„Даровита“ от Кристин Кашор

174559_bКатса живее в свят, в който хората, родени със свръхчовешки качества – Даровитите – предизвикват страх и са експлоатирани от владетелите си. А Дарбата на Катса всява ужас дори в собственото ѝ сърце. Тя е способна да убие човек с голи ръце още от 8-годишна. Съдбата ѝ се управлява от нейния чичо Ранда, крал на Мидлънс, и от Катса се очаква да изпълнява поръчките му – да наказва и измъчва тези, които са го предизвикали. Когато среща принц По, Даровит боец, Катса дори не предполага как ще се преобърне животът ѝ. Не е предполагала, че ще разбере истината за Дарбата си, истината за себе си. Или ужасната тайна, скрита далеч – тайна, която може да погуби света им само с думи…

Обичам всякакво фентъзи, но типа с хора, притежаващи различни дарби е един от любимите ми. „Даровита“ е дебютният роман на Кристин Кашор, но това изобщо не си проличава – авторката е създала един интересен и необикновен свят, разделен на седем кралства (има и карта!), който ще впечатли читателите с природата си, героите в него, както и с лекия средновековен тон, който аз харесах най-много.

Всеки иска да чете за силни герои, които не се отказват лесно и не мрънкат, когато не могат да направят нещо, а се трудят докато не го постигнат. Катса, нашата главна героиня, е именно такава. Надарена (или прокълната?) с дарбата да бъде силна, Катса вдъхва страх, но и респект у хората, като много от тях дори не я доближават и бягат, щом я видят. Противно на репутацията си обаче, Катса далеч не е единствено машина за убиване, а притежава и чувства, и способност да решава сама кое е добро и кое – не. Тя невинаги правеше това, което чичо ѝ искаше от нея, но по-добре, защото това означава, че не споделя неговите варварски желания. Катса бе едновременно чувствителна душа, поставяща живота и здравето на близките си пред своето собствено, но и трениран убиец, който не би се поколебал да действа, щом заплашиш приятелите му.

Спътник на Катса в това приключението бе По, принц от друга раса и далечно кралство, който бързо преобърна живота на Катса. По също бе непобедим воин, готов на всичко, за да бъде семейството му в безопасност и за да открие виновника за отвличането на дядо му. По е другият Даровит в книгата, като неговата дарба е също толкова интересна и необичайна, като тази на Катса, дори малко повече. Радвам се, че успя да се довери на главната ни героиня, защото двамата бързо се превърнаха в един малък приказен отбор, който разбойниците по-добре да избягват. По и Катса създадоха доста силна връзка помежду си, която се надявам да не бъде развалена и в бъдеще, защото те наистина работят по-добре заедно, а и споделят много тайни.

Злодеят в книгата първоначално не бе разкрит, но постепенно започнахме да научаваме повече за кралството и миналото му. С него е свързана и още една героиня, която ми направи силно впечатление -Битърблу, десетгодишно малко момиченце, което се оказа с много по-силен дух, отколкото бих предполагала. Именно на Битърблу е посветена третата книга в трилогията на Кристин Кашор, където тя вече е по-голяма и нямам търпение да разбера повече за бъдещето, което я очаква. Вече споменах присъстващия злодей, като той също бе умело изграден и с невероятна дарба. Освен тези четирима герои, Катса си имаше още няколко близки „пазители“, които постоянно се тревожеха за нея. Принц Рафин, Ол и Гидън бяха чудесно допълнение към историята и дори ми се иска да присъстваха повече.

За финал ще кажа, че „Даровита“ е перфектна за моментите, когато имате нужда от нещо леко и вълнуващо за четене. През цялото време ще се забавлявате искрено с перипетията на главните герои, но и ще се страхувате за съдбата им в напрегнатите моменти. Кристин Кашор започва авторската си кариера със силен старт, който би се харесал на читателите от всяка възраст.

Изключителни благодарности на издателство Емас за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s