„Аркадия“ от Иън Пиърс

15354248_10209361220362378_947224954_o-668x1024.jpgТри свята, които се преплитат взаимно. Четирима души, които търсят отговори. Кой контролира бъдещето и кой миналото? В мазето на професор от Оксфорд 15-годишната Роузи търси изчезнала котка. Но вместо да открие котката, тя открива портал към друг свят. Антеруолд е свят, облян от слънце. Свят на разказвачи, пророци и ритуали. Но истински ли е този свят и какво се случва, ако решиш да останеш в него? Междувременно в стерилна лаборатория една бунтарка опитва да докаже, че времето не съществува. А това води до катастрофални последствия.

Ще започна така: „Аркадия“ е роман за всеки. В него са преплетени толкова много жанрове, включени са толкова различни истории и пейзажи, герои и чувства, та е невъзможно човек да не намери по нещо за себе си. Започвайки „Аркадия“ мислех, че знам какво ме очаква – книга от жанра фентъзи, съчетан с малко научна фантастика и, може би, пътуване във времето. Четейки „Аркадия“ обаче,  всичко това остана на заден план, престанах да мисля за жанрове, за поставени литературни граници, бариери. Остана само историята. А тя е повече от невероятна.

Трудно ми е да говоря за тази книга. Трудно ми е да опиша всички емоции, които ми донесе, цялата заплетеност, която притежава. „Аркадия“ е велик роман само заради привидната лекота, с която Иън Пиърс е създал своята история. Всичко в „Аркадия“ тече плавно, всеки малък детайл е на мястото си, няма стърчащи или липсващи парчета. Сюжетът първоначално може и да ви се стори объркващ или труден за разбиране, но постепенно, с напредването на страниците, неясните моменти започват да се разкриват, образите стават плътни, а интереса ви към повествованието единствено ще нараства. Затова дайте шанс на „Аркадия“, дори да си мислите, че не е за вас, дори да имате очаквания за нещо непознато, нестандартно…нещо неочаквано. Защото „Аркадия“ е по-различна от всичко, което сте чели. Различна е с малките вселени, които съдържа и тайните, които ще ви разкрие.

В „Аркадия“ наистина има по нещо за всеки. Аз лично харесах най-много приказната част на романа, защото именно фентъзито е любимият ми жанр, макар в приказния Антеруолд да не съществува магия, но ако сте почитател на науката или историята – останалите две сюжетни линии са за вас. Историята на Иън Пиърс е многопластова, сложна, но същевременно красива и лесна за проследяване, веднъж навлезеш ли в нея. Действието в трите свята тече паралелно, а героите прескачат от единия в другия така лесно, че сама започнах да се съмнявам за истинността на света ни. Пръв ни е представен Антеруолд, макар и бегло, светът, създаден от оксфордския професор Хенри Литън. В Антеруолд витае средновековна атмосфера, законите са странни, поне за нас, а управляващият спазва всякакви традиции и ритуали. Всички почитат Разказвачите и Историята, но едва част от тях осъзнават, че краят на света им може и да се задава…

orange-121216Съвременният свят е този от годините след Втората световна война, хората в него търсят нови приключения и набеждават всеки за шпионин, а някои от тях, като младата Роузи, просто мечтаят за приятели. Именно Роузи се оказва връзката между Антеруолд и нашия свят, тя е тази, която доказва невъзможното и по този начин се превръща в главния заподозрян за друга героиня, Анджела Миърсън, велик физикоматематик, който изследва времето и времевите пространства, създава какви ли не машини и е един от героите, които стоят в центъра на всичко. Анджела идва отдалеч, стотици години след света, който познаваме, от бъдещето, което изглежда много по-сложно от живота, с който сме свикнали. Този бъдещ свят, светът на учените и неподчинението, ми бе най-непознат, най-сложен – далеч не твърдя, че разбрах всички научни обяснения, които той съдържаше, но това не ми попречи да оценя и да се насладя на тази част от сюжета, частта, от която може би започна всичко.

„Аркадия“ ме заплени с красивите си описания, пълнокръвните си персонажи и всички малки истини, криещи се измежду страниците. В нея ще разпознаете чара на създаването на светове, чара на истинската, стойностна литература, която трябва по-често да присъства в ежедневието ни.

Искрени благодарности на издателство Orange Books за възможността, която ми предоставиха!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s