Movies better than the book #2

Стана време за втората публикация от типа „филми, които са ми харесали повече от книгите, по които са базирани“ (част първа). Отново споменавам, че просто изразявам лично мнение, а не целя да обидя някого и затова всеки е свободен да сподели какво мисли за тези (или някои други) книжни адаптации в коментарите.

M426921718f06b9de440962ec218e009c.jpge and Earl and the Dying Girl.
Разбрах за книгата от booktuber-ката Raeleen и веднага поисках да я прочета, защото сюжета ѝ (и заглавието!) звучеше повече от интересен. Бях толкова нетърпелива, че дори я прочетох в оригинал, но, за съжаление, не успя да ме впечатли. Филмът по книгата обаче е друга работа – той бе много по-забавен, интересен и успя да ме разчувства. Главният герой Грег вече не ми се струваше толкова дразнещ и досаден, и истински се насладих на адаптацията. Но не и на книгата.

WMV5BMTQ4MjY2MjMzOV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDUxNzIwOQ@@._V1._CR43,43.16667175292969,1298,1960.9999542236328_SX640_SY720_.jpgarm Bodies.
В този случай (и останалите три след него) първо изгледах филма, а после прочетох книгата, но тя, сравнена с него, ми се стори доста по-бедна. Желанието ми за четене почти го нямаше, а главите ме изтощаваха – беше ми скучно и то доста. И въпреки че все пак съм дала цели 4 звезди на книгата, филмът по нея ми хареса много повече – актьорите изпълниха ролите си прекрасно и вдъхнаха живот на своите герои (хаха, зомбита). Ако ми се прииска да си припомня историята на Р и Джули определено ще посегна към филма, а не към книгата.

Ccarrie-poster.jpgarrie.
Гледах втората филмова версия на романа, тази от 2013 година, и въпреки че дори тя не ми се стори особено добра, сравнена с книгата печели. Харесвам Стивън Кинг, „Мъртвата зона“ е един от най-запомнящите се романи, които съм чела, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че първата му книга ми хареса. Чете се много бързо, но далеч не бе за мен – стори ми се твърде странна, но не по хубав начин, и трудно задържаше вниманието ми. Филмът отново е с доста добър актьорски състав, който е познат на повечето тийнейджъри, и може да ви хареса главно заради него, но пък аз лично смятам, че бе малко по-добър от книгата.

I i_am_number_four.jpgAm Number Four.
Тук е малко спорно, защото отново гледах първо филма, затова и книгата не ми се стори особено интересна – вече знаех всичко, което ще последва. Все пак включвам „Аз съм номер четири“, защото е един от любимите ми научно-фантастични филми и колкото и пъти да го гледам, няма да ми омръзне. Ако все още не сте гледали или чели „Аз съм номер четири“ – препоръчвам ви филма – за мен той бе много по-забавен, интересен и вълнуващ, сравнен с книгата. Ефектите също са доста добри, а пък за актьорите няма какво да си говорим – всички до един са страхотни.

posterlabgreatgatsby.jpgThe Great Gatsby.  
Впечатлих се от „Великият Гетсби“ доста бързо и след като изгледах почти тричасовия филм, веднага потърсих книгата. И въпреки че тя е една от любимите ми класики, не мога да не кажа, че екранизацията с Леонардо ди Каприо ми хареса повече. В нея 20-те години на миналия век оживяват на екрана и всичко придобива една магическа аура, която те кара да си мечтаеш за живота по онова време. Книгата също не е за изпускане, но там сюжета е малко по-бавен, като за това допринасят дългите глави. Препоръчвам и книгата, и адаптацията ѝ, но ако не си падате по бавното действие – започнете първо с филма.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s