„Ангелски свят“ от Сюзън Ий

203294_bПомисляйки я за чудовище, група хора залавя Пейдж, сестричката на Пенрин, и сблъсъкът завършва кърваво. Пейдж изчезва, а свидетелите са ужасени. Пенрин тръгва из Сан Франциско след сестра си, търсенето я отвежда до сърцето на ангелския план и тя успява да зърне силите зад техните решения, но разбира и до какви страховити крайности са склонни да стигнат… Междувременно Рафи отчаяно издирва крилата си. Без тях не би могъл да се присъедини към ангелите и да застане начело, като предводител, както му е отредено. Ала когато трябва да реши дали да получи крилата си, или да спаси Пенрин, кое ще избере?

Ревю на „Ангелско нашествие“.

Леле, на това му се казва добро продължение! „Ангелски свят“ помете „Ангелско нашествие“ и успя да ми предостави всичко, което исках от следващата част на историята. Битките са повече, кървавите сцени – също, свирепостта е навсякъде, а човечността липсва дори у хората. Светът се побърква, ангелите нападат с всичка сила и не се спират пред нищо, а нашите герои нямат време за почивка – „Ангелски свят“ ни разказва всичко това, както и още много.

tumblr_ob53i59v3G1ul84xbo2_1280.jpg„Ангелски свят“ започва там, където „Ангелско нашествие“ завърши – Рафи е с пришити демонски крила, малката и беззащитна Пейдж вече прилича едва ли не на вуду кукла, а Пенрин се отърсва от парализата, която скорпионите ѝ нанесоха, и събуждайки се плаши всички, които я смятаха за мъртва. Не мисля, че е нужно да споменавам какъв хаос настава още с първите страници, истерията е голяма, вълнението от новата книга и повторното влизане в този свят – също. Всяка следваща част от сюжета ми припомня защо толкова много харесах Сюзън Ий като авторка – действието отново се движи светкавично бързо, но по хубав начин, не губим никакво време в безсмислени описания, а Пенрин продължава смело напред в повторно издирване на сестра си, която този път бяга сама, водена от интересни мотиви.

Обичам начина, по който Пенрин се бие. Обичам как не чака помощ от някого, а напада бързо, без много мисли, но ефективно и точно. Обичам колко е самостоятелна, дори обичам как не ѝ се налага да разчита на майка си, защото иначе едва ли би оцеляла толкова дълго. Не бих могла да кажа, че Пенрин претърпява голяма трансформация, защото за мен тя продължава да бъде подценяваното, но много силно момиче, което изумява читателите не само с волята си, но и с хумора, който запазва въпреки наставащия апокалипсис. Бях забравила колко забавна е Пенрин, Рафи също, и Сюзън Ий отново ме накара да се смея на глас на уникалното име, с което Пенрин кръщава ангелския си меч, както и на какво ли още не.

BeFunky Collage.jpgВ „Ангелски свят“ виждаме Рафи значително по-рядко, но това направи завръщането му още по-епично, когато той се появи по-заплашителен и устремен от всякога, а присъствието му само подсили интереса ми към книгата. Този път милата му страна не се показваше често, но за това компенсира с изумителните си бойни умения, които в съчетание с тези на Пенрин, а и не само, бяха непобедими. Пейдж също има голяма роля във втората книга, научаваме къде се е намирала през по-голямата част от първата, както и какво точно е преживяла. Нямаше как да не ми стане жал за нея, но също и се радвам, че точно като сестра си тя не се отказва и се опитва да бъде силна. Пейдж е най-променената от героите, не само външно, но и вътрешно, но това успя да я направи дори по-важна.

Освен проследяването на главните герои, това на второстепенните също бе много интригуващо. Появяват се нови действащи лица, за които не научаваме много, но са от голямо значение за сюжета. Близнаците Ди и Дум отново са тук, имащи по-важна роля, отколкото бихме предположили, а едно човешко същество, също изтърпяло много – Клара, ще ни разчувства със своята история. Майката на момичетата е представена в малко по-различна светлина, отново психично нестабилна, но търсеща одобрението на по-голямата си дъщеря и начин да бъде полезна. В „Ангелски свят“ видяхме и колко много всъщност майката на Пенрин обича своите момичета, както и че всичко, което прави, го прави единствено за тях.

tumblr_n0ylfbqsrb1st7bmho3_500

„Ангелски свят“ разкрива отговорите на зададените в „Ангелско нашествие“ въпроси, като например защо всъщност ангелите са дошли на земята. Имаме възможност да проследим по-отблизо действията на ангелите, както и да научим за част от бъдещите им планове. Плановете обаче невинаги се сбъдват, научават не само ангелите, но и ние, а намесата на Пенрин и Рафи не би могла да е просто съвпадение. Ако „Ангелско нашествие“ е събудила интереса ви, няма да минете без „Ангелски свят“ – единствено с втората част на трилогията любопитството ви ще бъде задоволено, като дори след нея ще искате още и още, нетърпеливи за големия финал.

Много благодаря на издателство Емас за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

5 мнения за “„Ангелски свят“ от Сюзън Ий

 1. Ревюто Ви е много хубаво! Успяхте да привлечете вниманието ми. Искам само да попитам какво име е дадено на меча – „накара да се смея на глас на уникалното име, с което Пенрин кръщава ангелския си меч“ ?
  Продължавайте все така с хубавите ревюта на книги! 🙂

  Liked by 1 person

  • Благодаря Ви много! Името на меча е Мечо Пуки, което е абсурден избор за име на боен меч, подчертава се и в самата книга, та оттам комичната ситуация. 🙂

   Харесвам

   • Хаха, наистина звучи нелепо за име на меч 😀 започнах първата, но нещо не ме грабна и се отказах (може би не е бил момента), но сега със сигурност ще й дам нов шанс, доста е харесвана.. ! 🙂

    Liked by 1 person

 2. Pingback: Подготовката за Апокалипсиса продължава в „Ангелски свят“ | Аз чета

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s