„Летни дни и летни нощи“ – 12 романтични истории

201103_b.jpgЛятото е сезонът, в който на всички ни се чете по нещо леко и романтично, с което да забравим за проблемите и да се отдадем на мечти. Сборникът „Летни дни и летни нощи“ перфектно изпълнява тази задача – всеки от разказите ще ви откъсне от ежедневието и ще ви подари няколко часа наслада. С творчеството на някои от авторите съм запозната, други – срещнах за пръв път, но всеки от тях ме впечатли със своята история. Избрах да коментирам всеки разказ поотделно, защото както авторите, така и стиловете им се различават, а не би било честно да съпоставям труда им. Всяка от историите пасва перфектно на настроението, което този сборник носи, а някои от частите веднага ми станаха любими.

1. Глава, люспи, език, опашка – Лий Бардуго.
Разказът на Лий Бардуго е перфектното начало на тази антология. Още в първите му страници ни е представена една необикновена история за речни духове и редки създания, която дълго ще остане във вашето съзнание. Лий Бардуго преплита магия, легенди, загадъчност и капчица любов, изобразени в няколко лета и едно порастване. „Глава, люспи, език, опашка“ е история за едно приятелство и зараждаща се любов, която не би угаснала дори пред най-голямото предизвикателство.

2. Краят на любовта – Нина Лакор.
Това, което харесах най-много в тази история бе факта, че главната героиня бе с различна сексуална ориентация, както и наличието на математика. Самият сюжет не бе нищо особено, но взаимоотношенията между героите бяха забавни и сладки, като голяма роля изигра един къмпинг. Но освен романтични мотиви, в „Краят на любовта“ бяха засегнати и някои важни теми за живота на хората, и това колко по-различен може да е той, отколкото първоначално изглежда.

3. Последна съпротива в „Синегор“ – Либа Брей.tumblr_o8vycxeUGO1uhq9bxo2_1280.jpg
Либа Брей вкарва нов мотив в този сборник – страшна история, развиваща се под формата на прокълнат страшен филм. Но макар на заден план, филмът бързо се преплита с ежедневието на Кевин, Дани и Дейв, които ще изживеят последната си вечер в кино „Синегор“ по начин, какъвто не са си и представяли. Радвам се, че Либа Брей е заложила на различното и въпреки че зловещите моменти далеч не ме караха да потрепервам от страх, те все пак зададоха един мрачен и вълнуващ тон на историята. Любов, естествено, не липсва, но тя се съчетава перфектно с останалите мотиви и разказът тече плавно, като има дори елементи на изненада.

4. Нездрави удоволствия – Франческа Лия Блок.
Тази история бе по-тъжна от останалите и може би заради това не ми допадна толкова много. Героите тук бяха представени само чрез своите инициали, което бе доста оригинално. Първоначално всичко започна като поредната любовна история, но постепенно нещата достигнаха дълбочина и разказът пое в различна посока, отразяваща една напълно възможна действителност. Определено можем да научим по някой урок от „Нездрави удоволствия“, но се пригответе за тъжен край.

tumblr_oa66mhOAiZ1vseuogo1_500.jpg5. След деветдесет минути завийте на север – Стефъни Пъркинс.
Историята на Мариголд и Норт започва още в първата антология на Стефъни Пъркинс, но тук, вместо все още заедно, героите ни всъщност са разделени, а на Мариголд ѝ предстои едно пътешествие в името на любовта и приятелството. Стефъни Пъркинс не би могла да ме разочарова, като дори кратките ѝ историйки са изпълнени със забавни мигове, разтапяща се от сладост любов и няколко мили момента. Тази част от антологията бързо може да се превърне в една от любимите ви, като дори след края ѝ ще се усмихвате и ще си спомняте за нея.

6. Сувенири – Тим Федерле.
„Сувенири“ представя историята на две момчета, предварително избрали деня на своето скъсване. И макар още първият абзац да задава тъжния тон на повествованието, това е история за една чиста и истинска любов, малко мъдри мисли от Чарлз Дикенс и надежда нещата да се окажат по-добри от предвиденото. Но, за съжаление, понякога действителността е жестока и последният ден, в който Кит и Мат са заедно скоро ще приключи, всеки от тях отправяйки се към своето ново начало. Преди това обаче има думи, които трябва да бъдат изречени, сърца – сглобени наново. Историята на Кит и Мат може би е към своя край, но какво ли ще остави след себе си?

tumblr_oacy3tFoeu1urc1huo1_1280.jpg7. Инерция – Вероника Рот.
Вероника Рот не изневерява на стила си и ни предлага една история в научно-фантастичен стил, в която Клеър навестява спомените на Мат, за да се сбогува с него, преди той да умре. „Инерция“ също се отличава от останалите части на антологията, като освен фантастичния елемент чудесно допълнение е борбата на главната героиня с депресията и това как изкуството може да ѝ помогне. Романтичният аспект първоначално бе на заден план, но постепенно се стигна и до него, като имахме възможността да проследим историята на двамата герои още от самото им запознанство. В „Инерция“ е пълно с изкуство, спомени и истинска любов, която не би могла да изчезне.

tumblr_o9f4bgsLab1qe8zmko1_1280.jpg8. Любовта е последното прибежище – Джон Сковрон.
„Любовта е последното прибежище“ бе малко странна, но ми хареса много. Действието се развива в хотел, всичко става доста бързо, а в началото и края имаме директно обръщение от автора към читателите. Хареса ми факта, че този път обстановката бе малко по-различна (има дори лабиринт!), а и в последствие проследихме повече от една „любовна“ история. Джон Сковрон се бе постарал да ни даде и малко информация за това какви са били предишните гостувания на героите в хотела, като така отношенията помежду им имаха повече смисъл. Четенето на този разказ бе много забавно, а атмосферата, която той носеше – лятна и отпускаща.

9. Късмет и довиждане – Бранди Колбърт.
Една различна, първоначално по-мрачна история, която в своя край ни научи да обръщаме внимание на хората около себе си и скритите послания, които те носят, защото един ден вече може да е късно. В „Късмет и довиждане“ се крие силата на семейството, с чиято помощ можеш да преодолееш всичко. Едно прощално събиране, вместо да отнеме на Рашида най-близката ѝ братовчедка, всъщност ѝ подарява мило момче, разбиращо я повече, отколкото би предположила. Любовта може и да не е чак толкова далеч, а покрай нея Рашида ще открие още много.

tumblr_o8utb4ohNn1vtmtkfo1_1280.jpg10. Чисто нова атракция – Касандра Клеър. 
„Чисто нова атракция“ е една типична история от Касандра Клеър, съдържаща щипка необикновена любов, тъмни демони и семейни вражди. Акцентът пада върху Лулу Дарк, чийто баща ръководи черен карнавал, където е и самото действие. Бе много интересно да чета за различните хора в карнавала, а допълнителните фентъзи елементи бяха добре дошли. Сюжетът се развиваше бързо, като дори имаше няколко обрата, които макар предвидими, все пак бяха интересни за проследяване, а героите се отличаваха със своята оригиналност.

11. Хиляда начина, по които всичко това може да се обърка – Дженифър Е. Смит.
Това бе една от най-истинските и прекрасни истории в този сборник. Дженифър Е. Смит е засегнала темата за аутизма, което много харесах, защото рядко се говори за това в тийн литературата. Героите бяха напълно реални, действието се развиваше плавно, някои от моментите бяха много сладки и дори имахме игра на баскетбол. Не мога да не призная, че тази история се превърна в една от любимите ми и дори ми се иска да продължа да чета за Ани и Грифин.

tumblr_o93jcxCf3B1rnotdfo1_1280.jpg12. Картата на мъничките съвършени неща – Лев Гросман.
Винаги ми е било интересно да чета истории, в които даден ден се повтаря отново и отново. Точно това се случва с главния ни герой Марк от доста време, докато не среща Маргарет, чиято поява може и да оправи нещата. Тази последна история съдържаше в себе си доста наука и по всевъзможни начини ме караше да се чудя как всичко това би могло да е възможно. Харесах търсенето на съвършените моменти от главните ни герои, като дори имаше препратка към „Игра на тронове“. Завършека на антологията определено бе ярък и различен, и въпреки че ме натъжи, той показа и колко важно е да ценим малките неща.

За финал мога да кажа, че най-хубавото нещо в „Летни дни и летни нощи“ бе разнообразието. Имаше герои от различни етноси, с различна сексуална ориентация или просто различни характери и интереси. Общото между тях бе любовта, която изпитват, независимо към кого или какво бе насочена тя. Този сборник не само ще ви подари дванадесет разказа, чрез които да се насладите още повече на лятото и да усетите любовта, но и всеки от разказите ще ви научи на нещо ново или забравено, което отсега нататък да помните. „Летни дни и летни нощи“ ще направи дните ви много по-хубави, а след нея ще сте пълни с нова енергия и копнеж за бъдещи летни приключения.

Искрени благодарности на издателство Сиела за предоставеното копие от книгата! 

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s