„Златният мост“ от Ева Фьолер

200515_bВсичко в живота на Ана е идеално. Вече повече от година заедно със Себастиано изпълняват опасни мисии, пътувайки в миналото. Но един ден тя получава обаждане, в което ѝ съобщават, че той е заседнал в миналото – и по-точно в Париж, през XVII век. Ана незабавно трябва да отиде при него и да му помогне да се върне в настоящето. Без колебание тя се отправя на опасното пътешествие, но когато открива Себастиано, установява, че е изправена пред един малък проблем: той се мисли за мускетар и не помни нито нея, нито времето, от което идва. И не стига това, ами и обстоятелствата принуждават двамата да се изправят един срещу друг. Ще успее ли Ана да помогне на своя любим да си възвърне паметта и да изпълнят мисията си, или той завинаги ще остане изгубен в миналото?

Ревю на „Гондолата на времето“.

Втората книга от трилогията „Пътуване във времето“ успя да ми допадне дори повече от първата. Задачата на Ана и Себастиано тук е далеч по-трудна, защото трябва да работят разделени, а Себастиано е изгубил паметта си и не си спомня за Ана. Но въпреки препятствията, истинската любов не среща граници, а заради своята целеустременост главната ни героиня не би могла да бъде спряна. В „Златният мост“ Ева Фьолер ни изпраща в ренесансов Париж, където нищо не е такова, каквото изглежда.

BeFunky Collage.jpgМакар в „Гондолата на времето“ описанията на Фьолер да не ми допаднаха особено, тук нямах проблем с тях и успях изцяло да се потопя в парижката атмосфера. Веднъж започнала книгата я приключих за отрицателно време и може би затова ми хареса повече от първата. Авторката отново поднася с хумор премеждията на Ана, а междугалактическия преводач и бариерата, която не позволява на хора от бъдещето да споделят информация за него отново довеждаха до комични ситуации. Появиха се нови герои, добри и лоши, които направиха книгата още по-интересна, като този път Ева Фьолер бе заложила и на няколко сюжетни обрата, които ме изненадаха приятно.

Ана много се е променила от последната ни среща – сега е далеч по-уверена и запозната със скоковете във времето, като дори знае по няколко бойни схватки. Бе интересно да следим развитието ѝ, защото се е отделила от мрънкащото момиче, което бе в книга първа и вече е една смела млада жена, която бързо взема нещата в ръце и измисля най-добрия план за действие. Тук ни е представена и тъмната страна на Себастиано, който, лишен от паметта си, работи против Ана и дори я използва за свои собствени изгоди. Въпреки това, дори с просто око се виждаше любовта между двамата, която служеше за пътеводна звезда на Ана през улиците на тъмния и мръсен Париж.

121212121212121.jpgОстаналите герои също имаха важна роля за развоя на събитията и отново бяха различни помежду си. Филип бе мил и отзивчив, Сесил раздаваше добри съвети, Мари ме спечели със своята красива душа, а честният Хосе отново спаси положението. Няма как да не отбележа и всяко споменаване на „Тримата мускетари“, чиято роля също бе много важна, защото благодарение на книгата Ана успя да предвиди какво би могло да последва. Злонамерените хора тук бяха повече и всеки работеше срещу някой друг, но Ана, с малко помощ, все пак успя да се справи брилянтно с изпълнението на своята задача. Тя прояви и много силен дух, защото да гледа как любимият ѝ не я познава и дори я заплашва, че ще я предаде на властите бе много трудно, но тя устоя на изпитанията и за награда получи своя щастлив завършек.

„Златният мост“, със своите исторически личности, е перфектна за почитателите на тази наука, а истинската любов на Ана и Себастиано би запленила сърцето на всеки романтик. Приключенията на героите нямаха край, а реалните факти допринесоха за насладата от книгата. Напрежението се усещаше постоянно, битки далеч не липсваха, а красотата на корицата е още една причина защо да прочетете „Златният мост“. Няма как да не ви хареса.

Много благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие от книгата! 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s