„Чукът на Тор“ от Рик Риърдън

97895427186041475661964.0869.jpgБогът на гръмотевиците има дразнещия навик да губи оръжието си, а то е най-могъщото в Деветте свята. Този път чукът не е просто изгубен, а е попаднал във вражески ръце. Ако Магнус Чейс и приятелите му не успеят бързо да го върнат, смъртните ще останат без защита срещу атаката на великаните, Рагнарок ще настъпи и Деветте свята ще изгорят! За съжаление, единственият човек, който може да уреди сделката за връщането на чука, е най-лошият враг на боговете – Локи. И цената, която иска в замяна, е твърде висока…

 Ревю на „Мечът на лятото“.

Тази малка синя книжка успя да ми донесе много щастие и куп положителни емоции. Казвам го всеки път, но не мога да не отбележа, че Рик Риърдън никога не разочарова. Краят на „Мечът на лятото“ остави хиляди възможности за продължение изпълнено с битки, затаяващи дъха моменти и развитие на героите, и точно това получаваме в „Чукът на Тор“.

tumblr_ob54k4Mz3b1th6cr4o1_1280.jpgМного харесвам факта, че Магнус далеч не е добър боец, страхува се от самите битки и си го признава. Ако не беше Джак, невероятният му говорещ меч, надали би бил още жив. Пардон, мъртъв. Но въпреки липсата на истински бойни умения, Магнус е много добър лечител, което също е едно полезно качество, намиращо приложение по-често, отколкото би му се искало. В „Чукът на Тор“ много ми допадна и присъствието на Самира, която успяхме да опознаем още по-добре и да научим не само силите ѝ, но и слабостите. Баща ѝ Локи неведнъж успя да я използва за целите си, което сломи Самира, но тя продължи да се бори с всички сили. Освен животът ѝ на валкирия, във втората книга ни е представена и по-голямата част от личния ѝ живот, като например какво всъщност означава религията за нея, което бе още един плюс за нас, феновете.

За моя радост, Хартстоун и Блиц отново имаха важна роля, което ни позволи да ги виждаме по-често. Посетихме дори дома на Хартстоун – Алфхейм, където успяхме да се запознаем с баща му, когото веднага намразих. Слава Богу, Харт не е наследил характера на баща си – този човек е просто ужасен, а живее на такова слънчево и красиво място… но очевидно двете нямат нищо общо. Харт и Блиц за пореден път доказаха колко са важни, измъквайки Сам и Магнус от какви ли не странни ситуации, като например намирането на торбичката за боулинг на великана Малчо. Дълга история. Добре че Блицен е толкова добър в изработването на дрехи и какво ли още не – отново спаси живота на приятелите си.

tumblr_og3lb2veOh1r887e4o1_1280.jpgОсвен невероятната четворка, към приключенията в книга втора се присъедини още един нов герой – Алекс Фиеро, трансполова дъщеря/син на Локи. Понякога Алекс беше момче, понякога пък – момиче, друг път мечка, гепард или горила – няма значение, веднага ми стана любима. Радвам се, че Рик е включил такъв герой в романа си, който да ни накара да погледнем върху нещата по един по-различен начин, както и да разберем поне малко как се чувстват тези хора. Алекс също показа много силен дух, отстоявайки правата си и споменавайки неведнъж, че няма да се подчини на Локи, дори приватизирайки си знака му. Смятам, че Алекс бе страхотно допълнение към вече известния ни отбор и нямам търпение да видя каква роля ще има в по-нататъшната история.

Завършвам с твърдението, че книгите на чичо Рик са най-добрия начин да прекараш няколко часа в забавление и почивка. Не само това, още веднъж ни е обяснена множество информация за скандинавската митология по приятен и разбираем начин, помагащ ни да запомним важни твърдения и да различаваме боговете. В „Чукът на Тор“ не липсва нищо – от зъл план до смъртоносни задачи, всяка от които пропита със страхотно чувство за хумор и модернизирана на ново ниво. „Чукът на Тор“ задължително трябва да се прочете от феновете на поредицата за Магнус Чейс, както и на тази за Пърси, защото скоро може да се радваме и на неговата компания! Книга трета пристига с първия кораб през 2017 година, а дотогава ни остава единствено да препрочитаме любимите си моменти от предишните книги, а такива има много.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s