„Хрониките на Магнус Бейн“ от Касандра Клеър

193532_b.jpgКнигата съдържа единадесет неразказани досега истории, които хвърлят светлина върху живота на загадъчния Магнус Бейн, спечелил сърцата на феновете на поредиците „Реликвите на смъртните” и „Адски устройства” със своята харизма, с екстравагантния си стил и неподражаемото си остроумие. На страниците на сборника почитателите на книгите на Касандра Клеър ще се срещнат отново с любими свои герои, като Алек, Клеъри, Уил, Теса и Джем, ще научат истината за Рафаел Сантяго и Камила Белкор, за изхода от първия сблъсък между Валънтайн и Магнус и ще узнаят още много други тайни. Касандра Клеър, Морийн Джонсън и Сара Рийс Бренън ни повеждат на вълнуващо пътешествие през историята, изпълнено с много хумор, приключения и драматични сблъсъци, в компанията на очарователния, духовит и винаги безупречно облечен магьосник.

Магнус Бейн е един от най-възхитителните и необикновени герои за които съм чела. Така че след като разбрах, че ще има издадена книга с разкази за него трябваше веднага да я прочета. Не останах разочарована от нито един от единадесетте разказа, като Касандра Клеър, с помощта на Морийн Джонсън и Сара Рийс Бренън, е свършила невероятна работа с разгръщането на нашия така любим персонаж. Стилът на писане на Касандра още веднъж ще ни поведе на едно приключение през годините, съпътствайки Магнус Бейн в едни от най-интересните му подвизи.

tumblr_nuc237cN2k1u0071yo1_1280.pngВ първия разказ имаме възможността най-сетне да научим защо му е забранено на Магнус да посещава Перу. Неговите приятели Рейгнър Фел и Катарина Лос го придружават в някои от пътуванията, като тяхното присъствие в разказа успя да го направи още по-забавен и прекрасен. Това е и един от любимите ми разкази, защото в него успяваме да видим Магнус такъв, какъвто е, както и защо всъщност го обичаме толкова. Научаваме много и за прочутите Рейгнър и Катарина, които също се оказаха едни доста интересни персонажи. Вторият разказ разказваше за срещата на Магнус и Мария-Антоанета, и въпреки че не е един от любимите ми, той отново бе изключително забавен, защото все пак, това е Магнус, а от него няма как да очакваме нещо друго.

Следващите два разказа също са едни от любимите ми, защото в тях имаме възможността да проследим срещата на Магнус с Едмънд Херондейл, бащата на Уил, както и с Джеймс Херондейл – синът на Уил и Теса. В третия разказ наблюдаваме и първата среща на Магнус и известната вампирка Камила, която също е доста важна част от живота му. Въпреки че тези два разказа бяха по-тъжни от предишните, те едновременно стоплиха сърцето ми, но и ме разчувстваха, защото да видя така любимите си герои като родители, а и мъката на техният син още веднъж ми припомни колко много обичам всичко, което Касандра е създала – целият този свят и неговите персонажи, както и как бих дала всичко на света, за да не страдат любимите ми герои. Разбира се, няма как да минем без страхотното чувство за хумор на Уил, който прави всичко около себе си една идея по-цветно и прекрасно.

tumblr_nobaj496xK1ru8vzpo1_1280.jpgВ следващите три разказа най-сетне получаваме повече информация за така прочутия хотел „Дюмор“, както и ставаме свидетели на първите дни на Рафаел Сантяго като вампир. Няма как да отречем голямото сърце на Магнус, който за пореден път доказва как би помогнал на всеки. Някои части от тези разкази бяха по-емоционални, като вътрешната борба на Рафаел, както и всичко, което му се наложи да преживее, за да свикне с новият си начин на живот. Рафаел е един от любимите ми образи в „Реликвите“, затова и ми бе много интересно да разбера как е станал вампирът, който вече познаваме. Касандра Клеър още веднъж успя да ме разчувства и ме накара да обичам героите ѝ дори повече. И макар емоционалните моменти, Магнус все пак разведряваше обстановката с типичното си чувство за хумор и ситуациите, в които попадаше. В седмия разказ отново се срещнахме и с Камила, която се бе забъркала в доста неприятни неща, но Магнус, като добър приятел, все пак ѝ помогна, а краят на разказа ме трогна много.

tumblr_o4wsjbBVxm1r801tuo1_1280.jpgВ Последният отпор на Нюйоркския институт се срещаме с Кръга и Валънтайн, когато са били достатъчно млади и глупави. Ставаме свидетели на всички жестокости, които Валънтайн е извършил, което определено ме накара да го мразя дори повече. Но пък в края на разказа виждаме Джослин, Теса и малката Клеъри, като тези моменти ми бяха най-интересни. Последните три разказа се развиват през времето, в което Алек и Магнус вече са заедно, тоест ми бяха любими. Научаваме колко му е трудно на Магнус да измисли перфектният подарък за Алек, като чрез всички притеснения от страна на Магнус определено се разбира колко важен е Алек за него. Разказът освен адски сладък бе и много забавен, като появата на демона бе черешката на тортата. В Пътят на истинската любов пък най-сетне виждаме първата среща на Магнус и Алек, която макар да започна леко неловко все пак бе очарователна, а накрая – гореща. Дори не знам как да изразя с думи колко много обичам тези двамата и как се усмихвам като идиот всеки път, в който чета за някой техен момент. А Гласовата поща на Магнус Бейн бе най-подходящият завършек на книгата. Бе много сладко как всички искаха Магнус и Алек да са добре, особено Изи, която направи разказа толкова забавен.

Във всеки един от разказите можем да видим по някоя различна част от душата на Магнус, както и да го опознаем още по-добре. Разбираме за важни събития, които са допринесли за сегашната същност на любимият ни магьосник, както и се запознаваме с неговите приятели. „Хрониките на Магнус Бейн“ е едно уникално допълнение към останалите поредици на Касандра Клеър, което заслужава да бъде прочетено от всеки почитател на нефилимите.

Изключителни благодарности на издателство Ибис за възможността, която ми предоставиха! 

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s