„Ангелско нашествие“ от Сюзън Ий

12495112_10153350227757035_2081743362719946197_n.jpgИзминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й – 17-годишната Пенрин – е готова на всичко, за да си я върне. Дори да се съюзи с един от тях. Рафи е войн, вечно печелещ битките си сам, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. Пенрин и Рафи тръгват заедно, без да има на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В димящите останки на Сан Франсиско, където ангелите са създали своето укрепление, Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял…

Един читател разбира кога дадена книга му е станала любима, когато иска тя да продължи вечно. Въпреки че след „Ангелско нашествие“ има още две книги, не исках историята на Пенрин и Рафи да свършва, по простата причина, че не знам как ще дочакам продължението. Но ние, читателите, сме свикнали – прочитаме дадена книга, а нейното продължение – далеч не толкова скоро, колкото всъщност ни се иска. И макар да прочета много книги след „Ангелско нашествие“, надали тя скоро ще излезе от ума ми. Защото „Ангелско нашествие“ е една запомняща се книга, която ми припомни защо всъщност обичам постапокалиптичните и фантастични романи, както и успя да се открои от всички такива книги, които напоследък съм чела. Сюзън Ий е създала едно оригинално и комплексно четиво, с изключителни герои и голям потенциал за развиване на историята.

tumblr_ncyzbjvnxd1rcrh0fo1_500.pngОще в началото на книгата разбираме колко борбена и силна е нашата главна героиня Пенрин. Тя през цялото време не се отказа от това да намери сестра си, като дори се съюзи с врага и рискува всичко за Пейдж. Грижите на Пенрин за малката й сестричка, която страда от парализа, както и за майка й, която има психично разтройство, са я направили още по-жертвоготовна. Точно за такива главни героини обичам да чета – тези, които не се страхуват от опасността, а дори да се, не позволяват на врага да го усети, а нападат с пълна силна, без да се замислят. Пенрин преживя много, но всичко това я направи дори още по-издръжлива.

tumblr_nn5c32sGba1txblnco1_1280.jpgЗа пръв път чета книга с толкова силно ангелско присъствие, особено пък книга, в която ангелите да са лоши. Това е и едно от първите неща, които привлякоха вниманието ми към „Ангелско нашествие“ и много се радвам, че успях да я обикна. Нашият ангел, Рафи, харесах много. Веднага си пролича колко добър отбор са двамата с Пенрин и колко добре си пасват. Напълно сигурна съм, че заедно, в пълна бойна готовност и без никакви стари рани, те ще са една добре смазана машина за убиване. И много се надявам да успеем да видим подобни техни сцени. Рафи е също толкова интересен персонаж, колкото и Пенрин, а и има всички налични качества да се превърне в новият мъжки любимец на читателите. Той е силен, добър, мил, но също и безмилостен срещу враговете си. Не би се оставил да бъде контролиран, а винаги ще отстоява своята гледна точка и мнение, без да се интересува от исканията на другите. Разбира се, след всичко изброено, няма как да не харесам Рафи веднага, въпреки че и покрай него има мистерии, които са на път да бъдат разбулени. Цялата книга остави много въпроси без отговор, които се надявам да бъдат по-подробно разгърнати в следващите две части.

tumblr_o3qbuf0MqI1rcwel5o1_500.jpgПо пътя си нашите герои срещнаха много други персонажи, за които все още не знаем почти нищо, но пък от това, което прочетох за тях, ми звучат доста интересни. Както вече казах, книгата оставя много въпроси без отговор, както и достатъчно материал за продължаване и правене на историята дори още по-сложна и невероятна. Нямам търпение да успея да видя повече от Ди-Дум, Пейдж, Ави и майката на Пенрин. Определено умирам и за повече подробности защо всички тези ангели са слезли при нас, както и какви всъщност са техните цели. Ангелското присъствие се усещаше силно и тук, но съм сигурна, че в следващите две книги ни очакват още повече брутални сцени и подробности около нашествениците.

„Ангелско нашествие“ е една книга, която се чете бързо и лесно, като напълно ви потапя в света си. Сюзън Ий е създала един ангелски шедьовър, на който не бихте могли да се наситите, а ще искате още и още. Пригответе се за битки, екшън, убийства и кървави сцени, но също така любопитни персонажи и още по-загадъчна история. Кратките глави и интригуващият сюжет ще подпомогнат за вашата наслада, а в края на книгата ще искате да я започнете отначало. Отделете няколко часа за четене, защото веднъж подхванете ли „Ангелско нашествие“, няма да можете да спрете.

Искрено благодаря на издателство Емас за предоставеното копие на книгата!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

5 мнения за “„Ангелско нашествие“ от Сюзън Ий

  1. Pingback: „Ангелско нашествие“ – не благословия, а Апокалипсис | Аз чета

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s