Top 5 Wednesday (5)

t5w.jpg

Отново съм тук с публикация тип Top 5 Wednesday, този път на тема въвеждащи книги в любимият ти жанр. Фентъзито е може би най-любимият ми жанр, но ако спомена единствено книги от него, възможността да сте чели почти всички е доста голяма. Точно затова ще подходя малко по-различно и ще включа петте най-четени от мен жанра, някои от които са близки помежду си, както и възможно най-подходящите книги с които да навлезеш в тях. Надявам се да ви хареса, аз лично се забавлявах много.

5. LGBT+: ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’.
Знам, че LGBT+ не е точно жанр, но все пак реших да го включа. Ако се интересувате от темите, които се разгръщат в тези книги, но все още не сте чели такава книга и не знаете от коя да започнете, препоръчвам ви ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’. Ако предпочитате да четете на български, то тогава за вас е „Всеки ден“ от Дейвид Левитан, която също е много добра. И двете книги се четат много бързо, интересни са и определено са различни от останалите.

tumblr_n66pu0kafC1sv1f4uo1_500.png4. Contemporary: „Целувка за Ана“.
За почитателите на фентъзито, които рядко припарват до съвременните романи, но имат нужда от нещо разтоварващо и сладникаво, но не прекалено, препоръчвам „Целувка за Ана“ от Стефъни Пъркинс или която и да било книга на Рейнбоу Роуъл (и все пак, „Фенка“ и „Прикачен“ са моите фаворити). Напоследък повечето тийн романтики са с почти еднакъв сюжет или съдържат блудкави елементи, които могат да откажат читателя, но тук, обещавам ви, такива няма. „Целувка за Ана“ е просто перфектна за всеки желаещ да навлезе по-навътре в съвременния жанр, а съпътстващите я книги ще ви зарадват допълнително.

3. Dystopian: „Ирите на глада“.
„Игрите на глада“ е книгата, която ме въведе в антиутопичния жанр, затова и препоръчвам нея на всеки, който за пръв път ще се докосне до него. Разказана е от първо лице, което я прави напълно подходяща за всеки начинаещ читател, а и не само. Тя също така адресира доста сериозни теми, част от които съществуват и в реалния живот. Друг пример за добър антиутопичен роман е „Дивергенти“ от Вероника Рот, който също ще ви спечели с бързото си действие и изградения свят.

tumblr_nahab9c5OC1qjh5yso1_500.jpg2. Epic Fantasy: „Игра на тронове“/“Последната империя“.
Тук залагам на две книги едновременно, защото предпочитанията на хората са много различни. Ако дължината на книгите в този жанр ви притеснява, но все пак сте достатъчно смели, започнете „Игра на тронове“ – след нея нищо не би могло да ви уплаши. Ако обаче търсите нещо по-леко, но също много интересно – „Последната империя“ от Брандън Сандерсън е за вас. Тя също не е много тънка, но се чете лесно и бързо, и е перфектна за читателите, на които epic fantasy-то им е чуждо. Ако пък нямате голям опит и във фентъзито, но искате да опитате този поджанр, препоръчвам ви „Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас, която може да спадне и към двете категории, но със сигурност ще задържи вниманието ви.

1. Urban Fantasy: „Реликвите на смъртните“/“Пърси Джаксън“. 
За така нареченото urban fantasy е характерен факта, че действието се развива в градска среда, близка до нашата. „Реликвите на смъртните“ е пример за такава поредица, фентъзи елементите пасват перфектно в света ни, а навлизането в историята е повече от лесно и много, много интересно. „Пърси Джаксън“ пък препоръчвам на по-младите читатели, които тепърва се запознават с красотата на жанра. „Хари Потър“, разбира се, също може да бъде включен тук, а „Академия за вампири“ от Ришел Мийд върви ръка за ръка с „Реликвите“ по качество. Ако не сте чели някоя от тези четири поредици, наистина, направете го, защото са просто страхотни.

3 мнения за “Top 5 Wednesday (5)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s