„Краят на дните“ от Сюзън Ий

krayat-na-dnite-9789543573493Пенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци – да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака… Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта?

Ревю на „Ангелско нашествие“. Ревю на „Ангелски свят“.

За пореден път съм запленена от стила на писане на Сюзън Ий, начина, по който грабва вниманието на читателя още с първия ред и не го пуска до последния. Запленена съм от историята, която е създала, от изящно изградените детайли, които правят приключението на Пенрин и Рафи в пъти по-истинско, от лекотата, с която поднася всички жестокости, съпътстващи Апокалипсиса и ангелското нападение, и от хумора, съдържащ се във всяка една глава, стоящ непрекъснато на заден, но и преден план, превръщащ книгата в перфектното четиво за моментите, когато се нуждаете от нещо разсейващо и разтоварващо. Защото „Краят на дните“, точно като своите предшественици, ще ви избави от сивото ежедневие и ще ви потопи в един цветен, зловещ, суров свят на ангели, демони и хора, които са готови на всичко, за да оцелеят.

Soon, Pooky Bear We’ve waited so long but now it’s so close! And the cover for End of Days is beautiful!!! “She’ll be forced to say something ridiculous like, ‘I am Pooky Bear, from an ancient line of archangel swords.’ Or, ‘Bow down to me, Pooky...С всяка следваща книга героите на Сюзън Ий се променят все повече и повече, израстват духом, намират ролята и мястото си и се посвещават на тях. Но макар Пенрин и Рафи да са водещите лица в книгата, тези променили се най-много са второстепенните персонажи – Пейдж и майката на Пенрин, които започват да стават все по-важни и ценни за хода на действието, и бързо се озовават в центъра на събитията. Разликата между Пейдж в книга първа и Пейдж в „Краят на дните“ е огромна. Не само външно, но и вътрешно тя се е променила много, вече не е беззащитно малко момиче, макар още да се нуждае от закрилата и насоката на майка си и сестра си. Пейдж си има собствена армия от скакалци, вдъхва страх във всеки, който я погледне, но същевременно успява да запази детската си невинност, рискува много, включително живота си, а добротата ѝ, която, за жалост, не всеки забелязва, няма край. Майката на момичетата също е често подценяван герой, без който нищо не би било същото. До самия край наблюдаваме силната връзка между майка и дъщеря, която не търпи разруха, а единствено вдъхва сили както на Пейдж, така и на Пенрин.

Харесва ми това, че Пенрин продължава да мисли за себе си като за нормална тийнейджърка и се чуди какво ли би било да се подготвяш за абитуриенския си бал например, вместо да трябва да обикаляш наоколо и да се справяш с ангелска инвазия. След всичко, което преживя, тя все още не се възприема като единствената надежда за спасение на човешкия род, а като обикновено момиче, извадило страшен късмет да бъде свързано с всички тези странни, но и страхотни хора. И ангели. Пенрин запазва хумора си до последно, запазва желанието си за живот, не си позволява да се откаже от борбата и да падне духом. Не, Пенрин става все по-силна, представена на враговете си като убийца на ангели, която е с решаваща роля за изхода от ангелската ситуация.

В „Краят на дните“ Рафи отново е непрекъснато с нас, разкрити са ни подробности за предишния му живот и биваме запознати с част от близките му приятели-воини. Рафи също претърпява промени, главно вътрешно, започва да осъзнава, че не е задължително да отблъсква Пенрин, може да се поддаде на емоциите си и от време на време да забрави кое е правилно и кое – не. Поне по разни ангелски стандарти. Щастлива съм, че Рафи даде израз на чувствата си, както и че взе правилното решение на чия страна да се бие. Всичко, което го приближаваше до Пенрин и изваждаше на показ душата му, бе добре дошло и ме зарадва силно. Разбира се, не липсват и останалите герои, като Ди и Дум, които непрекъснато гледат да се погрижат не само за физическото, но и за психическото състояние на хората, подобрявайки настроението им с множество шеги, организирани забави и какво ли още не.

Краят на дните е тук. И обещава да бъде повече от взривяващ. Ангелите продължават да населяват Земята, по-опасни от всякога, неспиращи се пред нищо и готови да постигнат целта си. Грешат обаче, ако си мислят, че Пенрин, Съпротивата и дори някои от собствените им воини биха се отказали така лесно от мечтата да ги спрат, от мечтата за предишния, спокоен живот, живот без страх, без постоянна борба за оцеляване и изпълнен с щастие и любов. „Краят на дните“ е тук, за да ни разкаже последната част от историята на Пенрин, уникалното ѝ семейство и Рафи, тук е, за да ни омае за последен път, да ни накара още веднъж да не ставаме от леглото, а единствено да четем и четем за това щуро приключение, което не бихме искали да свършва. „Краят на дните“ е тук. И ви чака.

Изключителни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

6 мнения за “„Краят на дните“ от Сюзън Ий

 1. Чудесно ревю! Само се чудя дали не направих грешка като го прочетох, защото още не съм чела нито „Ангелски свят“, нито „Краят на дните“, а нещата казани за Пенрин ме оставиха с въпроси. Но ревюто ти определено породи в мен желанието веднага да посегна към книгите !

  Харесвам

 2. Страхотно ревю!
  Аз самият много искам да прочета книгите, а ревюто ти определено ме убеди да им дам шанс! Не в много книги е представен сюжет, в който ангелите са в образа на антигероят, но тук виждаме точно това, което също е доста запленяващо. Определено ще се четат! 🙂
  Приятно четене!

  Харесвам

  • Благодаря ти! Ангелите наистина рядко са от страната на лошите герои, което е и нещото, правещо книгите толкова специални. Няма да останеш разочарован! 🙂

   Харесвам

 3. Приказно ревю! Снощи успях да прелистя и последната страница на книгата и сега, ден по-късно, не знам какво да правя с живота си.. Рафи и Пенрин ще ми липсват невъобразимо много. Затова и смятам за сега да си дам ден почивка без книги, нуждая се от емоционално осамотение, където да мога спокойно да се наплача, че повече никога няма за първи път да прочета трилогията.. ;дд Шегувам се, разбира се 🙂 Щастлива съм от развитието на действията в края, но все пак тези двамата адски много ще ми липсват.. :/ Трудно е да си читател..

  Харесвам

  • Благодаря, Габи! ❤ Разбирам те напълно… и на мен много ще ми липсва целият свят, който Сюзън Ий създаде за нас, читателите, още не мога да повярвам, че това бе последната книга… 😦

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s