„Уинтър“ от Мариса Мейър

97895427160131461582558.jpgПринцеса Уинтър ненавижда мащехата си кралица Левана. Нещо повече – момичето е убедено, че злата жена изобщо няма да одобри чувствата, които таи към верния си приятел от детството, вече красив дворцов страж, Хиацинт. Но младата принцеса не е толкова слаба и безпомощна, колкото си мисли Левана. Години наред тя е подкопавала плановете на кралицата и сега, с помощта на Синдер, Скарлет, Крес и приятелите им, е на път да предизвика революция. Но дали пък историята няма да се повтори – нали знаете, онази с отровната ябълка?

Ревю на „Синдер“.  Ревю на „Скарлет“.  Ревю на „Крес“.

В „Уинтър“ се съдържа всичко, за което някога съм мечтала, без дори да го осъзнавам. Мариса Мейър ни подарява един превъзходен завършек на „Лунните хроники“, който ще оправдае всички очаквания на феновете и дори ще ги задмине. Тук се преплитат още повече екшън, приятелство, романтични моменти и положително развитие на героите.

Историята в четвъртата книга от „Лунните хроники“ е по-комплексна от всякога, като действието през цялото време се развива на Луната. Това е първото нещо, което прави „Уинтър“ толкова специална. През всяка една от първите три книги исках да разбера повече за живота на Луната и хората там, като в „Уинтър“ тази възможност най-сетне ни се дава. Отново ще кажа колко впечатлена съм от света, който Мариса Мейър изгражда, както и от всяка една от идеите ѝ. Да има хора на Луната е нещо ново и необичайно, но пък в същото време – много интригуващо. Успяхме да видим доста голяма част от живота, който лунитяните водят, което също бе от голяма важност за сюжета. Всяко ново парче информация, което Мейър ни разкриваше, пасваше перфектно към вече изградения пъзел от тайнственост и магия.

tumblr_o6uvtyy3pn1sd8wv8o1_1280.jpgДругото специално нещо в „Уинтър“ е, разбира се, фактът, че срещаме принцеса Уинтър (или Зима), за която нямах търпение. Тук най-сетне успях да си изградя мнение за принцесата и то е, че я обожавам. Тя е мила, добросърдечна и би сторила абсолютно всичко, за да предпази другите, без дори да помисли за себе си. Виденията, които я измъчват са ужасни, но тя изтърпява всичко в името на своя народ и целите си. Мариса Мейър е разказала историята на още една силна героиня, като отборът на Синдер, Скарлет, Крес, Уинтър и компания е повече от зашеметяващ! Неотлъчно до Уинтър бе и Хиацинт Глина (или Jacin Clay на английски)  – смелият страж, с когото се запознахме в „Крес“. Тогава още не знаех какво да мисля за него, но тук го видях в истинската му светлина. Хиацинт прояви голяма смелост, отказвайки се от куп неща и дори рискувайки живота си неведнъж, но всичко бе в името на любовта му към Уинтър. Това нямаше как да не ме накара да го заобичам и той веднага спечели симпатиите ми.

tumblr_o6ip86u3V41tjbzooo1_1280.pngОтново имаме гледни точки и на останалите ни любими герои, като Синдер, Скарлет, Крес, Каи, Вълка, Трън и Ико израснаха и се промениха много. Най-сетне видяхме Синдер да се държи като кралицата, която е, а с помощта на приятелите си тя успя да постигне много и да спечели доверието на хората. Моментите между Скарлет и Вълка разтапяха сърцето ми, а Трън най-сетне започна да се държи като здравомислещ мъж, като голяма заслуга имаше Крес. В „Уинтър“ приятелствата се укрепиха още повече, а всеки вярваше на другия с живота си. Кралица Левана, от друга страна, бе още по-злобна от обикновено. Успях да я намразя възможно най-много, а с действията си тя неведнъж показа какъв тиранин е. В тази книга разбрахме и причината за нейната злокобност, но нищо на света не би оправдало всички злини, които стори.

Всеки един от нашите герои получи щастливият край, който заслужаваше. И макар цели 760 страници, „Уинтър“ вървеше бързо, битките в нея бяха поразителни, а аз постоянно бях в напрежение. Главите са кратки, но в същото време завършват точно където трябва, за да не искаш да спираш да четеш. Ако харесвате „Лунните хроники“, в никакъв случай не трябва да пропускате „Уинтър“, която ще ви заплени от първата до последната си страница, ще ви изненадва постоянно, а накрая ще обедини всичките ви емоции в едно. А ако все още не сте прочели „Лунните хроники“ – направете го, не бихте съжалявали.

Благодарности на издателство Егмонт за предоставеното електронно копие от книгата! 

 Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Уинтър“ от Мариса Мейър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s