без да си позволи няколко минути, в които да бъде просто човек, а Солара направи точно това – бореше се постоянно, но запази човешкото в себе си. Тя бе едновременно механик, бивш затворник, боец, но и чувствителна и обичлива душа, която просто търсеше щастието. И се радвам адски много, че успя да го открие.

tumblr_nyus6qaKoF1s8l953o1_1280.jpgДоран Сполдинг е другият ни главен герой, който също като Солара веднага обикнах. Доста противоречива, но и интересна личност, Доран също не се отказа от целите си и успя да постигне всичко, което бе важно за него. Той бе твърде доверчив, но и осъждащ на моменти, което му изигра лоша шега, но постепенно успя да подобри тези качества у себе си и да се превърне в един по-добър човек. През по-голямата част от книгата имаше една мистерия около Доран и семейството му, която мен лично много ме изненада, когато авторката ни разкри истината. Определено не очаквах това, но обичам, когато книгите успяват да ме изненадат. Обичам и Доран, който макар в началото да не бе в най-добрите отношения със Солара, през втората половина на книгата успя да й стане много добър приятел, а и нещо повече, като постоянно се притесняваше за нея и гледаше тя да е добре. Той със сигурност успя да се промени много през тези 394 страници, но към по-добро, като нямам търпение да разбера какво ще се случи с него в продължението на книгата, както и със Солара, и останалите герои.

tumblr_o2unsy5Wz01qdwpdho1_500.jpgОколо нашите главни герои имаше и куп второстепенни такива, като всеки един от тях имаше своята лична и необикновена история. Много ми хареса фактът, че техните персонажи също бяха разгърнати, а не просто оставени за фон, което ни позволи да разберем колко интересни са Касия, Кейн, капитан Роси и Рени. Та дори катеричката (или по-точно – захарната мечка) Ейкорн имаше своя лична история за това как се е появила на кораба „Банши“. През цялото време можехме да разберем колко близки са си героите един на друг и как се възприемаха за едно голямо семейство. Обожавах моментите и закачките помежду им, които просто им вдъхваха живот. Мелиса Ландърс е изградила героите си по един уникален начин, а пък самата история е просто брилянтна – така де, кой не би искал да чете за пирати в космоса? Светът, в който героите се намират е може би нашият свят след стотици години, на едно доста ново и високотехнологично ниво. Беше ми много интересно да разбирам все повече и повече подробности за новите въведения около и на Земята, които играеха важна роля за развитието на действието. Не бих искала да ви разкривам подробности, но, повярвайте ми, няма да останете разочаровани.

Препоръчвам „Звезден полет“ на всички, които обичат космоса, научната фантастика, силните герои и безкрайните приключения. Всъщност тази книга би се харесала на всеки почитател на четенето, а изненадващите разкрития и нестихващото действие ще ви отнесат на едно удивително премеждие, което ще помните дълго след като сте завършили книгата.

Огромни благодарности на издателство Сиела за възможността, която ми предоставиха!

 Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

6 мнения за “„Звезден полет“ от Мелиса Ландърс

  1. Прекрасно ревю! Образите на силната женска героиня Солара и мистериозния Доран доста ме привличат, така че със сигурност прибавям книгата към списъка си „да прочета“ 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s