„Златният мост“ от Ева Фьолер

200515_bВсичко в живота на Ана е идеално. Вече повече от година заедно със Себастиано изпълняват опасни мисии, пътувайки в миналото. Но един ден тя получава обаждане, в което ѝ съобщават, че той е заседнал в миналото – и по-точно в Париж, през XVII век. Ана незабавно трябва да отиде при него и да му помогне да се върне в настоящето. Без колебание тя се отправя на опасното пътешествие, но когато открива Себастиано, установява, че е изправена пред един малък проблем: той се мисли за мускетар и не помни нито нея, нито времето, от което идва. И не стига това, ами и обстоятелствата принуждават двамата да се изправят един срещу друг. Ще успее ли Ана да помогне на своя любим да си възвърне паметта и да изпълнят мисията си, или той завинаги ще остане изгубен в миналото?

Ревю на „Гондолата на времето“.

Втората книга от трилогията „Пътуване във времето“ успя да ми допадне дори повече от първата. Задачата на Ана и Себастиано тук е далеч по-трудна, защото трябва да работят разделени, а Себастиано е изгубил паметта си и не си спомня за Ана. Но въпреки препятствията, истинската любов не среща граници, а заради своята целеустременост главната ни героиня не би могла да бъде спряна. В „Златният мост“ Ева Фьолер ни изпраща в ренесансов Париж, където нищо не е такова, каквото изглежда.

BeFunky Collage.jpgМакар в „Гондолата на времето“ описанията на Фьолер да не ми допаднаха особено, тук нямах проблем с тях и успях изцяло да се потопя в парижката атмосфера. Веднъж започнала книгата я приключих за отрицателно време и може би затова ми хареса повече от първата. Авторката отново поднася с хумор премеждията на Ана, а междугалактическия преводач и бариерата, която не позволява на хора от бъдещето да споделят информация за него отново довеждаха до комични ситуации. Появиха се нови герои, добри и лоши, които направиха книгата още по-интересна, като този път Ева Фьолер бе заложила и на няколко сюжетни обрата, които ме изненадаха приятно.

Ана много се е променила от последната ни среща – сега е далеч по-уверена и запозната със скоковете във времето, като дори знае по няколко бойни схватки. Бе интересно да следим развитието ѝ, защото се е отделила от мрънкащото момиче, което бе в книга първа и вече е една смела млада жена, която бързо взема нещата в ръце и измисля най-добрия план за действие. Тук ни е представена и тъмната страна на Себастиано, който, лишен от паметта си, работи против Ана и дори я използва за свои собствени изгоди. Въпреки това, дори с просто око се виждаше любовта между двамата, която служеше за пътеводна звезда на Ана през улиците на тъмния и мръсен Париж.

121212121212121.jpgОстаналите герои също имаха важна роля за развоя на събитията и отново бяха различни помежду си. Филип бе мил и отзивчив, Сесил раздаваше добри съвети, Мари ме спечели със своята красива душа, а честният Хосе отново спаси положението. Няма как да не отбележа и всяко споменаване на „Тримата мускетари“, чиято роля също бе много важна, защото благодарение на книгата Ана успя да предвиди какво би могло да последва. Злонамерените хора тук бяха повече и всеки работеше срещу някой друг, но Ана, с малко помощ, все пак успя да се справи брилянтно с изпълнението на своята задача. Тя прояви и много силен дух, защото да гледа как любимият ѝ не я познава и дори я заплашва, че ще я предаде на властите бе много трудно, но тя устоя на изпитанията и за награда получи своя щастлив завършек.

„Златният мост“, със своите исторически личности, е перфектна за почитателите на тази наука, а истинската любов на Ана и Себастиано би запленила сърцето на всеки романтик. Приключенията на героите нямаха край, а реалните факти допринесоха за насладата от книгата. Напрежението се усещаше постоянно, битки далеч не липсваха, а красотата на корицата е още една причина защо да прочетете „Златният мост“. Няма как да не ви хареса.

Много благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие от книгата! 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s