„Ритматистът“ от Брандън Сандерсън

473119_634260136587967_1092210616_o-704x1024Хората трябва да се борят с един опасен неприятел, чиято природа им е неизвестна – тебеширчетата, най-опасни от които са дивите тебеширчета. Единствено ритматистите могат да се преборят с дивите тебеширчета и да ги победят, като очертават свои защитни фигури и тебеширчета. Младият неритматист Джоел, ученик в Армедиус, изключително запален по ритматиката, е въвлечен в полицейско разследване в кампуса на учебното заведение. Заплашен от отстраняване заради слаб успех, той е решен да опита да стане ритматист – или поне да разбере защо изчезват ученици. Джоел се оказва въвлечен в безмилостна битка, но ще успее ли да спре престъпленията?

Брандън Сандерсън определено може да напише роман за всяка аудитория. „Ритматистът“ доказва точно това – предназначен за по-младите читатели, романът ни запознава със свят, в който хората се страхуват от тебеширчетата – малки създания, които могат да бъдат (или пък не) контролирани единствено от хора, наречени ритматисти. „Ритматистът“ е перфектния роман за по-младите читатели, които имат трудности в четенето – изпълнените с действие и диалог глави няма как да им се сторят безинтересни.

tumblr_mjajzphhn11s2ssapo1_500Джоел е като всички други главни герои на Сандерсън – смел, забавен, добър и страшно умен. Покрай обясненията за ритматиката са ни представени и някои основни уроци по геометрия, което е още едно хубаво качество на книгата – може би тя ще възроди любовта към математиката в някои от по-малките читатели. Джоел е близък до всеки почитател на дадена наука или каквото и да било – винаги търси нови знания и усъвършенства старите. Радвам се, че за главен герой имаме едно ученолюбиво и жертвоготовно момче, което винаги поставяше нуждите на другите пред своите собствени. Спътник на Джоел в това приключение бе Мелъди, момиче ритматист, което далеч не е добро в ритматиката. И макар Мелъди да не изгаряше от желание да учи безкрайните защити и да пречертава всяка от тях, тя бе много добра в рисуването на тебеширчета, които да я пазят.

Мелъди също бе много забавна, малко мелодраматична, но пък в това ѝ бе чара – тя редовно повдигаше настроението ми и правеше книгата по-светла. Двамата ученици не биха могли да се справят без насоките на професор Фич обаче, който е третият ни главен герой. Представям си Фич като леко ексцентричен старец, с мила душа и готовност да помага – той взе под крилото си Джоел, въпреки че бе странно неритматист да стане негов ученик, и имаше вяра в Мелъди, че ще става все по-добра, дори когато всички други я оставиха. Фич също прие ролята на бащина фигура за Джоел и му подари доверието си, а от това по-голям подарък няма.

tumblr_ocldr1gHnr1uzfduco1_1280.jpgОсвен тримата ни главни герои имаше още много, всеки от които се оказа важен за сюжета на книгата. Майката на Джоел също има голяма роля, което е още един плюс, защото в тийн литературата рядко виждаме семействата на героите, а те са също толкова важни. „Ритматистът“ представя и някои проблеми, като например дискриминацията между учениците с различни финансови възможности, което е нещо, срещащо се навсякъде. Брандън Сандерсън ни учи, че не трябва да се срамуваме от произхода си или да използваме положението си, за да се подиграваме на другите – всички хора на тази земя са равни, независимо от способностите и възможностите им.

„Ритматистът“ ще се хареса на всеки читател, бил той малък или голям, харесващ битки или еднорози. Илюстрациите в книгата и скиците с обяснения за ритматическите защити ни помагат да разберем по-лесно историята, а проследяването на всяка от тях е повече от интересно. Романът на Брандън Сандерсън е ненатоварващ, забавен и развиващ въображението, а включената математика ще ви се стори много по-лесна и вълнуваща от тази в училище.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s