‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ by Becky Albertalli

SimonVS_quote_NEW.jpgШестнадесетгодишния и не-толкова-открит гей Саймън Спиър предпочита да запази драмата в живота си за училищния мюзикъл. Но когато един имейл попада в грешните ръце, тайната му е на път да бъде разкрита. Сега Саймън бива изнудван и ако не направи това, което клоунът на класа Мартин поиска, скоро всеки ще знае за сексуалната му идентичност. И още по-лошо – личният живот на Блу, псевдонима на момчето, с което Саймън си пише, ще бъде компрометиран. 

Започнах да чета тази книга, защото се нуждаех от нещо леко и очарователно, като бях чувала, че ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ е повече от подходяща. Но макар и убийствено сладък, дебютният роман на Becky Albertalli е много повече от просто поредната любовна история. Тук ставаме свидетели на израстването на всеки един от главните герои, като техните училищни, семейни и любовни премеждия се преплитат в едно и създават една истинска история, съпроводена с много хумор, мили моменти и малка доза мистерия.

tumblr_o0o1oiPlYZ1tk1nzco3_1280.pngКнигата се разказва от името на Саймън, като това ни позволява да опознаем неговите чувства възможно най-добре. Саймън е един изключително забавен и интересен повествовател, а стилът на писане на авторката е лек и прави книгата лесна за четене, дори в оригинал. Харесах Саймън още от самото начало, защото неговият персонаж бе много истински и винаги реагираше интуитивно, без да се прави на нещо, което не е. Семейството му бе много важно за него, а сестрите му Нора и Алис, както и майка му и баща му, също играеха важна роля в повествованието. Това ни позволи да опознаем средата, в която главният герой се намира още по-добре, затова се радвам, че Нора и Алис също се появяваха често, а и постепенно им бе обърнато специално  внимание. През целият сюжет на книгата Саймън бе принуден да се справя с всякакви ужасии, но той не се срамуваше от това, че е гей и с помощта на семейството, и приятелите си се изправи пред света без да се крие и мрънка. Ценя много тези му качества и макар, че и той правеше грешки, заради тях го обичам дори повече.

tumblr_nowzst84zJ1rn6n84o1_540.pngПерсонажа на Блу бе много мистериозен първоначално, като това ме караше да искам да знам все повече и повече за него. Двамата със Саймън бяха очарователни дори само докато си пишеха имейли (а ние получавахме специални глави, пълни с тях), като Блу постепенно също се превърна в мой любим герой. Той е стеснителен и изключително добър в граматиката, и въпреки всички прилики между Саймън и него, те също са и пълни противоположности. Семейната история на Блу, въпреки че бе доста по-различна от тази на Саймън, също бе много интересна за проследяване, като тя рязко отличаваше двамата, но това не им попречи да бъдат заедно. Очаквах с нетърпение момента, в който те ще се срещнат и Саймън ще разбере кой всъщност стои зад псевдонима Блу, а когато това най-сетне се случи бях повече от щастлива. Последните глави от книгата бяха едно от най-сладките неща, които съм чела, защото тези двама герои просто са създадени един за друг.

tumblr_o710nlLXMW1tveek0o1_500.jpgОсвен невероятни главни герои, Becky Albertalli е създала също толкова зашеметяващи второстепенни такива, които направиха историята още по-пъстра с различните си характери и интереси. Обожавам приятелството между Саймън, Ник, Леа и Аби, като всеки човек би мечтал за такова. Ник, момчето, което Саймън е познавал през целият си живот, винаги бе до него и го развеселяваше, когато бе нужно, а пък Леа, макар постоянно сменяща настроението си, също показа неведнъж, че ще бъде до Саймън каквото и да става. Аби също заслужи прозвището най-добър приятел и макар със Саймън да се познават от само шест месеца, той можа да ѝ довери тайната си без да се страхува, че Аби ще го съди или издаде. Обожавам факта, че авторката е обърнала такова голямо внимание на отношенията между всички герои, включително приятелствата и семейните им обстановки. След като героите ни бяха представени толкова обстойно, нямаше как да не се привържа към всеки от тях, а по този начин и ‘Simon vs.’ се превърна в една от новите ми любими книги.

tumblr_nr0sraZfQm1taghl5o1_500.jpgЕдинственият герой, който не харесах, поне не и напълно, бе Мартин, изнудвача на Саймън. В началото той се държеше ужасно, но постепенно отношението му се промени и стана по-приятелско, докато не започна да се държи ужасно отново. И макар книгата да имаше щастлив финал, не мога да простя на Мартин всичко, което причини на Саймън, затова и той единствен не влезе в графата ми с любими герои. ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ обаче продължава да бъде една необикновена книга, която не само представя любовта по възможно най-сладкия начин, но и същевременно засяга проблеми, с които много хора по света се борят всекидневно.

Тийнейджърска и лека, дебютната книга на Becky Albertalli ще ви помогне да забравите действителността за няколко часа, защото веднъж навлезете ли в историята на Саймън и Блу, няма да искате да си тръгвате, докато не разберете всичко. Препоръчвам я на всеки от вас, който си търси по нещо очарователно за четене. Няма да съжалявате!

 Източници на снимките: 1, 2, 3, 4, 5.

6 мнения за “‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’ by Becky Albertalli

  1. Ревюто ти е прекрасно! Един бърз въпрос от мен – е-книга ли чете или си я намери физическо копие някъде? Защото от половин година се опитвам да издиря книгата безуспешно…

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s