„Всичко, всичко“ от Никола Юн

202620_b.jpgЗаболяването ми е толкова рядко, колкото е и известно. Аз съм алергична към света. Никога не излизам от вкъщи, не съм била навън от седемнайсет години. Единствените хора, които виждам, са мама и медицинската ми сестра Карла. Ала един ден пристигат нови съседи. Надниквам през прозореца и го виждам. Той е висок, строен и облечен изцяло в черно. Усеща, че го наблюдавам, и вдига поглед към мен. Аз не извръщам очи и продължавам да го зяпам. Името му е Оли. Искам да разбера всичко за него. Научавам, че е забавен и кипящ от живот. Научавам, че очите му са с цвета на океана. Научавам, че когато говоря с него, целият свят се разкрива пред мен, и усещам как се променям… Започвам да искам всякакви неща. Искам да изляза от моя въздушен балон. Искам всичко, всичко, което светът има да ми предложи.

„Всичко, всичко“ успя да ми донесе точните емоции, от които се нуждаех. Малко забавни разговори и шеги между главните герои, малко тъга по нещата, които искаме, но не можем да имаме и малко любов, едновременно токсична и чиста, която да даде смисъл на живота ни. И всичко това събрано на фона на една очарователна история.

Мади, главната ни героиня, е палитра от чувства и мисли. Тя е най-вече силна, защото когато си болен от такава болест и си бил затворен в къщата си през целия си живот, без възможност да излезеш навън, се научаваш да бъдеш силен и продължаваш напред, каквото и да се случва. Но все пак идва моментът, в който животът ти поема в друга посока, появява се вятър, който преобръща всичко и вече нищо не е, а и не може да бъде същото. И този вятър се казва Оли. Колкото и силна да бе Мади, колкото и силна да продължава да бъде, чувствата ѝ към Оли се оказаха по-силни и бързо я промениха. Тя продължи да обича изкуството, книгите, идеята за живота, но това да ги гледа отдалеч за нея вече не бе достатъчно – искаше да опита от всичко, да опита да чувства, да живее… но опитите невинаги са напълно безопасни.

Оли, макар бутилиращ емоциите си и привиден непукист, се оказа едно мило, чувствително и загрижено момче, което също преживява много, твърде много дори за човек на неговата възраст. От страната на Оли ни бяха представени други проблеми – тези за разбитото семейство, домашното насилие и страх. И макар трагизма в книгата да идва от опасната болест на Мади, голяма част от него е именно заради бащата на Оли. Както Оли се оказа спасението на Мади от монотонното ежедневие и искрата, която ѝ бе нужна, за да запали огъня в себе си, така и Мади бе липсващото парче от пъзела на Оли. Двамата, макар от самото начало обречени на трагична любов, бяха създадени един за друг и се допълваха перфектно.

Карла, болногледачката на Мади, бе третият правещ впечатление персонаж. Самата тя също е преживяла много в дните си като тийнейджър и може би точно това ѝ помогна да свърже съдбата си допълнително с младата ни героиня. Карла е тази, която рискува най-много заради Мади, която доказа обичта си към повереното ѝ момиче неведнъж и направи всичко, за да бъде тя добре, за да изпита щастие и първата си любов. Карла е причината целият този романс да се случи, без нея нищо не би било същото.

„Всичко, всичко“, разказана единствено от името на Мади, ни разкрива много повече гледни точки в своите малко на брой страници и чрез включените изображения, медицински доклади, имейли и смс-и. „Всичко, всичко“ е история за любовта в най-чистата си форма, за семейството, което винаги слагаме на първо място и за изборите, които правим и които са главните виновници за същността ни. Но преди всичко е едно прекрасно четиво, което няма как да ви разочарова.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s