„Килия номер 7“ от Кери Дрюъри

97895427182461475657220.8019.jpgУбит е Джаксън Пейдж, обичана от всички знаменитост. Шестнадесетгодишната Марта Хънидю е заловена над трупа му, с пистолета в ръка. Публиката ще реши дали Марта е виновна, или невинна, като гледа всеки ден епизоди на изключително популярното риалити шоу „Смъртта е справедливост“ – единственото телевизионно предаване, което дава силата да вземаш решения за живота на други хора – и то на цената на един есемес. Марта се е признала за виновна за престъплението. Но извършила ли го е? Или истината е далеч по-сложна от елементарните образи, показвани по телевизията?

Винаги съм харесвала различно оформените книги, а „Килия номер 7“ със сигурност е такава. Проследяваме историята на Марта, първият тийнейджър със смъртна присъда, която ни е представена чрез различните гледни точки на хората около самата Марта, нейните близки и дори водещите на предаването „Смъртта е справедливост“. Разчупеният формат на книгата позволява мигновеното потапяне в историята, която ще ви обгърне още от първите страници и бързо – бързо ще я приключите. Но със сигурност ще искате още.

BeFunky Collage1.jpgДействието се развива в рамките на седем дни, през които ни се разкриват множество факти и подробности за престъплението, което Марта е извършила. Или което твърди, че е извършила. Харесах факта, че гледните точки на Марта бяха представени едва ли не като писмо, адресирано до нейния близък приятел, който единствен знае какво всъщност се е случило. Първоначално в книгата присъства и малка доза мистерия за това кой всъщност е приятелят на Марта, което допълнително подхрани интереса ми и ме караше да не спирам с четенето. Ще запазя самоличността му в тайна и няма да коментирам неговия образ, но ще кажа, че се радвам, че Марта има за приятел човек, който да е готов на всичко за нея и който да не се отказва от обещанията, и целите си.

Определям Марта като силна героиня, било то само заради решението ѝ да признае, че е убила Джаксън Пейдж, дълбоко обичаната от народа звезда. Както вече споменах, проследяваме престоя на Марта във всяка една от седемте килии, което само по себе си бе наказание, но същевременно, заради гледните точки на Марта, узнаваме за моменти от живота ѝ преди убийството. Ставаме свидетели на нормалния живот, който Марта е водила, както и на доста обезпокоителни случки и съвпадения, които я преследват. Няма как да не сравним характера на Марта преди килията, както и след нея, и да не отбележим, че въпреки всичко нашата героиня продължава да бъде силна и да не се отказва от мнението си. Тя изтърпя много, но това единствено успя да я направи по-добра.

BeFunky Collage.jpgКери Дрюъри е създала роман с доста интересна концепция, а именно риалити шоу, в което да се решава кой обвиняем е невинен и кой – не единствено чрез гласуване. „Килия номер 7“ ме накара да гледам по друг начин на предаванията, които излъчват по телевизията и още веднъж ми напомни как едва ли не те оказват контрол върху нас, а и не само. Водещите на предаването „Смъртта е справедливост“ са едни от най-антипатичните герои в книгата, особено водещата Кристина, която искрено ме дразнеше с наглостта и заблудата си. Ив Стантън обаче, служебният терапевт на шоуто, ме спечели със съчувствието, което имаше към Марта, както и с вярата си в нея. Радвам се, че тя застана на страната на Марта и беше част от малкия позитивен отбор, който наистина се интересуваше от справедливостта, а не се оставяше да бъде контролиран и манипулиран.

Твърде възможно е „Килия номер 7“ не само да ви изуми, но дори да ви ядоса с твърденията на част от героите, но именно различните гледни точки правят романа толкова въздействащ. Под семплата същност на „Килия номер 7“ Кери Дрюъри скрива мотива за несправедливо обвинените хора, които всеки ден изтърпяват незаслужени наказания. Включен е и мотивът за корупцията и бедността, които, за съжаление, започват да се появява навсякъде, но решение няма. „Килия номер 7“, на пръв поглед нормален тийнейджърски роман, е всъщност много повече и неведнъж ще ви остави безмълвни. С всяка следваща страница желанието ви за четене единствено ще се увеличава, а скоро обемът на книгата ще ви се струва твърде малък.

Благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

4 мнения за “„Килия номер 7“ от Кери Дрюъри

  1. Не знам защо (добре де, знам, но нека хората сами преценят), но книгата ми заприлича точно на системата Биг Брадър – зрелища, хората имат нужда от зрелища… Мислят си, че променят нещо, че има демокрация, ала тази книга показва истината, горчивата истина – има хора, има и хора – едни са просто поредната единица в нечия статистика, а други, те могат да местят, събират, разделят и като цяло контролират тези единици. Прочетете я. Но наистина се опитайте да я разчетете.
    Мина Гергова 13год

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s