„Огнена“ от Кристин Кашор

182475_b.jpgВ Делс са настъпили смутни времена. Младият крал Наш се опитва да стабилизира кралството, а въстанали лордове събират армиите си, за да го свалят от трона. В планините живее Файър – последният човек-чудовище, с коса като жив огън и влудяващо излъчване. Едновременно обожавана и ненавиждана, тя има способността да контролира съзнанията на хора и животни, но отказва да я използва. Подготвя се преврат срещу несигурния владетел и помощта на Файър е необходима за разкриването му. Далеч от дома, тя започва да осъзнава отговорности си – дарбата ѝ може да запази целостта на кралството. Но Файър не може да се отърси от най-големия си страх – че ще се превърне в чудовище като баща си…

Ревю на „Даровита“.

Действията в „Огнена“ предшестват тези в „Даровита“, но това далеч не я прави по-малко интересна, а напротив – някои от героите в двете книги са общи, като това ни дава възможност да научим повече за същността им и да получим отговор на отдавна зададените си въпроси. „Огнена“ задава малко по-тъмен тон на трилогията на Кристин Кашор, а множеството обрати надминават тези от предишната книга.

Не мога да не коментирам приликите между Файър, главната ни героиня, и Катса. И двете имат по-специални сили, които им позволяват да влияят на хората по един или друг начин, но и двете избират да използват силите си единствено за добро. Файър обаче разчита повече на психическото натоварване, а не на физическото, както е при Катса. Файър не е и така ясно изразен воин, въпреки че също често влиза в сражения, но срещу чудовищни животни, а не хора. Родното място на Файър – Делс – е далеч от Седемте кралства и както то е неизвестно за тях, така и те са за него. В Делс живеят странни същества, а законите са много по-различни. Героинята ни често е възприемана от хората като чудовище заради баща си и обаянието, което носи, но именно то е това, което неведнъж спаси живота на хората в кралството.

Външният вид на Файър освен стъписване водеше и до моментално влюбване от страна на мъжете, като мъжкото присъствие около нея далеч не бе малко. Арчър, най-добрият ѝ приятел, но и нещо повече, е първият представен герой, но след него се появяват и кралят на Делс – младият и красив Наш, както и неговият брат – пленителният военачалник Бриган. Симпатиите ми бързо спечели Бриган, не само заради мистериозността, която бе около него, но и заради отношението му към Файър. Първоначално нещата между двамата далеч не вървяха гладко, те дори не се понасяха, но в последствие Файър спечели доверието на Бриган и приятелството им започна. Факта, че Файър не може да контролира Бриган така лесно, както другите, и не може да влиза в ума му бе още по-хубав, защото това направи връзката между двамата по-истинска.

Тук, за разлика от „Даровита“, имахме и много бащини и майчини фигури, които да съветват главните ни герои. Семейството е представено като нещо важно и ценно, което не бива да се губи, приятелството между различните хора – също. Всеки един от героите носи важно послание, което да достигне до читателите и да остави следа в тях. Самите ценности на персонажите показват колко различни са характерите им, но и че въпреки различията, връзките между тях могат да бъдат силни. „Огнена“ ни учи на много, всяка малка подробност има скрит смисъл, а в края ѝ всичко се нарежда като пъзел, готов да ни изуми. „Огнена“ си заслужава не само заради интересните герои и история, но и заради всички уроци, които постепенно ни предава.

Благодарности на издателство Емас за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s