„Кажи ми три неща“ от Джули Бъксбаум

tell_me_cover.inddТри неща, които трябва да знаете за тази книга: (1) Историята е романтична, забавна и красива; (2) Тайната, около която се върти всичко, ще ви кара да прелиствате страниците с нетърпение; (3) В крайна сметка, имаме чувството, че страшно ще ви хареса! 

„Кажи ми три неща“ възвърна желанието ми за четене. Със своето бързо развитие, ненатоварващ сюжет и очарователна любовна история, „Кажи ми три неща“ е повече от подходяща за разпускане през уикенда или след натоварен ден. Четенето ѝ пък не бихте могли да отложите по каквато и да е причина – тя лесно ще отвлече вниманието ви от всички други задължения.

Животът на Джеси се различава с това, че преди точно 733 дни е изгубила майка си. Тази малка, но същевременно голяма подробност позволява на Джули Бъксбаум да обърне внимание на някои от сериозните неща в живота – загубата на родител и последиците от това. Разбира се, това далеч не е единствената сериозна тема, която е коментирана в романа – на преден план излизат и опасностите от наркотиците, училищният тормоз, познатото отблъскване на родители и криене на чувства, както и страха, но същевременно нетърпението за първия път. „Кажи ми три неща“ е книга за тийнейджъри, но няма нищо по-хубаво от това, защото благодарение на нея всеки може да разбере или да си припомни какво е да си на 16 – объркан, ентусиазиран, влюбен и уплашен от бъдещето, но и колко нормално е да се чувстваш по този начин.

tumblr_obv8m8g1Fc1qboiilo1_500.pngХаресвам образа на Джеси именно, защото е реалистичен. Тя не се преструва на нещо, което не е, дори това да не се харесва на околните. В ролята си на нова ученичка тя понесе много обиди и неловки ситуации, но остана себе си до края, без да изневерява на принципите си. Джеси не престана да тъгува за изгубената си майка, което е още нещо, което бе добре дошло, защото истината е, че такова събитие надали някога се преодолява. Оценявам решението на Бъксбаум да не премахва мъката на героите, защото тя е важна част от живота, редом със щастието. Радвам се, че Джеси успя да намери отново и него, като от голяма помощ за това бяха новооткритите ѝ приятелки Дри и Агнес, които, заедно с НН, анонимното момче, с което Джеси комуникира, успяха да направят дните в „Уд Вали“ по-хубави.

Отношенията на Джеси и НН са пример как приятелство може да се завърже само и единствено с думи. Тяхната връзка започна с покана за помощ от страна на НН, който бързо показа, че разбира Джеси и двамата имат повече общо, отколкото предполагат. Разменените съобщения бяха много интересни за проследяване, а още по-хубавото бе, че те далеч не бяха базирани върху романтични стихове, а чисто и просто разказваха деня на героите, техните странни мечти и несподелени тайни. Това приятелство постепенно се превърна и в нещо повече, а голямата мистерия кой всъщност е НН вълнува не само Джеси, но и читателите.

tumblr_o5qrj16tHR1utygpao1_1280.jpgПоследните герои, които ще коментирам са Скарлет, най-добрата приятелка на Джеси от Чикаго, и Итън – момчето с тениска на Батман, което предложи само да свърши цялата работа по проекта по английски. Харесах Скарлет заради това, че въпреки километрите разстояние продължаваше да бъде близка с Джеси и да ѝ предлага помощта си без дори да се замисли. Итън бе от типа момчета, които четат поезия, когато не могат да заспят и предпочитат музиката заради емоцията, която носи, а не славата и последвалите момичета. Той рядко се интересуваше от мнението на другите и бе по-мистериозен, отколкото открит, но скоро Джеси успя да види другата част на Итън, тази, която рядко показва пред хората и така той също се превърна в опора за нашата героиня.

Три неща, които трябва да знаете за тази книга: (1) освободете си време за четене, защото ще ви е нужно; (2) пригответе се да обикнете всеки от героите и тайните, които носи; (3) знайте, че след края ѝ ще искате да я започнете отначало!

Искрени благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s