„Вестители“ от Цветелина Владимирова

vestiteli-proklyatieto-na-voronina-1.jpgКсения е 19-годишно момиче, чийто живот завинаги се променя с жестокото убийство на родителите ѝ. Но мистерията около смъртта им е само една малка част от пъзела, в който се превръща настоящето ѝ. Необясними халюцинации и ужасяващи сънища започват да тормозят Ксения, докато един ден мистериозен мъж я отвлича. Неспособна да избяга, Ксения е принудена да замине с него в Москва, защото той я е издирил не само, за да я предупреди за смъртната опасност, която я преследва, но и да опази живота ѝ. Безкрайното преследване се превръща в битка на живот и смърт, в която Ксения трябва да избере на кого да се довери и да приеме истината за това коя е – потомка на тайно общество от хора, наречени вестители, които са посветили живота си на вечната борба с кръвожадни същества…

Никога не съм предполагала, че български фентъзи роман ще ми хареса толкова много. Свикнали с чуждестранната литература, ние често забравяме за родните си писатели, които понякога ни изненадват. „Вестители“ далеч не отстъпва по нищо пред другите тийн, а и не само, романи, с които Щатите ни заливат, като в някои случаи дори надминава нивото им. Още когато я започнах ме навя едно носталгично чувство по първото четене на любимите ми поредици, като то остана до края. Определено намерих книгата, която бях чакала дълго време, за да ми напомни за отминалите дни и още повече се радвам, че е българска.

BeFunky Collage.jpgВъв „Вестители“ се разказва за нещо доста познато на всички ни – вампири, наречени тук кръвожадни, които този път са напълно зли и няма нищо романтично в тях. Харесвам, че Цветелина Владимирова е използвала известен мотив, но го е направила свой собствен, прибавяйки различни раси и по-необикновени кръвожадни. Много харесах и всички описания, които присъстваха в книгата, особено тези на Москва и цялата атмосфера там. Не знам дали авторката е посещавала местата лично, но успя да ме накара да се потопя изцяло в руската красота и да забравя, че всъщност съм си още в България. Всички описания ми бяха изключително приятни и също толкова интересни като репликите, които главните герои си разменят. Много е трудно да накараш един читател да хареса всичко в дадена книга, но Цвети Владимирова се е справила брилянтно с тази задача.

BeFunky ``1.jpgА и тези герои… Ксения е твърдоглава, упорита и много саркастична, като може би всеки може да открие частица от себе си в нея. Първоначално отблъскваше дори хората, загрижени за нея, но постепенно се отпусна и успя да се довери на новооткритите си приятели. Освен всичко това не ѝ липсваше и смелост, бе жертвоготовна и винаги гледаше да предпази другите. Игор пък е самото съвършенство. Руснак, силен, войнствен и изключително привлекателен, той бързо (но не без проблеми) спечели доверието на Ксения и изглади взаимоотношенията им въпреки лошото начало. Винаги готов да се притече на помощ и да срита нечий задник, Игор Алешкин нямаше как да не спечели сърцето и подкрепата ми.

Зоя, Юри и Майкъл – второстепенните персонажи – вдъхваха още повече цвят и енергия. Зоя бе тази, която ми направи най-силно впечатление и която много харесах. Тя бе любопитна за всичко около Ксения, като още в самото начало най-безцеремонно се самопокани в стаята ѝ без дори да се познават. Изключително забавна, но и сериозна когато се налага, тя бе неотлъчно до Ксения и нито веднъж не я изостави дори в най-трудните моменти. Зоя определено е идеалът за приятел, било то в книга или не. Юри и Майкъл също не отстъпваха на Зоя и правеха дните в Палатата много по-интересни със своите караници, но и споделяне на всичко помежду си. Впоследствие всички се превърнаха в един малък отбор, който работеше по-добре заедно.

BeFunky Collage12.jpgВсъщност в книгата има няколко доста брутални и кървави сцени, които далеч не очаквах да видя. Екшънът бе на високо ниво, изненадите покрай напрегнатите моменти – също. Любовна история, разбира се, имаше, но се радвам, че бе развита постепенно и дори, че около нея бе онази рамка на забраненото. Постепенното разкриване на чувствата на героите и тяхното осъзнаване какво означава това определено ми хареса, защото се спази ритъмът на произведението, без избързване или пропуски.

Цветелина Владимирова е създала едно бижу, което дълго ще остане в съзнанието ми и за което често ще си припомням с усмивка на уста и щастие в душата. Препоръчвам го на всеки, на който му се чете нещо за зли вампири или просто си търси нов фентъзи роман. Не го подценявайте заради българското в него, защото ще останете приятно изненадани и дори няма да успеете да се отделите от книгата. „Вестители“ си заслужава всяка страничка, а след края ще копнеете за още.

4 мнения за “„Вестители“ от Цветелина Владимирова

 1. Много ми хареса ревюто ти и ми се прииска да я прочета. За съжаление книгата е изчерпана навсякъде и не знам къде мога да я намеря…
  Иначе, адмирации за доброто ревю! ^^

  Харесвам

  • Много ти благодаря! 🙂 Аз си я поръчах от Orange center, дори беше намалена на 5 лв, но не знам дали все още я има в наличност. От друга страна, ако в града ти има книжарница Art Plus може да провериш там, понеже в тази в Шумен видях 2-3 бройки, отново на 5 лв. 🙂 Надявам се да успееш да я намериш, защото наистина си заслужава четенето!

   Liked by 1 person

  • Amario, книгата я има в една книжарница в подлеза на сердика center, дори и намалена на 5 лева. Можеш от там да си я купиш! Надявам се съм помогнала!

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s