„Бронзовият ключ“ от Холи Блек и Касандра Клеър

97895427182531473325101.jpgПредполага се, че учениците в Магистериума са в безопасност. Под зоркия поглед на маговете, те придобиват умения, които ще им помогнат да внесат ред в хаоса на света. Но хаосът се съпротивлява. Кал, Тамара и Аарън би трябвало да се тревожат за неща като тестове и изпити по магия. Вместо това обаче, след шокиращата смърт на техен съученик, се налага да се впуснат в издирване на зловещ убиец, рискувайки собствения си живот. Но магията е толкова добра, колкото магьосника, който я използва. В зли ръце тя има възможността да извърши непоправимо зло… Освен ако не бъде спряна навреме.

Ревю на „Медната ръкавица“.

Приключението на Кал, Тамара, Аарън и приятели продължава с пълна сила и в третата част от поредицата „Магистериум“. В нея сюжетът обаче бива помрачен от смъртта на ученичка, предвещаваща единствено страх и зло. Скоро започват да се случват множество странни инциденти, всички като че ли насочени към Кал, чието опазване става все по-трудно с всеки изминал ден…

Дtumblr_oeoojqZG1T1vgiavpo1_1280.jpgокато първите две книги от поредицата ме даряваха с щастие по героите и обстановката, в която се намират, „Бронзовият ключ“ ме накара силно да се страхувам за тяхното благополучие. Холи Блек и Касандра Клеър далеч не чакат, за да вкарат трагичен мотив в книгата си, който да повлияе на читателите и да ги накара да осъзнаят колко много всъщност са се привързали към този свят, и всяко кътче в него. „Бронзовият ключ“ се явява прелюдия на това, което ще последва в следващите книги, мостът между добро и зло, светлина и мрак, които скоро може и да не са толкова далечни, колкото ви се струва.

Третата година в Магистериума далеч не е лесна. Освен че някой се опитва да убие Кал, младите магове имат и куп училищни задачи, с които трябва да се справят. Постепенно обаче училището отново остава на заден план, а нашите герои престъпват обещанието към майстор Руфъс, че няма да се замесват в извънучилищни детективски задачи, а ще наблегнат върху уроците си. Това, разбира се, води до немалко лоши последици, които засягат не само тях, но и всички други ученици… Кал, Тамара и Аарън са длъжни да се справят и с отзвука от превръщането на Кал в Макар. За щастие, все още никой не знае, че в Кал е душата на Константин Мадън, но напрежението от това също се отразява върху тримата приятели.

tumblr_njo9veIxDF1qmz8uso1_1280.pngВ „Бронзовият ключ“ ставаме свидетели и на заздравената връзка между Аарън и Кал, които дори прекарват лятото заедно. Бе хубаво да проследим колко загрижени един за друг са двамата приятели и как това, че сега и двамата са Макари не ги отдалечи един от друг, а напротив – сближи ги. Тамара също не се отделяше от съучениците си и дори когато трябваше да има отделни уроци, тя предпочиташе да остане с тях, за да им помага и да следи за неприятности. Тримата започнаха да дружат повече и с Джаспър, за добро или зло, който понякога се изявяваше като техен много добър приятел, но друг път отново ставаше досаден и заяждащ се с Кал.

„Бронзовият ключ“ е по-тъмното, но и по-вълнуващо продължение на историята на Калъм Хънт, което ще изуми читателите по един нов начин. Единственото отрицателно качество на книгата е факта, че е толкова кратка, защото веднъж приключите ли я, веднага ще поискате продължението. Тандемът Холи Блек и Касандра Клеър отново се е справил фантастично, а обратите, които ви очакват, ще ви оставят без думи.

Благодарности на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s