Български книжен маратон TBR

maraton.jpg

Най-накрая дойде време да споделя с вас кои книжки съм си избрала за първия Български книжен маратон (БКМ). Тук можете да видите и оригиналната публикация на Бриана, която даде идеята за маратона, както и повече информация за това кой обяви всяка категория. Маратонът ще се проведе от 11 до 17 юли, като включва 7 категории – 5 основни + 2 бонус. Разбира се, далеч не е задължително да прочетете 5 или 7 книги, винаги можете да обедините няколко категории и да използвате една книга за тях, както ще направя аз. С останалите момичета много се постарахме да направим този маратон страхотен и интересен за читателите, затова, разбира се, много ще се радваме ако възможно най-много хора се включат. В края на седмицата ще кача подобен пост с това как съм се справила, а ето и моите избори за категориите:

1. Книга, чието действие се развива около море/океан.
За първата категория избрах „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг. Отдавна искам да прочета тази класика, а понеже действието ѝ се развива на остров смятам, че е напълно подходяща за категорията.

2. Книга от български автор.
Тук избрах „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров, която напоследък се вижда навсякъде. Нямам търпение и аз да се докосна до магията на Бърдаров, а след това ще споделя мнението си с вас.

tumblr_nn1au3MXUT1tks3d6o1_1280.jpg3. Книга, чиято корица съдържа български мотиви (цветовете на трибагреника, роза, лъв…).
Избрах си „Since You’ve Been Gone“ от Morgan Matson. Както вече споделих в публикацията ми с планът за това лято, много искам да прочета книга на Morgan Matson, а точно тази Анси завърши наскоро и много ѝ хареса, затова ще започна с нея. Листата и тревата на корицата са зелени, обувките и текстът – бели, а червеното на корицата не се вижда много-много, но рамките на очилата на второто момиче са в червен цвят, затова се брои. Може би.

4.  Книга, чието действие се развива в Европа.
За четвъртата категория избрах „Вестители“ от Цветелина Владимирова, понеже напоследък слушам колко е хубава и няма как да не се убедя в това сама. Действието в книгата се развива в България и Москва, затова пасва перфектно на избраната категория.

5. Книга от автор, чиито инициали съвпадат с тези на известен българин.
Никога не съм чела книга на Агата Кристи. И понеже Алеко Константинов и Агата Кристи имат същите инициали – какъв по-удобен случай от този да се запозная с нейното творчество? Избрах си „Десет малки негърчета“ и много се надявам да ми допадне.

6. Книга по избор.Processed with VSCO with c8 preset
Тази категория не мисля, че ще изпълня отделно, а и за нея могат да се броят всички останали книги в този маратон, така че ако не ми остане време за една допълнителна, шеста книга, нека книгата ми по избор да е „Since You’ve Been Gone“. Примерно.

7. Книга, в която се споменава България.
За последната категория мисля отново да използвам „Вестители“, както предложи и Илияна, защото все пак авторката е българка и част от действието се развива в България.

Та, това са избраните от мен книги. Колебаех се дали да си възложа за цел 5 или 7 книги, но накрая реших да си дам малко свобода и да понамаля бройката, а и повечето от книжките са кратки. Но, не забравяйте, този маратон далеч не е с цел състезание, а забавление. Затова колкото и книги да прочетете, не забравяйте да се забавлявате и да се наслаждавате на четенето. : ) А вие кои заглавия сте си набелязали за предстоящия първи български маратон?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s