‘Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe’ by Benjamin Alire Sáenz

tumblr_nivu46RU7z1smv7umo1_1280.pngАристотел е ядосан тийнейджър с брат в затвора. Данте е многознайко, който има необичаен начин на възприемане на света. Когато двамата се срещат при плувния басейн, те изглежда нямат нищо общо. Но когато самотниците започват да прекарват време заедно, те откриват, че споделят специално приятелство – от онзи тип, който променя животи и трае вечно. И точно чрез това приятелство Ари и Данте ще научат най-важните истини за себе си, и за това какви хора биха искали да бъдат.

‘Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe’ е една книга за порастването, за превръщането в друг, по-различен, но и по-умен човек. Тя може и да не съдържа в себе си всички тайни на вселената, но със сигурност ще ви накара да се замислите за живота, който хората водят, както и за вашия собствен. Benjamin Alire Sáenz е създал нов тип магия, от онази, която се крие между страниците на книгата, навлиза в душата ви и остава там за дълго, дълго време.

tumblr_nilhubWt2z1qcg8ndo1_1280.jpgАристотел Мендоса е един обикновен мексикански тийнейджър, който е на прага на поредното лято. Но лятото на 1987 година се очертава доста по-различно от предишните, когато Ари среща Данте Кинтана и началото на едно незабравимо приятелство е поставено. Обичам колко пъстър е всеки от персонажите в тази книга. Имаме ядосаният, често сменящ настроението си, но и същевременно много обичлив Аристотел, както и жизнерадостният, артистичен Данте, който винаги успява да намери доброто у хората. Техните две семейства са неизменна част от историята, като двамата главни герои едновременно много си приличат със своите предшественици, но и са пълни техни противоположности. Сюжетът се развива през далечната, или не толкова, 1987 година, затова и доста от нещата в нашия свят са различни. Но предразсъдъците на хората и низкото им държание са налице, както в наши дни. Книгата на Benjamin Alire Sáenz е прозорец към душата на Аристотел Мендоса, но също така е и прозорец към света такъв, какъвто е. В тази книга се съдържат милиони късчета истина, представена през очите на един тийнейджър, който се опитва да открие себе си.

tumblr_o5u96cwvmt1ufb8omo1_500.pngГероите в тази книга не са перфектни. Ари твърде често наранява хората, които обича, въпреки че не желае това. Той не слуша родителите си, поне не винаги, но това не му пречи да знае кога те са прави, и да цени тяхната помощ и подкрепа. И въпреки че мечтае да бъде като другите лоши, мексикански момчета, той е един от най-добрите герои, за които съм чела. Ари и Данте, привидно антиподи, под повърхността си всъщност имат много общо. Данте е като светъл лъч, който възвръща щастието на света само, докато се усмихне. Той би притичал до наранено птиче, за да му помогне да полети отново, както и би простил дори най-лошите неща на някого, когото едва познава. Уравновесеният Данте често допълва бурния Ари толкова добре, че накрая те се сливат в едно и вече не можеш да различиш единия от другия. И макар характерите на двамата да са напълно индивидуални и разнородни, те са едно цяло.

tumblr_nkhtnvI6oY1tnzzp3o1_540.pngВ ‘Aristotle and Dante’ има множество тайни. Всеки от героите държи в себе си историята на своя живот, важен момент, превърнал го в това, което е сега. Но въпреки че всеки има тайни, героите са като отворена книга, която просто чака да я разгърнеш. Чака своя славен момент, в който ще ти разкаже историята си, в който ще ти сподели най-необхватните си желания… Родителите на момчетата, които се явяват второстепенни персонажи, са повече от интересни. Точно от тях Ари и Данте научават всички нови житейски уроци, както и те са тези, които им помагат да намерят себе си. Но ние никога не можем да открием изцяло това, което търсим, затова и търсенето продължава във всеки момент, който изживяваме. А Ари и Данте нито веднъж не се отказаха да търсят това, което им е нужно.

Benjamin Alire Sáenz създава една история, която дълго време ще помним. ‘Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe’ е подарък за човечеството, от какъвто се нуждае всеки. Със своята истинност тя ще ви разчувства до сълзи, а в описанията и мислите на главните герои ще откриете по частица от себе си. Препоръчвам тази книга на всеки!

“There are worse things in the world than a boy who likes to kiss other boys.”

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Advertisements

2 thoughts on “‘Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe’ by Benjamin Alire Sáenz

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s