„Пазители“ от Цветелина Владимирова

cover-siteВековните закони са потъпкани. Дълго пазена тайна е излязла наяве. Ксения е принудена да бяга, за да спаси живота си, а Игор Алешкин е единственият, който може да ѝ помогне да оцелее. Но спасението на Ксения означава Игор да се отрече от дълга си на пазител, а това ще го превърне в предател и враг на Двореца, на който е служил през целия си живот. Ксения се нуждае от помощ. Кръвожадните са решени да я използват, за да добият мощ, която би могла да се превърне в печелившото им оръжие във войната с пазителите и благословените фамилии от незапомнени времена. Разкъсвана от вина, страх и жажда за мъст, Ксения се озовава на прага на война, в която трябва да вземе съдбовно решение. Дали пророчеството на Вера Крамаренко ще предопредели съдбата ѝ или ще се превърне в единствената, способна да разруши покварената власт на Тайния кръг… Ксения ще трябва да рискува и да се остави в ръцете на неизвестността, неовладяната си сила и един пробуден вампир от подземния свят на Москва.

Ревю „Вестители“.

Мечтаех за продължението на историята на Ксения и Игор от завършването на „Вестители“ това лято и съм повече от щастлива, че най-накрая го получих! Цветелина Владимирова определено вдига летвата и втората ѝ книга е още по-добра от първата. От „Пазители“ читателите могат да очакват много повече екшън, моменти пропити с напрежение, чувства, тъмни загадки, тайни и дори нови герои, към които не биха могли да останат безразлични.

Не губим нито секунда в ненужни сцени – действието започва оттам, откъдето „Вестители“ завърши. В края на книга първа ни бяха разкрити важни тайни, които се оказват решаващи за хода на сюжета. Героите ни, в пълен състав, са принудени да живеят като бегълци, криещи се от Двореца и незнаещи на кого могат да имат доверие. Кървавите сцени, напрегнатите моменти и забързаното действие започват още в самото начало, продължавайки до края. Тук отново имаме глави, посветени на разясняването на даден детайл, но тези с битките, плановете и изненадващите моменти преобладават. Има и няколко пътувания, които малкият ни отбор-мечта предприема, позволявайки на Цвети Владимирова да разгърне таланта си и да ни засипе с красиви описания, които показват колко добър е стилът ѝ на писане.

Снимка на Orange Books.Не мога да не отбележа израстването на героите, което няма как да бъде пропуснато. Ксения вече е приела съдбата си, знае коя е и, най-вече, какво иска. Жертвоготовността ѝ продължава да бъде все така силна, също като самата нея, а безопасността на приятелите ѝ е на първо място. Ксения преживя много още във „Вестители“, но в „Пазители“ всичко достига ново ниво, светът изглежда още по-суров, а опасностите – непреодолими. Главната ни героиня научи много за себе си, промени се изцяло, но продължи да бъде вярна на целта и близките си. Игор също претърпя голямо развитие, започна да дава по-голям израз на чувствата си и, вместо да ги отрича, се посвети на тях във всеки смисъл на думата. Игор не мина без жертви, преживя и изгуби много, но това единствено му даде сили да продължи напред, да се бори в името на най-висшата кауза – любовта.

Зоя, Юри и Майкъл също се присъединяват към Ксения и Игор, готови на всичко в името на приятелите си. И те се промениха много, научиха по нещо ново за себе си и се изправиха срещу страховете си. Освен тях виждаме по-често и други лица от книга първа, както и сме запознати с нови персонажи, имащи важна роля. Дорин, пазител също като Игор, внесе разнообразие, веселие и доста неловки ситуации в книгата, но и се превърна в дясната ръка на Игор, човекът, на когото той винаги можеше да се довери. Франко Фарезе, един доста необичаен герой, припомни важни ценности на Ксения и също бе с решаващо за сюжета значение. Срещите ни с кръвожадните тук са по-малко, но тези същества са дори по-ужасяващи и зли, отколкото в книга първа. За жалост, те вече не са единствените антигерои в поредицата, защото Двореца, вместо да гледа да опази Ксения и Игор, прави всичко възможно да ги залови…

Цветелина Владимирова е създала едно спиращо дъха продължение, което не само ще ви припомни защо толкова много харесахте „Вестители“, но и ще ви даде още поне стотина причини да продължавате да обичате героите, целият свят на вестители, пазители и кръвожадни, и да чакате нетърпеливо книга трета. „Пазители“ ще оправдае и надмине всичките ви очаквания, а финалът ѝ ще ви остави без думи, затаили дъх в тишината.

Най-искрени благодарности на Цветелина Владимирова и издателство Orange Books за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1,2.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s