„Империя на бури“ от Сара Дж. Маас

97895427182601484310923.6265.jpgВладетелката асасин се е заклела да не обръща отново гръб на кралството си. Още повече, че тя може би е единствената, способна да събере армия, която да се противопостави на Демонския крал и неговите зверове. Ала Ераван ще използва миналото, съюзниците и враговете на Елин срещу самата нея. Всички могъщи кралства на Ерилея разчитат младата жена да ги поведе към победа, а сърцето й е отдадено на воина-принц, застанал до нея. Какво – или кого – ще е готова да пожертва тя, за да спаси света си от разрушение.

Ревю „Кралица на сенките“.

„Империя на бури“ ме остави безмълвна и с разбито сърце. Няма да лъжа – плаках. Плаках и то много, продължава да ми се плаче и сега, часове след завършването на романа. За мен тези герои се превърнаха в нещо повече от просто персонажи, в нещо повече от измислени образи, чиито перипетия проследявам. Всеки от героите оживява на страниците, става толкова истински, че читателят вече не само чете, но и вижда, преживява неговите действия и емоции, става едно цяло с героя и се потапя в историята му. Сара Дж. Маас е вълшебница. Вълшебница, която ни дава всички причини да се влюбим в историята и героите ѝ и да тръпнем в очакване за това какво ще се случи по-нататък.

Имам чувството, че „Империя на бури“ е на светлинни години от „Кралица на сенките“. Изминалото време между двете книги не е много, но всеки от героите се усеща по-мъдър, по-силен и добър, посветен изцяло на целта си, без излишни отклонения и забавления дори. Атмосферата в „Империя на бури“ е по-мрачна, по-тегава, сякаш любимците ни знаят, че краят е близо. Създават се съюзи, разрушават се клетви, светлината и мрака бродят рамо до рамо, а светът е сив, изпълнен с тягостно очакване за избавление, за победа. На Елин и свитата ѝ им остава толкова малко до постигането на целта, до намирането на трите ключа и победата над Ераван, Майев и всички други, които се съмняват в способността на Елин да управлява законно земите си и да застане начело на народа си. Но Елин става все по-силна, другарите ѝ – също, всеки от тях открива нови свои сили, достига отвъд предела на възможностите си и не се отказва нито веднъж, въпреки всички трудности. В този свят на измами, тайнства и кървави сражения няма място за слаби герои – единствено силните могат да оцелеят.

Женските персонажи определено са на преден план в петата книга от поредицата. До Елин неотлъчно върви Лизандра, все така красива, опасна, смъртоносна дори, която изумява и изненадва многократно читателите. Вещицата Манон, водачката на Тринадесетте, също престава да се подчинява на налаганите ѝ правила и закони, дори това да я отдалечава от сигурността и да я изпраща в коренно различна посока – при привидни врагове (или съюзници?), изгубени роднини и още повече вълнения. Манон извършва неочакваното, не се страхува да действа и да се бори за това, което желае. До нашите дами заслужено вървят и представителите на другия пол – Едион, Роуан и Дориан, които също неведнъж доказаха, че са достойни съюзници на законната кралица. Роуан – заради нестихващата опора и любовта, с която дарява Елин, Едион – заради категоричното доверието в братовчедка му, а Дориан – заради важната кралска, но и по-важната, приятелска подкрепа, дадена на Елин.

So I fell in love with Elide and Lorcan, and I just thought to myself, wHY DIDN’T THIS HAPPEN?!От другата страна на монетата имаме още една сюжетна линия, тази на малката, но вече далеч не толкова беззащитна Елида и Лоркан, който може и да помним единствено с лоши чувства, но който се промени много по време на това приключение. Сара Дж. Маас за пореден път вкарва повече информация за някой привидно маловажен герой, който изведнъж се оказва решаващо звено за хода на действието. Дали читателите ще му съчувстват, или пък не, това зависи единствено от тях, Маас ни дава достатъчно причини да изпитваме и двете. Елида пък може да ни научи как вярваме ли силно в нещо и положим ли максимални усилия за целта си, дори без специални сили, единствено с човешка борбеност, ще успеем да постигнем желаното. В „Империя на бури“ не липсваха и романтични моменти, много герои преоткриха чувствата си и се отдадоха на желанията си, потопиха се в магията на любовта и похотта, и не изпитаха съжаление нито за миг. Защото, витае ли смъртта навсякъде около теб, единственото, което можеш да направиш, е да се наслаждаваш на всяка част от живота.

Преди започването на „Империя на бури“ се подгответе психически за това, което ви очаква. Сара Дж. Маас не показва предпочитания, никой не може да избегне страданието, спасяващи от трудности и болка билети не съществуват, а истинската, финална битка едва сега започва. Продължават да се разкриват тайни, не всяко доверие е напълно заслужено, съдбата на много от любимите ни герои остава в мъгла, а чакането за последната книга със сигурност ще ни се стори безкрайно. „Империя на бури“ е най-наситената с емоции, тъмнина и препятствия книга в поредицата. Не бихте искали да я пропуснете въпреки болката, която я съпътства.

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s