„Арена 13“ от Джоузеф Дилейни

200621_bЛейф има една цел: да се превърне в най-добрия боец на небезизвестната Арена 13. Тук букмейкърите залагат чия кръв ще бъде пролята първа, а в двубоите за отмъщение – кой боец ще загине. Но страната е тероризирана от създание, известно като Таласъма, изпитващо удоволствие да измъчва хората и да демонстрира опустошителната си сила, като предизвиква бойци от Арена 13 в борби до смърт, когато пожелае. И точно това иска Лейф… Защото той познава престъпленията на Таласъма. И в сърцето му гори жажда за отмъщение. Лейф ще победи съществото, унищожило семейството му, дори това да го убие. Той е решен да тренира за Тригладиус боец и става ученик на Тайрън, най-добрия учител. Но нито той, нито другите му ученици знаят, че Лейф се готви за личната си битка –  да унищожи Таласъма.

„Арена 13“ се различава от останалите тийн романи на пазара със своите кървави битки, история, загатваща за бъдещето на планетата и фентъзи елементите, които не биха ви разочаровали. Джоузеф Дилейни, познат на читателите с поредицата си „Хрониките Уордстоун“, отново ни представя една завладяваща и епична книга, която би се харесала на всеки почитател на екшъна.

Действието в „Арена 13“ се развива доста бързо, което подпомага скоростта на четене на книгата. Тя самата върви плавно и въпреки че някои от финалните сцени бяха доста сурови, „Арена 13“ би могла да бъде описана като ненатоварваща и напълно подходяща за отпочиване. Джоузеф Дилейни се е постарал да създаде свой собствен свят, който, освен че се намира в бъдещето, е и доста различен от нашия. Речникът в края на книгата, в който се съдържат множество нови думи и фрази, потвърждава този факт и ни помага да разберем и да се потопим максимално в света, в който Лейф живее.

BeFunky Collage.jpgЛейф, като изключим бойната подготовка и жаждата за мъст, се подвизаваше като напълно нормално момче и доста често допускаше грешки. Неговата цел в живота е да унищожи Таласъма и да отмъсти за семейството си, но въпреки това неведнъж наруши правилата на учителя си и остави чувствата да надделеят. Той често действаше импулсивно, но пък за сметка на това бързо се справяше с надвисналите ситуации и игнорираше страха. Смятам, че отрицателните му качества успяха да го направят по-истински в очите на читателите и се радвам, че бяха включени в историята, защото всеки герой си има своите страхове и несигурности, и няма нищо лошо в това да ги виждаме.

Тайрън, учителят на Лейф, ми направи добро впечатление не само с това колко отдаден бе на работата си, но и как подслони Лейф и бързо се превърна в негов втори баща. Личеше си колко много държи на него и как би направил всичко, за да му помогне. Куин, дъщерята на Тайрън, от друга страна, никога не спазваше правилата и бе голяма бунтарка. Точно заради нея Лейф си имаше немалко неприятности, които далеч не улесняваха Тайрън. Все пак, Куин постепенно си взе поука и започна да се държи малко по-уравновесено, но съм сигурна, че в следващите книги ще видим още от нейната тъмна страна.

Arena 13 and Black Rabbit Hall Edit.jpgОстаналите герои също бяха интересни и различни помежду си. Палм бе груб и високомерен, парадиращ с парите и нещата, които притежава, докато Дейнън бе неговата противоположност – умен и свит, но готов да работи здраво за това, което желае. Кърн – добър учител и още по-добър баща, правеше всичко за своето семейство, а Тийна му се отплащаше с безкрайната си подкрепа и любов. Таласъма, от друга страна, бе въплъщение на всичко нечисто и зло. Той правеше живота на поданиците си ад, сеещ смърт и страх. Но колкото и отвратителен да беше той, определено не мога да не поздравя Дилейни за създаването му – Таласъма е един напълно сполучлив злодей, който трудно се забравя.

„Арена 13“ съдържа в себе си една вълнуваща антиутопична история, изпълнена с кървави сражения, нечестни закони и владичество на тиранин, който не се страхува от нищо. Джоузеф Дилейни ни поднася едно оригинално четиво, което освен интригуващо е и с голям потенциал за продължаване на историята.

Много благодаря на издателство Intense за предоставената възможност! 

2 мнения за “„Арена 13“ от Джоузеф Дилейни

  1. Чудесно ревю – пресъздала си книгата по много интересен начин! ❤ Въпреки че не смятам, че ще бъде подходящото за мен четиво, заради многото екшън, съм готова да ѝ дам шанс след твоето ревю ^-^

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s