„Злочестие“ от Брандън Сандерсън

К199094_b.jpgогато Злочестие засиява в небето, се раждат Епичните. Дейвид обвързва съдбата си с тях още от първия миг – Стоманеното сърце убива баща му, Зарево открадва сърцето му, а Регалия превръща най-добрия му съюзник в опасен враг. Някогашният водач на Възмездителите прегръща съдбата си на Епичен и потъва в мрака, там, откъдето няма връщане назад. Или поне всички така мислят. Но всички… грешат. Изкуплението е възможно – Меган го доказа. Не всичко е изгубено за тях. Или поне не изцяло. А Дейвид е достатъчно откачен, за да се изправи пред най-могъщия и силен Висш Епичен в опит да върне приятеля си. Или да умре, борейки се.

Ревюто може да съдържа спойлери от предишните книги! Ревю на „Стоманеното сърце“. Ревю на „Зарево“.

Наистина не знам как този човек продължава да ме изненадва и да ме кара да прелитам през книги от 400+ страници за няколко часа. Ако до сега съм се съмнявала, Брандън Сандерсън вече наистина е един от най-любимите ми писатели. „Злочестие“, финалната книга в трилогията „Възмездителите“, тотално преобърна очакванията и теориите ми за това какво би могло да се случи. Още при „Мъглороден“ разбрах, че финалите на Сандерсън винаги са възможно най-неочаквани и разтърсващи, като това присъстваше и тук. Обичам как книгите му далеч не се побират само в наложените от литературата рамки, а изпъкват и излизат от тях.

tumblr_o5gni1kQKR1uib4spo1_500.jpgБитката на Дейвид този път е малко по-трудна, защото е срещу Проф, който знае много добре как работят Възмездителите. Това принуждава малката останала група, която Дейвид, не по свое желание, сега ръководи да започне една игра на криеница и още по-тайни планирания и добре обмислени удари. Постепенно Възмездителите пристигат в третия ни представен град – Илдития, който пък е изграден изцяло от сол. Сградите в него се рушат на всеки няколко дни, а после постепенно се създават отново, но в друга част на града. Сандерсън за пореден път изгражда едни от най-интересните и уникални пейзажи.

В „Злочестие“ Коуди и Ейбрахам се присъединяват към Дейвид, Меган и Мизи, които за сега са единствените членове на Възмездителите. Бе много забавно пак да чета за щурото минало на Коуди, който продължаваше да разказва всякакви истории за преживяванията си. Мизи вече не бе чак толкова жизнерадостна, а и често хвърляше злобни погледи на Меган, но постепенно дори нещата между тях двете се подобриха и екипът отново стана едно задружно семейство, макар с по-малко членове. Имахме възможността да научим повече и за миналото на Ейбрахам, което бе страхотно, защото той също е един интересен, но тайнствен персонаж.

reckoners_commissions_by_pmendicant-d9blbum.pngМеган гледаше да използва силите си възможно най-малко и това определено подпомогна за психическото ѝ състояние, но в моментите, в които тя отново ставаше Епична виждахме, че е далеч по-силна, отколкото сме си представяли. Сандерсън вкарва един доста интересен мотив за различните, паралелни вселени и светове, които се преплитат, който макар да ме объркваше на моменти, бе много загадъчен и оригинален. Дейвид, с помощта на Меган, бе този, който пръв имаше възможността да разгледа тези паралелни вселени и да сподели с останалите плана си, който този път бе доста рискован. Там Дейвид намери не само нови познания за света на Епичните, но и нещо много по-важно за него.

Злодеят тук е Злочестие, който, както стана ясно, е Епичен. Но дали нашите герои ще успеят да се справят с най-голямата заплаха до сега или ще се провалят – ще разберете сами. Аз мога само да ви обещая, че в „Злочестие“ отново ще намерите битки, екшън, спиращи дъха моменти, силно приятелство и капчица любов. Някои нови герои ще ви представят невиждана до сега част от миналото, а много от старите ще ви изненадват до последно. Не го пропускайте!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s