„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

Фейра оцеля от хватката на Амаранта и се завърна в Двора на пролетта, но трябваше да плати висока цена. Въпреки че вече притежава силите на Върховен елф, сърцето ѝ остава човешко и не може да забрави ужасяващите дела, които е извършила, за да спаси народа на Тамлин. Не е забравила и за сделката си с Рисанд, Великия господар на страховития Двор на нощта. Но докато се опитва да се пребори с мрачната плетеница от политика, страст и заслепяваща сила, заплашваща да я погълне, по-грандиозно зло се задава и тя може да се окаже ключът към неговото спиране.

Ревю на “Двор от рози и бодли“.

Дългоочакваното продължение на „Двор от рози и бодли“, „Двор от мъгла и ярост“, успя да ме остави без думи неколкократно. С него Сара Дж. Маас прави един голям скок от нивото, на което се намират останалите ѝ книги, и успява да преобърне целия сюжет на 180 градуса. Обратите се крият зад всяка страница и намират своя връх в самия край на книгата, а любовта е ненатрапчива, но красива, пламенна и истинска. Сара Дж. Маас обръща внимание на много важни за действието елементи, които само бяха загатнати в пилотната книга, но сега са част от главната сюжетна нишка. Уменията ѝ на разказвач ще ни потопят още веднъж в едно приказно приключение, но този път рицарят на бял кон може и да се окаже друг…

Историята, която Маас ни разказва, става все по-комплексна с всяка следваща глава. Появяват се нови герои и нови злини, но стари, забравени елементи от света на елфите излизат наяве, сеещи спасение, но и раздори. В „Двор от мъгла и ярост“ всеки от героите е променен, било то към добро или към лошо. Фейра този път започва книгата с доста слаба психика, заради всичко, което преживя В недрата на Планината, но постепенно още в първата част на историята, повлияна от добрите съвети на някои хора, тя успява да се съвземе и да разгърне вътрешната си сила. През цялото време тя претърпя най-голяма метаморфоза и към края на книгата бе също толкова опасна, колкото другите Върховни елфи и воини. Изгради нова, силна психика, която ѝ помогна да се справи с надвисналите опасности и дори да спаси своите приятели, когато бяха в беда. Тук нуждаещото се от закрила човешко момиче е отстъпило място на Върховния елф с магически способности, който макар някои хора да виждат като слабо, безвредно същество, всъщност е бъдеща машина за убиване.

tumblr_o7wznyoaOI1qboiilo2_500.pngГолямо внимание е обърнато на тайнствения, пленяващ Рисанд, който категорично си проправи път към сърцето ми и най-вероятно ще остане там завинаги. Голяма част от мистерията около него е разкрита постепенно, но той продължава да бъде все така обаятелен и невероятен. Много харесах връзката му с Фейра в тази книга, като за нея той бе опора и приятел, когато тя имаше най-голяма нужда от това, а тя на него – също. Покрай Рис се запознаваме и с неколцина нови персонажи, като всички те бяха повече от интересни и добро допълнение към сюжета. Красивата и твърдоглава, но опасна Мориган успя да ме впечатли с цялостното си държание, което бе достойно за кралица. Тя не се спираше пред трудностите, а помагаше на Рис, дори невинаги да одобряваше плановете му.

Безмилостният, но мил Азриел, който така и не осъзна, че е достатъчно добър обикнах още в самото начало, а крилатият, забавен, но същевременно сериозен и застрашителен Касиан нямаше как да не харесам. Амрен е последното допълнение към отряда на Рис, която макар ужасяващо гибелна, всъщност крие много повече под скритата си същност. Харесах колко неподправени са всички те, както и че имахме възможността да научим техните истории, и да станем свидетели на това, което са преживели, но продължават да не се отказват. Групата на Рисанд определено е новият ми идеал за приятелство, което продължава векове без да бъде разрушено.

Всъщност дори по-голяма промяна от Фейра претърпява Тамлин, който още в самото начало започва да се държи непростимо. Точно тази негова промяна ме накара да започна да не го харесвам, но чрез нея Сара определено вкара интересен обрат на историята. Тук имаме представени отново и сестрите на Фейра – Неста и Илейн, които вече започнах да харесвам. Те не скланят глава, държат на мнението си и не се страхуват да го изразяват. Определено пробудиха вниманието ми и ще следя с интерес бъдещото им развитие. Както вече казах, злото тук е ново, но не съвсем. Представена ни е една вече позната личност, но това не прави присъствието ѝ по-малко зловещо или опасно. Финалът на книгата отново оставя отворени вратички, зад които да се чудим какво се крие, но този път той е дори по-емоционален. След него изгарям за третата част, която, надявам се, ще удовлетвори всичките ни очаквания и ще покаже как любимите ни герои побеждават злото заедно.

Четенето на „Двор от мъгла и ярост“ е като качване на влакче от емоции. Ще се смеете, ще стоите нервно на ръба на леглото си, незнаещи какво да очаквате и ще се страхувате за живота на любимите си герои. Финалът няма да ви остави безучастни и дори може да ви разплаче, било то от радост, гняв или тъга. А за да изпитате всичко, което изпитах и аз, просто трябва да протегнете ръка и да се потопите в магията на „Двор от мъгла и ярост“.

Най-искрените ми благодарности са за издателство Егмонт, които бяха така добри да ми предоставят това вълшебство! 

Източници на снимките: 1, 2-3, 4, 5.

 

8 мнения за “„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

 1. Признавам, че прочетох само откъси от ревюто ти, за да не се спойлна за книгата. Но прочетеното ме накара да искам да прочета поредицата още повече. 🙂 А новият лик на блога ти е много сладурски! :3

  Харесвам

 2. Много ми хареса ревюто ти, леко загатваш развитието на сюжета без да издаваш нищо съществено, всъщност даже породи желание в мен веднага да грабна книгата и да я започна. Изненада ме с информацията за трета част, бях останала с впечатлението, че това ще е двулогия, но какво пък, ще чакаме да я напише.

  Харесвам

 3. Невероятно ревю! Аз също чакам с нетърпение третата книга! Наистина ли ще излезе на пазара догодина? Искам да разбера какво ще се случи с Великата господарка на Двора на Ноща в Двора на Пролетта… И също какво става с книгата на Диханията и Котела… Едвам ще дочакам 💗

  Харесвам

  • Благодаря ти много! И аз нямам търпение да разбера с какво още ще трябва да се справят нашите герои, а третата книга би трябвало да излезе отново около май месец, 2017 година. 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s