„Неизчезваща“ от Александра Бракен

97895427174161465208122.jpgРуби никога не е искала да притежава способностите, които едва не й костват живота. А сега трябва да ги използва ежедневно и да влиза в умовете на враговете си по време на опасните мисии, които ръководи. В Детската лига я наричат Водач, но тя знае, че в действителност е нещо друго: чудовище. Руби се отправя на най-опасната си мисия досега – да достигне до истината за вируса, донесъл смъртта на повечето от децата на Америка и превърнал нея и останалите оцелели в мразени аутсайдери. И сякаш това само по себе си не е достатъчно, ами съдбоносната тайна е скрита във флашка в ръцете на Лиъм Стюарт – момчето, с което някога е виждала бъдещето си… и което сега не може дори да я разпознае.

Ревю на „Тъмна дарба“.

Ако „Тъмна дарба“ е била вълнуваща и изненадваща, „Неизчезваща“ е всичко това, както и още много. Вторите книги в дадена трилогия имат тенденцията да са по-слаби от първите, но много се радвам, че тук случаят далеч не е такъв. Напрежението се усеща във всяка страница, а апогеят на историята е в самия край, когато всяко следващо действие е напълно непредвидимо и успява да остави читателя безмълвен.

tumblr_nr4pskqOZF1r1u4jbo1_r2_500Действието започва няколко месеца след това в „Тъмна дарба“, като през тези месеци Руби се е обучавала в Детската лига. Точно това обучение подпомага за изграждането на новия ѝ характер и успява да я превърне в оръжие за масово унищожение. Руби вече далеч не е уплашеното момиче, треперещо като лист и страхуващо се от способностите си, а е уверена в своите качества, макар и все още да има своите моменти на колебание и страх. Тя се въплъти в ролята си на водач на групата и правеше всичко за своя екип, точно както върши това и за своите приятели.

Покрай екипа на Руби са ни представени още две нови лица, които оказват голямо влияние върху историята – Джуд, петнадесетгодишно жълто момче, което макар понякога да бе твърде наивно, все пак изпъкваше със своята смелост. Вида, синьо момиче, е вторият нов персонаж, който веднага привлече моето внимание. Вида е буйна, свободомислеща и далеч не се подчинява на наложените закони. И макар първоначално да бе скептична откъм Руби и двете да не се харесваха много, Вида все пак остана неин верен приятел и доказа, че може да ѝ се вярва.

tumblr_o0p5nmCUYX1rd3e0lo2_1280.pngРазбира се, виждаме и някои от старите герои, като това бе едно от най-интересните допълнения към сюжета. Дунди бе първият, когото Руби срещна и тяхното събиране бе повече от прекрасно. Дунди продължава да бъде все така забавен, интересен и жив, и се радвам се, че нещата между него и Руби не са се променили много, въпреки че живота на Дунди в личен план се е. За съжаление, не виждаме Зу в „Неизчезваща“, но пък групичката на Руби и Дунди успява да срещне Лиъм, който, за съжаление, след края на „Тъмна дарба“ не си спомня Руби. Ще избера да не коментирам образа на Лиъм, за да не ви разкрия важни части от сюжета, но ще кажа, че имаме възможността да срещнем и Коул, по-големият брат на Лиъм, който също носи със себе си множество тайни и още повече мистерия.

tumblr_nyeft6AigH1thhix9o1_1280.jpgВ „Неизчезваща“ отново се появява и Кланси, чиято фигура продължава да бъде все така величествена и вдъхваща страх. С появата си Кланси успя да внесе свеж полъх и да преобърне вече изготвените планове, което доведе до страшно много неочаквани събития. Кланси продължава да държи позицията си на злодей, но факта, че той не осъзнава това и си мисли, че върши добро ще ни накара да му съчувстваме и дори да го обикнем. Все пак, колкото и злини да правят семейство Грей, няма как да не признаем, че без тях книгата далеч не би била същата.

„Неизчезваща“ е едно продължение изпълнено с множество обрати, тайни съюзи, смърт и още повече различни способности. Героите ни трябва да се изправят пред нови предизвикателства, в които могат да загинат или да преминат. Александра Бракен е увеличила мащабите на своята история по най-интересния начин, правейки я още по-заплетена, емоционална и истинска. Препоръчвам горещо!

Огромни благодарности на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s