„Бляскавият двор“ от Ришел Мийд

blyaskaviyat-dvor-9789542821533.jpgМладата графиня на Ротфорд е поставена пред избор – да спаси семейството си от разоряване, като се съгласи на уговорен брак, или да избяга. Вярна на несломимия си дух, Аделейд разменя мястото си с това на личната си прислужница, което я отвежда сред лъскавите коридори на Бляскавия двор – училище по етикет със строги правила, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами… Но мрачни загадки управляват привидно лъскавия Двор. Момичетата може би са по-застрашени вътре, зад тежките му порти, отколкото навън в свят, разкъсан от войни, расизъм и религиозен фанатизъм. С помощта на Седрик – син на самия господар на Двора, Аделейд ще трябва да се бори да се добере до истината, преди да е станало твърде късно.

Когато известна авторка като Ришел Мийд издаде нова книга, сравненията с предходните ѝ творби са неизбежни. „Бляскавият двор“ едновременно прилича, но и се различава от известните „Академия за вампири“ и „Кръвни връзки“ – приличат си по емоциите, които ми донесоха, но се различават по всичко останало – идея, концепция, магия… Но въпреки различията, „Бляскавият двор“ далеч не е за изпускане – това е една от онези книги, които четем, за да наградим душата си с нещо разпускащо, което да ни накара да забравим за сивото ежедневие и да помечтаем за бални рокли, принцове и всевъзможни шансове.

tumblr_o3seogZvTd1r0yglfo2_1280.jpgГлавните героини на Мийд винаги са се отличавали с нещо – Аделейд, например, първоначално имаше трудности с криенето на произхода си, който се забелязваше в начина, по който говори и се държи, но постепенно влезе в роля и остави графинята на Ротфорд зад гърба си. Със сигурност не е лесно да заемеш мястото на прислужница, когато цял живот си се учил на етикет и маниери, и не можеш да шиеш или готвиш, но Аделейд успя да не се разкрие. Тук е момента да спомена и колко интересно бе, че до самия край не научихме истинското ѝ име, а си служихме само с новоприетото Аделейд. Това също показва желанието ѝ да се отдели от предците си и сама да управлява съдбата си. Трудностите, естествено, не спряха нито за миг, но волята на Аделейд също – тя не промени възгледите си и дори намери още една кауза, за която да се бори – любовта.

Аделейд обаче далеч не би могла да се спаси от съдбата си ако не бе Седрик, чиято поява преобърна всичко. Седрик е герой, който няма как да не харесаш – красив както външно, така и вътрешно, той често слагаше въображаемите доспехи и спасяваше момичетата от Двора от нрава на баща си. Въпреки тайните, които крие, Седрик все пак слагаше на първо място безопасността и удобството на Аделейд и приятелките ѝ, което е още едно добро негово качество. Мира и Тамзин бяха момичетата, които не се отделяха от Аделейд и чиито пътища се преплетоха с нейния в онази тъмна нощ. Мира и Тамзин също криеха доста тайни и мечтаеха за по-добро бъдеще, но наложеше ли им се да рискуват нещо за Аделейд, те го правеха. И трите момичета откриха ценно приятелство, което премина през бури и вихрушки, но все пак успя да оцелее. Следващите две книги в трилогията ще са посветени именно на Мира и Тамзин, за което нямам търпение, защото много остана неразкрито.

tumblr_o4aukhQg4l1tuwlrjo1_1280.jpgМагията в „Бляскавият двор“ е в роклите, баловете и новият свят, в който момичетата попадат. Атмосферата, която романа носи напомня малко на Ренесанса и предава на читателя безброй топли чувства, които го отнасят в онези тъмни, но и вълнуващи времена. Мийд този път изневерява на стила си и не ни предлага свръхестествени същества или човешка магия, а само силата на религията, която едновременно разрушава живота на хората, но и им дава сили да продължат напред, и да се справят с надвисналите опасности. Злонамерени хора също не липсват, а омразата, за съжаление, се среща навсякъде.

Не очаквайте от „Бляскавият двор“ шедьовър  – това, което прави книгата толкова специална е факта, че погледната отстрани не е нищо особено, но, веднъж започнете ли я, със сигурност ще се влюбите в нея. Знаех, че „Бляскавият двор“ най-вероятно ще ми хареса, но далеч не бях предполагала колко много. Макар да не превъзхожда останалите поредици на авторката, тя е също толкова специална и очарователна по свой си начин. „Бляскавият двор“ ме накара да се усмихвам, докато чета, да мечтая за приключения, да се радвам заедно с героите и да забравя за външния свят. Новата книга на Ришел Мийд ще ви донесе единствено щастие.

Много благодаря на издателство Сиела за любезно предоставеното копие от книгата! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Едно мнение за “„Бляскавият двор“ от Ришел Мийд

  1. Pingback: Ришел Мийд - Бляскавият двор - A Court of Books and Magic

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s