„Стоманеното сърце“ от Брандън Сандерсън

product_120.jpgГерои не съществуват. Всеки човек, който притежава сили – наричаме ги Епични – се оказа зъл. Тук, в града, познат някога като Чикаго, извънредно могъщ Епичен -Стоманеното сърце – се самопровъзгласи за император. Той притежава невероятна сила и може да контролира стихиите. Нищо не може да го нарани, а никой не отвръща на удара… Никой, освен Възмездителите. Тайнствена група от обикновени хора, които са посветили животите си на изучаване на могъщи Епични и избиването им. Името ми е Дейвид Чарлстън. Не съм част от Възмездителите, но възнамерявам да стана. Притежавам нещо, от което те имат нужда. Нещо безценно, изключително… Не предмет, а опит. Знам неговата тайна. Виждал съм Стоманеното сърце да кърви.

Брандън Сандерсън още веднъж не ме разочарова. Макар трилогията му „Възмездителите“ да е насочена към тийнейджърското общество, това далеч не прави „Стоманеното сърце“ по-лоша от останалите му книги. Напротив, тук екшънът е във всяка глава, героите също са много и все най-различни, а пък за обратите дори няма нужда да споменавам. „Стоманеното сърце“ е изпълнена с битки, емоции, хумористични моменти и най-хубавото – хора със свръхестествени сили, които ще ви изненадват през цялото време.

steelheart___calamity_by_sandara-d8flp47.jpgМисля, че Сандерсън определено харесва безскрупулните и зли образи, които си нямат друга работа освен да покоряват народа и да властват над него. Стоманеното сърце е точно от този тип, който не свежда глава пред никого и всява страх в хората, затова и задачата да го спрат се пада на Възмездителите – отбор мечта за битката със злото. Но дори да звучи лесно, изпълнението на този план е доста трудна цел, особено след като Възмездителите не знаят слабото място на Стоманеното сърце, а без него са обречени…

Героите са любимата ми част в книгите на Сандерсън. Тук отново имаме група от различни по характер приятели, които заедно са преживели много и Дейвид – новото допълнение към отбора. Може би е напълно излишно да споменавам, че много харесах Дейвид. Той е забавен, понякога непохватен, но пък притежава качества на енциклопедия заради всичките си проучвания и записки. О, и е много, много зле с метафорите. Фактът, че Дейвид е главния разказвач прави книгата много приятна и лесна за четене, а да надзърнем в мислите му винаги е забавно. Първият Възмездител, когото Дейвид срещнаtumblr_nki0umYhBB1qgqxoro1_1280, е Меган – момиче, близко до неговата възраст, но на светлинни години пред него. Разбира се, Дейвид веднага хлътна по Меган, а нейната нова цел бе да му стъжни живота. Донякъде. Меган често бе против новите планове на Възмездителите, но за нея отборът бе на първо място и тя винаги помагаше с каквото може. Харесах независимата ѝ личност и това, че не се отказваше от мнението си, както и допълнителната мистерия, която я следваше, и която ме остави без думи.

tumblr_o7m4d9gR7R1sdvdimo1_1280.jpgКоуди е друг ярък персонаж, който няма как да не забележиш. Той постоянно измисляше всякакви щуротии, съпътстващи родината му Шотландия, както и забавни истории за това как да си направиш гайда или как е свил четирилистната детелина на един леприкон. Но макар да изглеждаше, че Коуди далеч не приема всичко на сериозно, той доказа, че не би предал екипа и би направил всичко за неговите цели. Последният герой, когото ще коментирам е водача на Възмездителите – Джон Федрус, Професора. Той също бе много потаен и не говореше за своето минало, което кара нас, читателите, да се интересуваме повече от него. Проф, освен създателя на Възмездителите, е и създател на много ценни изобретения, които помагат на нашите герои в техните начинания. Без тези джаджи Дейвид и приятелите му далеч не биха се справили с всичко, което ги чака, а да си позволят провал не би било възможно.

tumblr_nlophtNguR1qgqxoro1_1280.png„Стоманеното сърце“, която на пръв поглед изглежда като всяка друга книга за хора със свръхспособности, ще ви спечели със своя хумор, разнообразие от герои, всякаква информация за оръжия и много бунтовнически планове. Ако си търсите книга, в която има изобилие от екшън сцени и страхотно описани битки – „Стоманеното сърце“ е за вас. Препоръчвам я на феновете на сарказма, читателите, които обичат да се изненадват и всеки, падащ си по корумпиран свят и супергерои. Няма да съжалявате.

Източници на снимките: 1, 2, 3,5, 4

6 мнения за “„Стоманеното сърце“ от Брандън Сандерсън

  1. Теди защо ме караш да си купувам книги хд Ревюто ти ме спечели още в началото с изречението “ „Стоманеното сърце“ е изпълнена с битки, емоции, хумористични моменти и най-хубавото – хора със свръхестествени сили, които ще ви изненадват през цялото време.“ . Остават ми още около 200 страници до края на „Последната империя“, а вече съм удивена от това какво става в главата на този Сандерсън. Не мога и да си представя как ще се развива действието в тази трилогия..
    (бтв щом убеждаваш хората да си купуват книги, знай че ревюто ти е повече от перфектно)

    Харесвам

    • Ооо, много ти благодаря, Ели! ❤ И да, постоянно ме изумява този човек, изобщо как му идват такива идеи… А щом на първата си удивена, почакай да видиш останалите две… 😀

      Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s