„Пасажер“ от Александра Бракен

97895427192051485851626.2228.jpgВ една съдбовна нощ виртуозната цигуларка Ета Спенсър губи всичко, което познава и обича. Попаднала в непознат свят, благодарение на странник с опасни намерения, младото момиче е сигурно в едно-единствено нещо – озовала се е не просто на километри, но и на години далеч от къщи. И е наследила нещо, за което не е подозирала, че съществува. Досега.

Влюбих се в творчеството на Александра Бракен още четейки първата ѝ трилогия – „Тъмна дарба“, но с „Пасажер“ тя още веднъж ми припомни всички причини, заради които обичам книгите ѝ – завладяващата история, която тук е на едно много високо ниво, пълнокръвните персонажи, тези от „Пасажер“ няма как да не харесате, зададената атмосфера, която сякаш те поглъща, и всички напоени с напрежение моменти, без които изживяването далеч не би било същото.

Историята, разказана ни в „Пасажер“, съдържа една от най-любимите ми идеи за четене – тази за пътуване във времето. Хубавото на тази идея е, че винаги можеш да я направиш по-различна от останалите на пазара, да я направиш своя, по-вълнуваща и интересна. Въпреки че това не е първият роман на тази тема, който чета, усещах „Пасажер“ по този начин – сякаш не бях чела нищо подобно преди, развълнувана и искаща повече подробности за процеса, който съпътства самото пътуване и всички малки заобикалящи го детайли. „Пасажер“ се отличава не само от останалите книги за пътуване във времето, но и от останалите книги на Александра Бракен – двата ѝ издадени на български романа нямат нищо общо откъм сюжет, но чувствата, които ще ви донесат, и приключението, в което ще се спуснете започвайки ги, са едни и същи.

Бракен не изневерява на стила си и отново създава силни главни персонажи. Цигуларката Хенриета Спенсър изгубва всичко само за частица от секундата, озоваваща се на кораб, който води незнайно къде. И незнайно кога. Ета бива хвърлена в дълбокото, буквално и преносно, без да има кой да ѝ обясни какво всъщност се случва и защо всичко изглежда толкова странно. Въпреки това, нашата героиня не се поддава на заливащите я емоции, а запазва самообладание и бързо изготвя план за действие. Страхуваща се, без да има на кого да се довери, или поне първоначално, Ета не губи време и веднага започва търсенето на важна реликва, която може да се окаже ключова не само за спасяването на живота на единствения ѝ останал роднина – майка ѝ, но и за опазването на целия свят.

Рамо до рамо с Ета върви и Николас – моряк от осемнайсти век, който също има дарбата на пътешественик, но след трагичен инцидент е прекратил своите пътувания. Николас не е случил на най-добрия късмет в живота, цветът на кожата му е по-различен от този на останалите хора, които познаваме, което, особено във времето, в което е роден, му носи повече беди, отколкото щастие. Николас често бива отритнат от роднините си, но доброто му сърце и жертвоготовността му няма как да не спечелят Ета и да не ѝ докажат, че той заслужава доверието ѝ, заслужава да му се даде шанс за по-добър живот, шанс за равенство, приятелство, а защо не и шанс за нещо повече…

Прехвърчащите романтични искри между главните герои бяха едни от най-нежните моменти в книгата. Свенливостта на Николас, загрижеността му за Ета и старанието му да не показва чувствата си, за да не я оскърби и да не би тя да сметне държанието му за непристойно, още веднъж доказаха колко мил е той. Разликата в родните им места бе най-очевидна именно тогава, защото нещата, които в миналото са смятани за неморални, сега са напълно нормални, но Ета и Николас откриха перфектния баланс, който им помогна много. Второстепенните персонажи също играеха важна роля за развоя на събитията, както и се отличаваха с индивидуалностите и целите си. Без помощта на много от тях, а и без препятствията, които те осигуриха, Ета и Николас не биха могли да се справят. Очаквам във втората книга да бъдат разкрити още повече от чертите на заобикалящите героите ни персонажи, защото те също правят историята много по-реална и вълнуваща.

„Пасажер“ ще ви впечатли с всички различни места, които главните герои посещават, както и историята около всяко едно от тях. Освен роман за пътуване във времето, семейни тайни, приятелства и любов, това е и роман за историята, роман за красотата на света във всяка една епоха и година, всеки един ден и секунда. Ще заобичате „Пасажер“ заради реалността на сюжета, усещането, че вървите редом до водещите персонажи и заради всички емоции, които ще изпитате. Тази книга е едно красиво бижу – не я пропускайте!

Много благодаря на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s