Blogmas #16 – чети – дари

Декември е месецът на благотворителните кампании, концерти и какво ли още не, а и самата Коледа и чудесата, които се случват покрай нея ни карат да бъдем по-съпричастни и малко по-мили и добри. Затова реших днес, вместо безсмислен за повечето пост с какво съм правила през деня или колко ми е било скучно в училище, да ви представя един проект от моя град, в който могат да се включат всички ученици и който е свързан с най-любимото ни занимание – четенето.

Проектът „Дарявай, докато четеш“ е простичък – чрез прочетени книги и решени тестове по тях, ученици събират кредити, които по-късно даряват на която кауза самите те изберат. Тези кредити ще бъдат превърнати в пари и следователно много благотворителни дела ще бъдат подкрепени. Учениците са разпределени в три възрастови групи – от 1-ви – 4-ти клас, 5. – 8. клас и 9. – 12. клас. Всеки има право да решава тестове по книги от своята възрастова категория, но ако принадлежите към първата или втората – можете да решите тестовете и от групата над вас. Единствено учениците от 9. до 12. клас са по-ограничени, но да се надяваме, че вашите любими книги (или бъдещи такива?) също са включени в проекта.

Нови книги се добавят постоянно, аз лично вече станах свидетел на това, а за тестовете по тях имате по четири опита на седмица. Не успеете ли да минете теста и четирите пъти – другата седмица можете да заповядате отново. Въпросите за всеки нов опит обаче са различни, така че ако не сте чели дадена книга, трудно ще успеете с теста ѝ. Включените книги са от различни жанрове, има на български автори, както и на чуждестранни, общо взето – за всеки по нещо. Ако не сте чели нито една от включените книги, но се интересувате от някоя и си търсите причина да я започнете – е, намерихте. Не само, че е много забавно да тестваш знанията си за любимата си книга, но и печелиш кредити за благотворителни каузи, които могат да помогнат на някого.

И ако все още не съм ви убедила да се включите в тази инициатива, надявам се това да подейства – читателят, който прочете (и правилно попълни съответните тестове) най-много книги до края на Коледната ваканция (04.01.2017г.), ще получи парична награда от 50лв. За всяка възрастова група ще бъде избран по един победител, а наградите ще бъдат връчени след 10. януари. Аз също участвам в инициативата, мога да твърдя от личен опит, че е доста интересно и забавно, а и състезанието за най-много прочетени книги определено е още по-мотивиращо. Повече подробности и разяснения за проекта, както и наличните книги и каузи можете да разгледате в сайта(!) на кампанията, а аз се надявам вие също да се включите, защото, освен че ще съчетаете четенето с помагането, е възможно и да спечелите награда.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s