„Илумине“ от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

С13319698_974290492686587_8972387796204070556_n.jpgутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена… Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко, че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация. Разказана под формата на хакнати файлове – имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още – ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. 

От всички книги, които съм чела до сега, „Илумине“ е една от тези с най-хубаво художествено оформление. Обичам нестандартно разказаните книги, защото ни дават една по-различа представа за историята. В „Илумине“ са събрани множество файлове, които ще помогнат на читателя да навлезе в една атмосфера на военни действия, тайни схеми и съюзи, и множество интергалактически престъпления.

tumblr_o460vzMm3u1s66wnho1_1280.jpgИсторията започва, когато колонията на Керенза бива нападната от мегакорпорацията БайТек и съответно евакуацията на гражданите. Така, чрез представен разпит, се запознаваме и с двамата ни главни герои – Езра Мейсън и Кейди Грант. Макар книгата да не е разказана в свободен текст, почти всички файлове са за Езра и Кейди, като техните действия са жизненоважни за сюжета. Веднага харесах представените ни герои, които се отличаваха помежду си с различните си способности, но все пак имаха общо чувство за хумор. За разлика от повечето тийнейджърска литература, тук главната ни героиня далеч не борави с физическа сила или невероятната способност да стреля точно, но пък затова има страхотни хакерски умения. Подценявана заради ниския си ръст и отказа от сътрудничество, Кейди успя да изненада почти всички, когато без особени усилия успяваше да си набави строго секретни файлове и винаги си пъхаше носа в чуждите работи. Нестандартна, гениална и жертвоготовна, Кейди бързо се превърна в идеала ми за силна главна героиня.

Езра, от друга страна, допълва перфектно Кейди откъм умения. Той бързо е избран за младши лейтенант и му е предоставена работа като пилот. Уменията му за работа в екип надхвърлят тези на Кейди, а желанието му да помага е противопоставено на нейното затваряне в себе си. Но макар подчинен на флотилия „Александър“, Езра все пак отстоява своето мнение и върши това, което той самият смята за добро. Така ни е представен още един неподкупен и честен персонаж, който няма как да не харесаме.

tumblr_nzbqppfLdN1sbzlmlo1_1280.jpgПоследния герой, за когото ще говоря, е КАЗИМ -компютърната аналитично-защитна интелигентна мрежа на „Александър“. Този „герой“ претърпя доста сривове, но също така – много възходи. Харесва ми, че авторите са решили да отредят толкова голяма част от сюжета на един изкуствен интелект, който на моменти бе повече от нестабилен. Ще си позволя да не говоря много за ролята на КАЗИМ, защото в противен случай рискувам да ви издам части от сюжета, но повечето съпътстващи КАЗИМ неща изобщо не очаквах. Ейми Кауфман и Джей Кристоф ме изненадаха достатъчно много към края на книгата, а КАЗИМ се превърна в най-интересния герой за проследяване.

tumblr_o8nena8SJM1r9bujmo1_540.jpgИсторията в „Илумине“ определено не може да се опише с прости думи. За да разберете цялата ѝ красота просто трябва да я прочетете, защото всички тези файлове, имейли, чатове и доклади са толкова различни, но същевременно еднакви помежду си и ни дават изумителна представа за това какво се случва във всяка част от двата кораба. Ейми Кауфман и Джей Кристоф са успели да представят цялостната картина по много нестандартен начин, но ние все пак успяваме да се ориентираме и да разберем всяка една подробност. Красотата на „Илумине“ не е само външна, но и вътрешна, защото историята съдържа в себе си множество интересни и необикновени герои, графики, които ни помагат да си представим по-добре случващото се и дори поезия, която да стопли сърцето ни и да вкара малко цвят в иначе жестокото и сиво ежедневие покрай войната.

„Илумине“ е роман от чисто нов тип, който разказва за една борба срещу жестокостта на големите, богати хора, но и срещу самите нас. Историята на Кейди и Езра ще ви погълне целите, държейки ви будни до късно, без да ви дава да оставите книгата. Ейми Кауфман и Джей Кристоф са създали един шедьовър, който отворите ли веднъж, няма да пожелаете да затворите.

Най-големите благодарности на издателство Егмонт, които ми предоставиха копие от този прелестен роман! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

10 мнения за “„Илумине“ от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

Вашият коментар