„Момичето от влака“ от Паула Хоукинс

1876833_bВсяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак, той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютни домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот… Но един ден всичко се променя. Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна – Рейчъл вижда нещо шокиращо. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака…

Не чета често трилъри, не съм запозната отблизо с жанра, но разбирам кога една книга е увлекателна. „Момичето от влака“ със сигурност е. Залагайки на три гледни точки, всяка от които на ненадежден разказвач, Паула Хоукинс ни представя историята на едно убийство и пътят до разкриването му. Една от гледните точки е именно на изчезналата жена, което прави проследяването на детайлите още по-вълнуващо.

tumblr_o4b4tsobDV1sofwdho1_1280.jpgИ въпреки потенциала на „Момичето от влака“, няма как да не спомена няколко детайла, които на мен лично не ми харесаха. Героите са душевно зли, всеки роб на порока си и бавно, но понякога неуспешно опитващи се да се освободят от него. Именно тази тегавост в живота на героите ми дойде малко в повече, може би защото съм свикнала да чета за светлината в края на тунела, а не за мрака на дъното. Пороците им обаче, признавам, бяха представени много достоверно, чак плашещо дори, без да бъдат украсявани или приети за нещо нормално. Истинността на персонажите е това, което най-силно се откроява, техните битки и факта, че е напълно възможно тези хора да са реални.

Момичето от влака е Рейчъл, алкохоличка на средна възраст, която след развода си губи желанието за правене на каквото и да е, освен пиене и пътуването с нейния влак. Не мога да кажа, че харесах Рейчъл, дразнех ѝ се, но в същото време разбирах липсата ѝ на желание за живот. Все пак единственото, което желаеше, бе да възобнови изгубеното си семейство, а това излезе невъзможно. Между гледните точки на Рейчъл се появяваха тези на Меган и Ана – Меган, жена с привидно перфектен начин на живот, която обаче също крие много тайни под красивата си външност. Ана, новата съпруга на бившия мъж на Рейчъл, Том, през цялото време се страхуваше за благосъстоянието на малката си дъщеричка, което понякога я караше да стига до какви ли не крайности. Конфликтът Рейчъл – Ана е главния в книгата, но нерядко поставените на заден план детайли и лица са с най-важна роля.

tumblr_o7afp8AF3W1r3ud65o2_540.jpgМъжките персонажи в книгата отново са трима, като всеки по някакъв начин е свързан с другия. Том е най-често споменаваното име, заради обсебеността на Рейчъл от него. Том е и причината за конфронтацията между Рейчъл и Ана, всяка от които желае съвместен живот с него. Уважавам избора на Том, но също така ми се искаше да го защитава по-усърдно, без да дава излишни надежди на една от жените. Скот, съпругът на Меган, е другият главен мъжки герой. Понякога имах чувството, че страда от биполярно разстройство, заради честата смяна на настроенията му. Скот също имаше важна роля за сюжета, като именно той, заради близостта си с Меган, бе главният заподозрян. Не успях да се докосна особено много до същността му, но със сигурност бе запомнящ се. Камал Абдик, терапевтът на Меган, който още в начална възраст е преживял много ми се стори най-положителния герой в книгата. Частите с него също бяха много интересни и въпреки че и той направи някои лоши неща, го харесах повече от останалите двама.

„Момичето от влака“ може и да не е най-добрата книга в жанра, но далеч не е за изпускане. Четейки я, всеки ще намери по нещо различно, страшно, но и близко до него, а краят е напълно възможно да ви изненада. Поне изненада мен. Препоръчвам „Момичето от влака“ на хората, които до сега не са чели трилъри, но искат да започнат, както и на всеки, търсещ си нещо увлекателно и задържащо вниманието – романът на Паула Хоукинс се чете светкавично бързо, а темите, засегнати в него, са повече от важни за времето, в което се намираме.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s