„Червена като кръв“ от Сала Симука

В сковаващата арктическа зима, седемнадесетгодишната Лумики Андерсон влиза в тъмната стаичка на училището си и намира купчина мокри, кървавочервени банкноти. Младото момиче живее само в апартамент, далеч от родителите си и миналото, останало зад гърба й . Посещава престижно училище и е фокусирана върху обучението си. Не обръща внимание на клюките, не ходи на шикозни партита… Но намирането на кървавите пари променя всичко. И докато губи контрол над внимателно изградения си живот, е на път да открие, че не само е била сляпа за всичко, което я заобикаля, но и времето неумолимо изтича. Дали когато види червената кръв върху белия сняг, няма да е вече прекалено късно да спаси самата себе си?

„Червена като кръв“ е базирана на познатата ни история за Снежанка, но тук Снежанка е момиче от Финландия, което бива захвърлено в опасен свят, изпълнен с животозастрашаващи сделки и дълбоко пазени тайни… Лумики постепенно се оказва в центъра на събитията, а когато започва да осъзнава в какво се е забъркала, вече е твърде късно…

За пръв път чета финска литература, но останах доста доволна. На първо място слагам атмосферата, която авторката е изградила – всички описания на студената страна наистина успяха да ме накарат да се почувствам част от историята и заедно с героите да изпитам студа и магията на Скандинавия. „Червена като кръв“ определено е напълно подходяща за студения декември. Самата история обаче далеч не е стопляща душата, а по-скоро те кара да мислиш и да се чудиш как така всичко е свързано. Имаме гледни точки не само на главната ни героиня Лумики, а и на хората, виновни за появата на кървавите пари, както и на още няколко героя, важни за ритъма на повествованието. Многобройните гледни точки помогнаха допълнително за насладата от книгата, защото по този начин читателят успява да проследи сюжета изцяло.

Лумики е доста интересен персонаж. От душата ѝ извира изкуство, все пак учи в такова училище, а самостоятелността ѝ е впечатляваща. Лумики е смела, винаги готова за приключения и много, много умна. Без нейната помощ останалите герои – Елиза, Каспър и Туука, надали биха успели да разберат за кого са били предназначени парите и да се справят с надвисналата опасност. Миналото на Лумики бе загатнато чрез различни спомени и ретроспекции и определено изглеждаше доста интересно, но в същото време – мистериозно и опасно. Чак в края на книгата получихме подробностите и истината за предишния живот на Лумики, като те ни помогнаха да разберем сегашния ѝ характер.

Елиза, другата водеща героиня, също бе оригинален образ и именно около нейното семейство се въртеше голямата мистерия. Елиза сякаш бе събрала най-доброто от двата свята – едновременно умна, красива, луда по грима и най-новите модни тенденции, но също така страхуваща се от неизвестното и забъркването в неприятности. Тя бе малко противоречив персонаж, дъщеря на полицай от отдела с борба с наркотици, но и самата тя вземаща опасните хапчета по време на купон. Освен всичко това, Елиза бе и загрижена за своето семейство, и опитваща се да го предпази. Баща ѝ също играеше важна роля, която обаче ще оставя на вас да разкриете.

„Червена като кръв“ е едновременно трилър с бързо развитие, но и историята на едно момиче, което се опитва да открие себе си. Повествованието върви леко, четенето е светкавично, а героите са оригинални и различни един от друг. Атмосферата на романа е перфектна за това време от годината, а познатата ни история за Снежанка е умело вплетена в съвременна приказка. Препоръчвам „Червена като кръв“ на всички читатели, падащи си по мистерията и търсещи нещо различно за четене, а аз от сега се подготвям за продължението ѝ.

Благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s