„Истории от Академията за ловци на сенки“ от Касандра Клеър

istorii-ot-akademiyata-za-lovtsi-na-senki_1.jpgОбожавам Саймън, страдах страшно много, когато спомените му бяха изтрити и мислех, че повече нищо няма да е същото. Но, за моя голяма радост, съм грешала, нещата е възможно да бъдат постарому, единственото, което е нужно, е Саймън да мине обучението за ловец на сенки, да се Извиси и да стане пълноправен член на нефилимското общество. Звучи лесно, нали? Е, дали е така ще разберем от историите в този сборник, които обещават да бъдат изпълнени с множество нови приключения, заровени надълбоко тайни и щастие. Много, много щастие.

1. „Добре дошли в Академията за ловци на сенки“.
Блестящо начало на сборника! В първия разказ се срещаме със Саймън, но той е далеч от героя, който помним. На тукашния Саймън все още му липсват някои спомени, не е особено сигурен за целта си, но е сигурен в едно – иска да бъде в Академията за ловци на сенки и ще направи всичко, за да достигне до Извисяването. Колкото и страннно, и болезнено, да е да чета за Саймън и липсващите му спомени, толкова е и хубаво отново да се завърна към този свят и всичките му герои. Имаме появявания не само от Изабел, Клеъри, Магнус, Джейс и Алек, но и от Катарина Лос. Освен познатите имена срещаме и нови такива, като Джордж Лъвлейс, които обещават да бъдат доста интересни.

I hope you guys have been enjoying The Lost Herondale! Cassandra Jean has been wonderfully kind enough to draw a flower card of poor Tobias. Pennyroyal: “Flee away.”2. „Изгубеният Херондейл“.
Продължаваме с разказ, съдържащ историята за „Изгубеният Херондейл”, която, за прочелите „Лейди Полунощ”, е доста позната. Нямах търпение да получа малко повече информация за този роднина на Джейс и въпреки че любопитството ми все още не е задоволено изцяло, не останах разочарована. Саймън и останалите ученици на Академията трябваше да отидат и на първата си истинска мисия, която завърши неочаквано. Интересен разказ, вмъкващ няколко важни послания и срещащ ни още веднъж с Изи и Клеъри.

3. „Демонът от Уайтчапъл“.
Третият разказ е много специален, защото в него участват любимите ми Теса, Джем и Уил, а Джейс също има важна роля. Благодарение на ретроспекция ставаме свидетели на едно от приключенията на нашето любимо трио, включващо не само тях, но и Гейбриъл, Сесили и децата им. Това, че историята бе разказана от първоизточника – Теса, както и фактът, че Джейс най-накрая говори с нея за рода Херондейл, превърна разказа в мой любимец. Не мога да забравя и всички забавни моменти между Саймън и Джейс, които бяха черешката на тортата.

tumblr_ny3611HD5Z1shbd01o4_1280.png4. „Нищо освен сенки“.
Любимата ми история до момента! В „Нищо освен сенки” ни е разказано за началото на едно приятелство, което предвиждам, че ще е много важно за предстоящата поредица на Каси Клеър – „Последни часове”, а именно това на Джеймс Херондейл, синът на Теса и Уил, и Матю Феърчайлд – синът на Шарлот и Хенри. Обожавам, когато героите от любимите ми поредици се сливат, но още повече обожавам, когато получаваме истории за децата на любимите ни герои и можем да видим всички прилики, но и разлики между поколенията. Джеймс и Матю може и да не са изцяло като своите родители, но са също толкова добри, мили и невероятни. Повече от щастлива съм, че тази история съществува, защото тя направи чакането за „Последни часове” още по-вълнуващо.

5. „Злото, което обичаме“.
Следва история за до болка познатия ни Валънтайн, ранните дни на Кръга и урок за доверието, следването на целите и устояването на харизмата, всичко разказано от Робърт Лайтууд. Да си призная, никога не съм харесвала бащата на Изи и Алек, тази история също не ме накара да започна да го харесвам, може би дори постигна обратното. Но пък колкото и да сме чели за делата на Кръга, винаги е интересно да получим нещо ново. Изи също има главна роля в историята, така че успяхме да се насладим на няколко момента между нея и Саймън, въпреки че е спорно дали наслада е точната дума, или по-скоро раздразнение. Така е то, когато и двамата са такива инати…

6. „На рицари, царе душите“.
Всички знаем за жестокостта и несправедливостта на Клейва, този разказ единствено ги потвърждава. Специално появяване има Хелън Блекторн, по-голямата сестра на Джулиън, която е полуфея. Принудена да разкаже историята на родителите си – това как баща ѝ е бил задържан в царството на феите при истинската ѝ майка, Хелън ни дава още една причина да ненавиждаме Клейва и нечестните му закони. Научаваме какво е преживял и чичото на Джулиън, което обяснява бъдещото му поведение в „Лейди Полунощ”. В тази история Саймън и Изи пък най-накрая са изцяло честни един с друг, излизайки на може би първата си нормална нова среща.

7. „Горчив език“.
„Горчив език” ни среща още веднъж с Хелън, този път на сватбата ѝ, където виждаме за малко и останалите деца Блекторн, но преди това посещаваме царството на феите, където ни очаква друг забравен ловец на сенки – Марк Блекторн, братът ѝ близнак. Бе интересно да видя Марк сред други елфи и въпреки че имаме няколко такива сцени в „Лейди Полунощ”, тук всичко бе по-различно, защото се намирахме в Двора им, където бе и Саймън, по независещи от него обстоятелства. Отново имаме моменти между Саймън и Изи, които, няма да лъжа, ми стоплят душата най-много и определено обожавам. Харесва ми и приятелството между Саймън и съучениците му, което с всяка следваща история става все по-силно.

8. „Огнено изпитание“.
В „Огнено изпитание” имаме възможността да проследим ритуал, който е познат на всички ни, но за който нито веднъж не сме чели – парабатайската церемония. В случая ни е представена тази на Джулиън и Ема, двамата главни герои в „Лейди Полунощ” (цялата книга с истории е като един голям пролог за „Тъмни съзаклятия”), но по пътя към церемонията Саймън и Клеъри получават важно изпитание, от чийто резултат зависи бъдещето им. Темата за парабатайството между двамата бе засегната още в първите истории в сборника, а и надали за някого е изненада, че Саймън и Клеъри са създадени за парабатаи. Доста интересен разказ, разкриващ повече информация за важния ритуал.

9. „За безкрайна нощ”.
Колкото и да харесах разказите досега, „За безкрайна нощ” бие всички. Предпоследната история бе изпълнена с толкова много чувства, припомни ни любими герои, които, за съжаление, вече ги няма и ни запозна с едно много важно и очарователно малко същество – осиновеното дете на Алек и Магнус – Макс. Знаех за Макс от „Лейди Полунощ”, но бе толкова по-прекрасно да чета за него и сама да проследя всички детайли, свързани с появяването му в живота на любимците ни. Тук нямаме единствено гледната точка на Саймън, но и тази на Магнус, което позволи на историята да се разрасне и да обгърне повече сюжетни линии, както и да ни донесе повече емоции. Всичко, свързано с Алек и Магнус, но и със Саймън, Изи и останалите, ме направи толкова щастлива, смях се от сърце, натъжих се дори, но си заслужаваше. Невероятен разказ.

10. „На два пъти слизаха ангели”.
Макар предишният разказ да бе най-прочувственият, последният не му отстъпва по нищо и отново ни залива с куп емоции и спомени по отминалите книги. Краят на обучението на Саймън в Академията най-накрая е тук, остава му единствено Извисяването, в което не всички оцеляват. Имаме сцена с майката на Саймън, в която той се сбогува с нея, макар и тя да не го осъзнава, както и важен момент за Саймън и Изи. Цялата история обобщава всички дни прекарани в тренировки и забавления в Академията, и дава израз на мислите на Саймън за бъдещето, за това какъв ще стане животът му отсега нататък. Научаваме и новото име, което Саймън избира и което му подхожда много. Прекрасен финал, събиращ само най-хубавото от историите от Академията за ловци на сенки.

Романът, който Касандра Клеър създава с помощта на талантливите Сара Рийс Бренън, Морийн Джонсън и Робин Уосърман, също имащи огромен принос за това съкровище, е великолепно допълнение към колекцията ми с книги за ловци на сенки. Ако не сте сигурни дали имате нужда от него, дали ви се четат още истории за приключенията на нефилими и долноземци – доверете ми се, всяка от историите ще ви донесе единствено положителни емоции. Не бихте сгрешили в избора си да започнете сборника – насладата от него е гарантирана.

Източници на снимките: 1, 2-6.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s