„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ от Бенджамин Алире Саенц

f615765e05e778ed3289b11d2425b24a.jpgАристотел е ядосан тийнейджър с брат в затвора. Данте е многознайко, който има необичаен начин на възприемане на света. Когато двамата се срещат при плувния басейн, те изглежда нямат нищо общо. Но когато самотниците започват да прекарват време заедно, те откриват, че споделят специално приятелство – от онзи тип, който променя животи и трае вечно. И точно чрез това приятелство Ари и Данте ще научат най-важните истини за себе си и за това какви хора биха искали да бъдат.

„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ е една книга за порастването, за превръщането в друг, по-различен, но и по-умен човек. Тя може и да не съдържа в себе си всички тайни на вселената, но със сигурност ще ви накара да се замислите за живота, който хората водят, както и за вашия собствен. Бенджамин Алире Саенц е създал нов тип магия, от онази, която се крие между страниците на книгите, навлиза в душата ви и остава там за дълго, дълго време.

tumblr_nilhubWt2z1qcg8ndo1_1280.jpgАристотел Мендоса е един обикновен мексикански тийнейджър, който е на прага на поредното лято. Но лятото на 1987 година се очертава доста по-различно от предишните, когато Ари среща Данте Кинтана и началото на едно незабравимо приятелство е поставено. Обичам колко пъстър е всеки от персонажите в тази книга. Имаме ядосания, често сменящ настроението си, но и същевременно много обичлив Аристотел, както и жизнерадостния, артистичен Данте, който винаги успява да намери доброто у хората. Техните две семейства са неизменна част от историята, като двамата главни герои едновременно много приличат на своите предшественици, но и са техни пълни противоположности. Сюжетът се развива през далечната, или не толкова, 1987 година, затова и доста от нещата в нашия свят са различни. Но предразсъдъците на хората и низкото им държание са налице, както в наши дни. Книгата на Бенджамин Алире Саенц е прозорец към душата на Аристотел Мендоса, но също така е и прозорец към света такъв, какъвто е. В тази книга се съдържат милиони късчета истина, представена през очите на един тийнейджър, който се опитва да открие себе си.

tumblr_o5u96cwvmt1ufb8omo1_500.pngГероите в тази книга не са перфектни. Ари твърде често наранява хората, които обича, въпреки че не желае това. Той не слуша родителите си, поне не винаги, но това не му пречи да знае кога те са прави и да цени тяхната помощ и подкрепа. И въпреки че мечтае да бъде като другите лоши, мексикански момчета, той е един от най-добрите герои, за които съм чела. Ари и Данте, привидно антиподи, под повърхността си всъщност имат много общо. Данте е като светъл лъч, който възвръща щастието на света с усмивката си. Той би притичал до наранено птиче, за да му помогне да полети отново, както и би простил дори най-лошите неща на някой, когото едва познава. Уравновесеният Данте често допълва бурния Ари толкова добре, че накрая те се сливат в едно и вече не можеш да различиш единия от другия. И макар характерите на двамата да са напълно индивидуални и разнородни, те са едно цяло.

tumblr_nkhtnvI6oY1tnzzp3o1_540.pngВ „Аристотел и Данте“ има множество тайни. Всеки от героите държи в себе си историята на своя живот, важен момент, превърнал го в това, което е сега. Но въпреки че всеки има тайни, героите са като отворена книга, която просто чака да я разгърнеш. Чака своя славен момент, в който ще ти разкаже историята си, в който ще ти сподели най-необхватните си желания… Родителите на момчетата, които се явяват второстепенни персонажи, са повече от интересни. Точно от тях Ари и Данте научават всички нови житейски уроци, както и те са тези, които им помагат да намерят себе си. Но ние никога не можем да открием изцяло това, което търсим, затова и търсенето продължава във всеки момент, който изживяваме. А Ари и Данте нито веднъж не се отказаха да търсят това, което им е нужно.

Бенджамин Алире Саенц създава една история, която дълго време ще помним. „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ е подарък за човечеството, от какъвто се нуждае всеки. Със своята истинност тя ще ви разчувства до сълзи, а в описанията и мислите на главните герои ще откриете по частица от себе си. Препоръчвам тази книга на всеки!

“There are worse things in the world than a boy who likes to kiss other boys.”

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

2 мнения за “„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ от Бенджамин Алире Саенц

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s